Zuiderstroom, talenten ontwikkelen hun eigen toekomstperspectief

In de huidige ronde van het project Zuiderstroom, die in september is begonnen, gaan we door met nieuwe en gevestigde deelnemers. Het ontwikkelingsproces van de talenten staat nu nog meer voorop. Met Cassandra Onck en Jeffrey Neijs gaan we dit in deze derde ronde vormgeven door middel van ontmoetingen en het stellen van de juiste vragen.

Aanleiding: behoefte aan aansluiting in de wijk

Zuiderstroom begon in 2020 vanuit de behoefte van jongeren om meer aansluiting te vinden in de wijk en stad. In de afgelopen jaren groeide het project uit tot een talent-ontwikkelingsprogramma voor jongeren uit Arnhem Zuid en daarbuiten.

Onder intensieve sociale en artistieke begeleiding van jongerenwerker en oprichter van Powerplug NL Jeffrey Neijs en maker en singer-songwriter Cassandra Onck werken de jongeren in een halfjaar aan hun eigen muzikale masterpiece. Tegelijk werken zij ook aan hun professionaliteit, zelfstandigheid en ondernemersvaardigheden. Zo ontwikkelen de deelnemende jongeren hun eigen toekomstperspectief.

Aan het einde van de vorige ronde beklommen vijf jongeren het podium van de bovenzaal Luxor Live, waar zij voor een volle zaal hun masterpiece presenteerden. Wat een energie kwam daar vrij! Op die energie gaan we nu door, in alweer de derde ronde van Zuiderstroom. Stay tuned!

Jeffrey en Cassandra over het vervolg

Kennismaken

In deze ronde van Zuiderstroom doen 5 nieuwe en 5 eerder betrokken deelnemers mee. Een belangrijk aspect van het succes van Zuiderstroom is de persoonlijke aanpak, het investeren in de relatie en de huiselijke sfeer waarin dit gebeurt. Jongeren vinden bij Jeffrey en Cassandra een soort tweede thuis. Ze kunnen er binnenlopen, vrienden meebrengen en er is altijd tijd en ruimte om even te praten. ‘Best uniek in dit digitale tijdperk’, legt Jeffrey uit. ‘Iedere jongere heeft zijn eigen verhaal en eigen ervaringen. We voeren coachende gesprekken om uit te vinden wat iemands kansen zijn, welke obstakels er genomen moeten worden en helpen om iemands stappen te bepalen. Maar er is ook tijd voor small talk. Het is namelijk ongelooflijk belangrijk om dat thuisgevoel te creëren. Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel.’

Jeffrey Neijs

Als de sfeer vertrouwd en ontspannen is, komt de rest als vanzelf wel boven tafel.

Masterclasses

Er worden voor en mét de deelnemers verschillende bijeenkomsten georganiseerd. Zo was er een masterclass door de Arnhemse rapper KIMONO, die zich door Cassandra liet ondervragen over zijn pad naar het succes. Hij is een voorloper op het gebied van hedendaagse R&B en benadrukte dat het belangrijk is om je eigen wereldje te creëren, jouw eigen unieke identiteit als artiest.

Ook bracht de groep een bezoek aan het concertgebouw Musis in Arnhem, waar ze een repetitie bijwoonden van een crossover-project van het orkest Phion met een Drum & Bass DJ, voor het project Polyphonic. De keiharde Drum & Bass in combinatie met strijkers en blazers, en het feit dat de meeste jongeren nog nooit in het concertgebouw waren geweest, maakten het tot een inspirerende middag.

10 november was er een masterclass met Mahi Khalesi. Er was een goede vibe in Café Bosch, en nadat Mahi Khalesi deelde hoe zij haar carrièrepad in de muziekindustrie bewandelt, was er een supertoffe open mic!

De volgende keer gaan we samen naar een grote studio in Amsterdam. Stay tuned 😉

In de volgende fase van Zuiderstroom hebben we weer nieuwe ontmoetingen gepland en blijven we op dinsdag bij elkaar komen. De deelnemers werken toe naar het afmaken van hun masterpieces, met zicht op de presentatie op 16 februari 2023!

Achtergrond

Arnhem-Zuid. Ooit opgezet om snel de naoorlogse woningnood op te lossen zijn de wijken in zuid vervallen tot “krachtwijken’. Er is een vernieuwende aanpak nodig om de leefbaarheid in deze wijken te verbeteren.  Jongeren in deze wijken hebben het extra zwaar. Niet alleen hebben ze minder kansen dan jongeren die opgroeien in ‘rijkere’ wijken, door stigmatisering groeien ze op met minder zelfvertrouwen en meer afstand tot de rest van de samenleving. Dat resulteert erin dat zij zich geen onderdeel voelen van hun eigen leefomgeving.

Wij geloven erin dat cultuurdeelname eraan kan bijdragen aan het ontwikkelen van doorzettings- en concentratievermogen en het verbeteren van veerkracht, zelfvertrouwen en eigenwaarde. Samen met Cassandra Onck en Jeffrey Neijs maken we sinds 2020 samen met jongeren uit de wijk een muzikaal manifest voor de wijk!

In samenwerking met

Meedoen, helpen of meer weten?

Aankomend jaar werken Cassandra en Jeffrey samen met de jongeren aan Zuiderstroom. In twee ronden doen de jongeren mee. Ben je enthousiast en wil je meedoen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée!

© 2022 Bureau Ruimtekoers