Zuiderstroom, talentontwikkeling op maat door cultuur en welzijn

Met het talentprogramma Zuiderstroom brengen we cultuur en welzijn samen. Arnhemse talenten uit de urban scene ontwikkelen in een traject van zes maanden een muzikale masterpiece én zetten stappen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Aanleiding: Behoefte aan ruimte voor muzikaal talent

Tijdens het Ruimtekoers Festival in 2019 zag muzikant Cassandra Onck dat jongeren uit de wijken van Arnhem-Zuid een plek missen waar ze aan de slag kunnen met hun muzikale talentontwikkeling.

Geen aansluiting bij formele leerplekken

Deze jonge talenten in de Arnhemse urban scene zijn thuis of met vrienden bezig met muziek, maar vinden geen aansluiting bij formele ontwikkelplekken zoals scholen of culturele organisaties om aan de slag te gaan met hun talent. Ze lopen tegen een gebrek aan netwerk, kennis en apparatuur aan of missen het zelfvertrouwen om zelfstandig de volgende stap te zetten.

Welzijn en cultuur samenbrengen

Daarom startten artiest Jeffrey Neijs en Cassandra Onck van jongerenwerkorganisatie Powerplug NL en Bureau Ruimtekoers een traject waarin deze talenten werken aan zowel hun persoonlijke als beroepsmatige ontwikkeling tot young professionals. Hier komen de krachten van welzijn en cultuur samen: persoonlijke begeleiding op maat door een jongerenwerker, vanuit de muzikale passie van de jongeren zelf, ontsloten dankzij professionele muzikanten.

Verloop:
Behoeften ophalen door muzikale ontmoetingen in de wijk

Cassandra, Jeffrey en het team van Ruimtekoers werken voor het eerst samen in 2020. Jonge talenten maken samen met leden van muziekverenigingen D.W.S en het Arnhems Klarinettenkoor een E.P en videoclip met als titel Zuiderstroom. De talenten en leden van verenigingen ontmoeten elkaar tijdens repetities en schrijven samen met Cassandra Onck en producer Mauro Casarini de muziek.

Veilig voelen om gemotiveerd aan de slag te gaan

Tijdens dit proces krijgen we inzicht in de behoeften van talentvolle jongeren die zich wel willen, maar niet kunnen ontwikkelen door gebrek aan middelen. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze simpelweg niet de toegang hebben. En we leren veel over wat de jongeren nodig hebben om zich veilig te voelen en gemotiveerd te raken om aan de slag te gaan.

Toegankelijke én intensieve trajecten

Per ontwikkeltraject is er ruimte voor tien tot vijftien talenten die in zes maanden een muzikale masterpiece maken die zij presenteren tijdens een spetterend optreden in Poppodium Luxor Live.

Frustraties over geld en vocalen inzingen

Een vaste avond in de week komen de talenten samen in de studio van Power Plug NL in Arnhem-Zuid. Ze kunnen binnenlopen, vrienden meebrengen en er is altijd tijd en ruimte om even te praten. Dit blijkt een schot in de roos.  Gesprekken over geld, frustraties en school worden afgewisseld met het sleutelen aan live performances en het inzingen van vocalen.

Masterclasses om samen te leren

De jongeren organiseren samen openbare masterclasses in verschillende zalen en podia in de stad met professionals uit de scene. Arnhemse rapper KIMONO liet zich ondervragen door Cassandra en artiest Mahi Khalesi vertelt over haar loopbaan én haar strijd voor meer vrouwen in de muziekbusiness. Naast muzikale ontwikkeling, draait het ook om professionaliseren. Esther Dikkers van Schakel 025 geeft een masterclass over tips en tricks voor urban- of muzieksubsidies .

Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel

Iedere jongere heeft zijn eigen verhaal en eigen ervaringen. We voeren coachende gesprekken om uit te vinden wat iemands kansen zijn, welke obstakels er genomen moeten worden en helpen om iemands stappen te bepalen. Maar er is ook tijd voor small talk. Het is namelijk ongelooflijk belangrijk om dat thuisgevoel te creëren. Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel.

Jeffrey Neijs

Op pad in de stad

En de talenten gaan op excursie, bijvoorbeeld bij klassiek orkest Phion in de grote concertzaal van Musis of bij muziekstudio’s in Arnhem en Amsterdam. Ook werken ze opnieuw samen met de lokale amateurmuziekverenigingen. Als klap op de vuurpijl brengen staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu en staatssecretaris van Welzijn Maarten van Ooijen een bezoek aan het project.

Bijzondere samenwerkingen binnen en buiten de eigen bubbel

De jongeren worden aangemoedigd om buiten hun bubbel te kijken en deze soms spannende samenwerkingen aan te gaan. De ontmoeiting met de muzikanten van Fluweel, een klassiek ensemble bestaande uit jongeren die in het Nationaal Jeugdorkest hebben gespeeld levert een bijzondere cross-over op van muziekstijlen. Maar ook binnen de groep zelf ontstaan mooie samenwerkingen; zo werken deelnemers Danisha, Lil Mo en Geronimo samen aan een track die ze ook live performen tijdens de eindpresentatie.

