Zuiderstroom, jongeren aan de slag als rolmodel voor nieuwe talenten

Met het talentprogramma Zuiderstroom brengen we cultuur en welzijn samen. In alweer de 3e ronde van het project gingen talenten uit de muziek scene van Arnhem en omgeving opnieuw aan de slag met hun eigen masterpiece. Deelnemers uit de vorige ronde fungeren nu als rolmodel voor de nieuwe talenten.

Achtergrond:
Talentontwikkeling door cultuur & welzijn te combineren

Zuiderstroom is uitgegroeid tot een uniek programma voor talenten waarbij welzijnswerk en cultuur worden gecombineerd. In de derde ronde van het project werken Ruimtekoers, Jeffrey Neijs en Cassandra Onck met jongeren en andere Arnhemse organisaties aan een keten voor muzikale talentontwikkeling én aan een zelfstandige stichting voor Zuiderstroom. Zodat we het project kunnen bestendigen en de jongeren ook in de toekomst stappen kunnen blijven zetten.

Bekijk de vorige ronde

Zuiderstroom 3.0

In deze ronde gaat weer een groep talenten uit Arnhem en omgeving, die weinig aansluiting vinden bij de formele ontwikkelplekken, aan de slag met hun muzikaal talent en persoonlijke ontwikkeling. Tijdens studiomiddagen, bij Powerplug, en masterclasses die zij zelf mede-organiseren, worden zij in dit proces ook begeleid door artiest en coach Cassandra Onck en producer en jongerenwerker Jeffrey Neijs. Dat resulteert in een presentatie van hun muzikale masterpiece bij Luxor Live.

De talenten ervaren hoe het is om zelf iets te creëren, het draagt bij aan zelfvertrouwen en zo ontwikkelen de deelnemende jongeren hun eigen toekomstperspectief.

Ook een onderzoek

Tegelijkertijd doen we een onderzoek naar op welke wijze het programma kan worden bestendigd. Door samen te werken met regionale cultuur- en welzijnspartners en duurzame financieringsmogelijkheden te verkennen, ontwikkelen we Zuiderstroom tot een blijvende plek waar deze jonge talenten zich ook in de aankomende komende jaren kunnen ontwikkelen en elkaar kunnen ontmoeten.

Jongeren als rolmodel

De meeste talenten die klaar zijn met een Zuiderstroomtraject geven aan graag betrokken te willen blijven. Sommigen omdat ze zichzelf nog verder willen ontwikkelen, anderen omdat ze nu zelf andere talenten verder willen helpen. Deze jongeren worden in een volgend traject rolmodellen voor nieuwe jongeren.

Zo gaf Geronimo uit ronde twee een masterclass songwriting aan de nieuwe deelnemers van ronde drie. En ook oude bekende Tyano gaf een masterclass, over hoe je als artiest met de juiste mindset aan de slag kan met je talent.

Lees hier meer over

Bijzondere samenwerkingen

Tijdens het Zuidstroomtraject nemen de coaches de jongeren mee op fieldtrips, organiseren ze samen masterclasses van professionals uit de scene en maken ze kennis met muzikanten uit andere stijlen. Zo ontmoetten een aantal jongeren deze ronde de muzikanten van Ensemble Fluweel, een klassiek ensemble bestaande uit jongeren die in het Nationaal Jeugdorkest hebben gespeeld. Het levert een bijzondere cross-over op van muziekstijlen.

De jongeren worden aangemoedigd om buiten hun bubbel te kijken en deze soms spannende samenwerkingen aan te gaan. Maar ook binnen de groep zelf ontstaan mooie samenwerkingen; zo werken deelnemers Danisha, Lil Mo en Geronimo samen aan een track die ze ook live performen tijdens de eindpresentatie.

Het is zo belangrijk om een veilige plek te bieden aan jongeren

Wat we hoopten te zijn voor de jongeren, is gelukt. Ze zijn een hechte club geworden, supporten elkaar om ideeën te delen, podiumangst te overwinnen, ze hebben elkaar zelfvertrouwen gegeven. Ze zijn persoonlijk gegroeid. Durfden gedurende het traject steeds beter te laten zien wie ze zijn, wat ze willen, waar ze naartoe willen en van daaruit weer nieuwe stappen te zetten. We hebben daadwerkelijk iets kunnen bijdragen en jongeren kunnen helpen om een verandering door te maken in hun leven waarmee ze verder komen. Dit gun ik zoveel meer jongeren!

Cassandra Onck

Meet-up met professionals

De derde editie van Zuiderstroom eindigde donderdag 15 februari met een uitverkochte bovenzaal in Luxor Live waar de tien deelnemers hun masterpiece presenteerden. Voorafgaand was er in de middag een masterclass van Friso van Doesburg. Hij is ervaringscoach en vertelt een gepassioneerd verhaal vanuit zijn eigen ervaringen met jeugdzorg. Friso vertelt dat in hulpverlening te vaak wordt gekeken naar jongeren als probleemgevallen en dat er een te grote focus ligt op de oorsprong van hun problemen. Terwijl het volgens hem veel beter is om te focussen op de oplossing. En talentontwikkeling kan een heel belangrijk deel zijn van die oplossing.

In het publiek zit ook wethouder Bestaanszekerheid en Leefbare Wijken Mark Lauriks. Aan het einde van de masterclass deelt hij zijn eigen ervaringen als jongere en onderschrijft hij het belang van het investeren in talentontwikkeling bij jongeren.

Het podium op!

Dan is het tijd voor de talenten om het podium te beklimmen. In een zaal vol met professionals, familie, vrienden en fans geven de jongeren alles wat ze in zich hebben. De energie knalt door de zaal en stuk voor stuk maken de talenten indruk met hun eigen visuals en de persoonlijke, kwetsbare en soms ook gewoon hartstikke lekkere tracks.

Ook bijzonder: oud deelnemer Tyano praat de avond aan elkaar als MC!

Lees hier over de laatste presentatie

Het resultaat? Een basis voor een toekomstbestendig project!

Na drie rondes Zuiderstroom kunnen we nu zeggen dat er een sterke basis ligt voor de toekomst. We weten wat er nodig is om jongeren op een positieve manier te ondersteunen en hen te laten groeien. In september gaat er weer een nieuw traject van start en in de tussentijd werken we aan een zelfstandige stichting en een keten voor talentontwikkeling.

Meedoen?

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat talentontwikkeling voor jongeren buiten de formele netwerken écht werkt. Daarom willen we er alles aan doen om Zuiderstroom te bestendigen, zodat nog veel meer jongeren uit Arnhem en omgeving het traject kunnen doorlopen. Ben jij beleidsmaker, cultuur- of welzijnsprofessional of een jongere en wil je meedenken? Laat het ons weten!

Renée Janssen, projectleider Zuiderstroom

renee@ruimtekoers.nl 06 33 00 6071

Dit project is in samenwerking met:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers