Aanleiding:
Ruimte geven aan talent
Tijdens het Ruimtekoers Festival in 2019 zag muzikant Cassandra Onck dat jongeren uit de wijken van Arnhem-Zuid een plek missen waar ze aan de slag kunnen met hun muzikale talentontwikkeling. Veel jongeren zijn thuis of met vrienden bezig met muziek, maar voelen geen aansluiting op school of in de wijk om zich te ontwikkelen. Ze lopen aan tegen een gebrek aan netwerk, kennis of apparatuur, of missen het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden om zelfstandig een volgende stap te zetten.
Bovenstaande inzichten werden tastbaar dankzij de succesvolle try-out van Zuiderstroom in 2020. En met die energie sloegen Cassandra en Bureau Ruimtekoers de handen ineen met jongerenwerkorganisatie Power Plug NL om een ontwikkeltraject in te richten waar de jongeren zowel aan hun muziek en aan zichzelf werken.
Bekijk de try-out
Talentontwikkeling door cultuur & welzijn te combineren
Zo is Zuiderstroom in 2022 uitgegroeid tot een uniek talentontwikkelingsprogramma waarbij welzijnswerk en cultuur worden gecombineerd. Naast het traject voor de jongeren was Zuiderstroom óók een artistiek onderzoek naar de rol die cultuur kan spelen de empowerment van de jongeren. Kan cultuur mensen helpen hun weg te vinden in onze snel veranderende samenleving?
Daarom hebben we naast een traject voor de jongeren, ook een traject voor professionals ontwikkeld waarmee zij inzichten verzamelen waarmee cultuur- en welzijn beleid kan worden ontwikkeld die dit soort programma’s mogelijk maken.
Kennismaken en elkaar (en jezelf) leren kennen
We organiseerden twee ronden van een half jaar. Jongeren met ambities in de urban scene gingen aan de slag met hun muzikale én persoonlijke ontwikkeling, gecoacht door Cassandra en Jeffrey. De jongeren vinden geen aansluiting bij formele netwerken voor talentontwikkeling. En dankzij het netwerk van jongerenwerkers én de deelnemers zelf groeit de groep in de eerste weken. Dankzij een kleine online campagne wisten we ook weer andere jongeren te bereiken.





Eigen plan eigen regie
De eerste weken staan in het teken van elkaar leren kennen. En jezelf. Want de talenten van Zuiderstroom stellen samen met de coaches een toekomstplan op: Waar sta je nu, wat is je doel, en welke obstakels houden je tegen om je doel te bereiken?
Vervolgens krijgen de jongeren ruimte om stappen te zetten door wekelijks – op een vaste dag – samen te komen in de studio’s van Power Plug NL. Ze kunnen binnenlopen, vrienden meebrengen en er is altijd tijd en ruimte om even te praten. Dit blijkt een schot in de roos. Jongeren haken op een laagdrempelige manier aan en voelen zich snel verbonden met het project. En delen ze hun werk – en langzaam ook meer over hun persoonlijke situatie en ervaringen – met elkaar. Gesprekken over geld, over ingehouden frustraties en school wisselen zich af met het sleutelen aan live performances en het inzingen van vocalen.
Wie de deelnemers zijn lees je
Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel
Iedere jongere heeft zijn eigen verhaal en eigen ervaringen. We voeren coachende gesprekken om uit te vinden wat iemands kansen zijn, welke obstakels er genomen moeten worden en helpen om iemands stappen te bepalen. Maar er is ook tijd voor small talk. Het is namelijk ongelooflijk belangrijk om dat thuisgevoel te creëren. Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel.
Jeffrey Neijs
Samen maken vanuit bijzondere ontmoetingen
Vanuit deze basis werden de jongeren uitgedaagd om nieuwe ervaringen op te doen en in aanraking te komen met andere werelden. Want buiten je comfortzone kun je groeien! Zo waren er jamsessies met de wat meer traditionele muziekvereniging D.W.S. en met het Arnhems Klarinetten Koor. En de jongeren brengen zelfs een bezoek aan derepetities van klassiek orkest Phion. Naast muzikale ontwikkeling, draait het ook om professionaliseren. Esther Dikkers van Schakel 025 geeft een masterclass over tips en tricks voor urban- of muzieksubsidies .



Je moet niet bang zijn onconventionele keuzes te maken
Als we er samen achter komen waar jongeren energie van krijgen, kunnen we mensen met elkaar en met plekken in de stad gaan verbinden. We zijn niet bang om daarin onconventionele keuzes te maken. Er is een heleboel mogelijk. Zo bereiken we samen creatieve en persoonlijke doelen, die gaan vaak hand in hand. Om op een podium jezelf te kunnen zijn, heb je immers zelfkennis en zelfvertrouwen nodig
Cassandra Onck
Masterclasses
Naast deze bijeenkomsten organiseren de jongeren zelf ook masterclasses met professionals uit de scene. Arnhemse rapper KIMONO liet zich ondervragen door Cassandra en artiest Mahi Khalesi vertelt over haar loopbaan én haar strijd voor meer vrouwen in de muziekbusiness. En als kers op de taart: staatssecretaris cultuur Gunay Uslu en staatssecretaris welzijn Maarten van Ooijen brengen een bezoek aan het project.
Lees hier verder over het bezoek van de secretarissen
Performances
Het is bekend dat cultuurdeelname zelfvertrouwen en veerkracht laat groeien en deelnemers handvatten geeft om zich te uiten. Dat klinkt niet alleen mooi, het werkt ook écht zo. Dat blijkt op 13 juli 2022 en 16 februari 2023 als de deelnemende jongeren aan Zuiderstroom hun masterpieces presenteren in de Arnhemse Luxor. De zaal is beide keren vol met een divers publiek van familie en vrienden, maar bijvoorbeeld ook met beleidsmakers en de entourage van de verschillende gastartiesten die komen optreden.





Lees verder over de laatste presentatie in Luxor Live!
Evalueren in Meet-ups, met en voor jongeren en professionals
De inzichten uit het project worden gedeeld in meet-ups voorafgaand aan de presentaties in Luxor Live. Daar komen cultuur-, welzijn- en educatieprofessionals samen om te reflecteren op het project en de kansen en mogelijkheden om cultuur en welzijn te combineren. Rustig en met zelfvertrouwen delen de jongeren wat het project hen heeft gebracht en wordt er samen verder gedacht over hoe projecten die cultuur, welzijn en educatie combineren meer ruimte kunnen krijgen.
Blijvende ruimte voor laagdrempelige talentontwikkeling
Want de boodschap van de deelnemende talenten is heel duidelijk: Er moet blijvende ruimte komen in Arnhem en omgeving waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen buiten de formele netwerken om. Want bij Zuiderstroom ervaren ze ruimte voor hun eigen proces. Ze werken aan hun eigen doelen en weten zelf de coaches te vinden voor hulp. Zo ontwikkelen de deelnemende jongeren hun eigen toekomstperspectief.
Kevinson (deelnemer)
Dat ik hier nu sta is echt bijzonder voor mij. Ik ben best wel introvert en gesloten van mezelf. Door Zuiderstroom ben ik opener en meer naar buiten toe gericht.
Focus: dit was de Zuiderstroom meet-up

Jeffrey Neijs (jongerenwerker)

Valentino (deelnemer)

Natascha Notten (onderzoeker)
Meer over de impact?
Het resultaat? Op naar en vervolg!
Alle talenten van Zuiderstroom geven aan, nu het programma is afgerond, betrokken te willen blijven. Sommigen omdat ze zichzelf nog verder willen ontwikkelen, anderen omdat ze nu zelf andere talenten verder willen helpen. Deze jongeren worden nu rolmodellen voor nieuwe jongeren.
Zuiderstroom is uitgegroeid tot een uniek programma voor talenten waarbij welzijnswerk en cultuur worden gecombineerd. Aankomend jaar werken Ruimtekoers, PowerPlug NL en Cassandra Onck met jongeren en andere Arnhemse organisaties aan een keten voor urban talentontwikkeling én aan een zelfstandige stichting voor Zuiderstroom. Zodat ook in 2023 en verder, jongeren die geen toegang hebben tot formele netwerken voor talentontwikkeling stappen zetten.