Ketenonderzoek voor de toekomst van Zuiderstroom

Tegelijkertijd onderzoekt het team van Ruimtekoers op welke wijze het programma kan worden bestendigd in een keten met regionale cultuur- en welzijnspartners en hoe er aanspraak kan worden gemaakt op duurzame financieringsmogelijkheden.

Het resultaat:
Zinderende avonden in poppodium Luxor Live

Dan is het tijd voor de talenten om het podium te beklimmen. In een zaal vol met professionals, familie, vrienden en fans geven de jongeren alles wat ze in zich hebben. De energie knalt door de zaal en stuk voor stuk maken de talenten indruk met hun eigen visuals en de persoonlijke, kwetsbare en soms ook gewoon hartstikke lekkere tracks: hun masterpieces!

Meet-up met professionals

Eerder op de dag vindt er een meet-up plaats met cultuur-, welzijn- en educatieprofessionals. Daar vertellen de jongeren, rustig en met zelfvertrouwen, wat het project hun heeft gebracht. Ook is er een masterclass van Friso van Doesburg. Hij is ervaringscoach en vertelt dat in hulpverlening te vaak wordt gekeken naar jongeren als probleemgevallen en dat er een te grote focus ligt op de oorsprong van hun problemen. Terwijl het volgens hem veel beter is om te focussen op de oplossing. En talentontwikkeling kan een heel belangrijk deel zijn van die oplossing.

Het is zo belangrijk om een veilige plek te bieden aan jongeren

Wat we hoopten te zijn voor de jongeren, is gelukt. Ze zijn een hechte club geworden, supporten elkaar om ideeën te delen, podiumangst te overwinnen, ze hebben elkaar zelfvertrouwen gegeven. Ze zijn persoonlijk gegroeid. Durfden gedurende het traject steeds beter te laten zien wie ze zijn, wat ze willen, waar ze naartoe willen en van daaruit weer nieuwe stappen te zetten. We hebben daadwerkelijk iets kunnen bijdragen en jongeren kunnen helpen om een verandering door te maken in hun leven waarmee ze verder komen. Dit gun ik zoveel meer jongeren!

Cassandra Onck

Jongeren als rolmodellen

Oud-deelnemers nemen de positie van rolmodel in. Ze maakten zich verantwoordelijk voor de sfeer in de studio’s, vertelden nieuwe deelnemers over hun eerdere ervaringen en gaven zelf een inspiratiesessie. Hierin werden ze gecoacht door Cassandra en Jeffrey. Zo gaf Geronimo uit ronde twee een masterclass songwriting aan de nieuwe deelnemers van ronde drie. En ook oude bekende Tyano gaf een masterclass, over hoe je als artiest met de juiste mindset aan de slag kan met je talent.

Zelf ontdekken wat ik wil

Praten over mijn gevoel werkt niet goed voor mij. Muziek is mijn uitlaatklep. Bij Zuiderstroom vond ik ondersteuning en bevestiging. Niemand vertelt me wat ik moet doen. Door me vragen te stellen ontdek ik dat zélf.

Valentino

Het vervolg:
Een toekomst voor Zuiderstroom

De boodschap van onze talenten is duidelijk: er moet in Arnhem structureel ruimte voor jongeren komen om hun talenten te ontwikkelen buiten de formele netwerken voor talentontwikkeling om.

Natascha Notten, directeur onderzoeksbureau Gelijkschap

Gidsen slaan de brug tussen meer en minder kansrijke omgevingen. Dat zie ik ook bij Zuiderstroom ook. De jongeren voelen zich echt gezien en krijgen daardoor het vertrouwen en lef om stappen te zetten.

Uniek talentontwikkelingsprogramma

Zuiderstroom is uitgegroeid tot een uniek talentontwikkelingsprogramma waarin welzijnswerk en cultuur worden gecombineerd. Na drie intensieve projecten is er een van Ruimtekoers onafhankelijke stichting Zuiderstroom opgericht die in de toekomst de trajecten vorm geeft. Een hecht bestuur met de twee coaches als organisatoren werven subsidies en ontwikkelen een keten van samenwerkingen met andere (in)formele ontwikkelplekken voor jongeren. Zodat jongeren die geen toegang hebben tot formele netwerken voor talentontwikkeling ook in de toekomst stappen kunnen blijven zetten.

Dit project is in samenwerking met:

Onze impact in cijfers

Talenten

45

Talenten namen intensief deel

Trajecten

3

We organiseerden 3 trajecten

Vervolg

1

Nieuwe stichting Zuiderstroom

Publiek

600

Mensen dansten mee in Luxor Live

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers