Stad van Vertrouwen

Welkom bij Stad van Vertrouwen! Jongeren en beleidsmakers brengen de oplossing voor een vraagstuk dichterbij én werken aan verbinding op het thema. Een unieke samenwerking tussen jongeren en bijvoorbeeld de schooldirecteur, wijkagent, wethouder of ambtenaar ligt in het verschiet.

De experts van de toekomst

We zeggen het altijd: ‘Jongeren hebben de toekomst.’ Maar daar ervaren zij zelf maar weinig van. Het wordt tijd om de experts van de toekomst te betrekken bij besluitvorming! Tijd voor Stad van Vertrouwen.

Stad van Vertrouwen spelen?

Heb je een maatschappelijk vraagstuk en betrek jij graag de experts van de toekomst bij de besluitvorming? Laat je gegevens achter en projectleider Fleur neemt contact met je op!

Rollenspel

De kracht van het spel is dat deelnemers tijdelijk in de rol kruipen van een andere belanghebbende in de stad, zoals: de ondernemer, de inwoner, de senior óf de jongere. Daarmee wordt de verbeelding van de deelnemers aangesproken om zoveel mogelijk oplossingsrichtingen te verkennen. Op die manier leren ze meer over de verschillende perspectieven en hoe er samen tot een oplossing gekomen kan worden. Bovendien worden er, door het spelen van het spel en het behandelen van het vraagstuk, nieuwe en duurzame verbindingen gelegd tussen de deelnemers.

Alternatief op traditionele gesprekken

Zo is het spel een alternatief op de traditionele vormen van gesprekken over stedelijke vraagstukken, die vaak onder de systeemplafonds worden gevoerd. Een nieuwe methode om alle perspectieven serieus te nemen, écht te luisteren naar elkaar en vanuit ieders kracht te werken aan oplossingen. En een manier voor diverse jongeren en beleidsmakers om hun perspectief naar voren te brengen op een unieke manier.

Lancering Stad van Vertrouwen-spel

Samen met 6 jongeren en 6 raadsleden van gemeente Arnhem speelden we op 31 maart 2023 het spel in de Eusebiuskerk. Tijdens de lancering was het vraagstuk: ‘Jongeren voelen zich niet betrokken bij de Arnhemse politiek’. Onder leiding van de jongeren bouwden de deelnemers vervolgens – soms letterlijk met bouwstenen – aan de Stad van Vertrouwen. Uiteindelijk vormde zich de Motie van Vertrouwen waar alle deelnemers achter stonden. Burgemeester Marcouch kwam de motie in ontvangst nemen.

Achmed Marcouch - Burgemeester van Arnhem

Wat jullie hier doen is belangrijk. Voor jezelf en voor elkaar. Dus, help ons vanuit jullie inzichten om de democratie beter te maken, anders werkt deze niet meer. We moeten samen het huis dat democratie heet, versterken.

Lees hier verder

Meer dan een spel!

Stad van Vertrouwen is niet alleen een participatieproject, maar ook een ontwerpend onderzoek naar de rol van kunst bij jongerenparticipatie in stedelijke of andere bestuurlijke opgaven. Naast een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk, zetten deelnemers ook stappen in hun persoonlijke ontwikkeling door deze bijzondere ervaring. Luisteren, samenwerken, creatief nadenken en werken zijn vaardigheden die worden aangesproken.

Welk vraagstuk speelt er?

Het spel is eerder gebruikt voor een politiek vraagstuk, maar het leent zich voor allerlei vragen die bij beleidsmakers spelen en die gaan over de leefwereld (bijvoorbeeld binnen een school). Voorbeelden van vraagstukken: wat doen we met het schoolplein? Of: hoe willen jongeren basisvaardigheden aangeleerd krijgen? Welke vragen spelen er eigenlijk?

Zit jij met een maatschappelijk vraagstuk?

Wil jij helpen dit project verder te brengen? Weet jij speelplekken of heb je een vraagstuk dat opgelost moet worden? Of ben je beleidsmaker of een jongere die ook op deze manier aan de slag wil met maatschappelijke thema’s? Neem dan contact op met projectleider Fleur van Greuningen via fleur@ruimtekoers.nl

Meedoen, helpen of meer weten?

Heb jij een maatschappelijk vraagstuk? Wil jij jongeren betrekken bij besluitvorming? Ben je enthousiast en wil je meedoen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met projectleider Fleur!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2023 Bureau Ruimtekoers