Zonnestad, bouw je mee aan de stad van de toekomst?

Als er één fenomeen is dat ons allemaal verbindt... dan is het wel de zon. De bron van alle energie op aarde. Over de hele wereld vereren we de zon met rituelen. En wist je dat de zon ook de bron van energie kan zijn in jouw leven in onze stad? Samen bouwen aan een leven en stad van de toekomst. Doe je mee?

Achtergrond:
Gesprekken over duurzaamheid zijn hoognodig!

Hele woonwijken moeten in 2030 van het gas af, en de Gemeente Arnhem heeft daarom tal van programma’s opgezet om inwoners en ondernemers te prikkelen en enthousiasmeren om mee te doen aan de energietransitie. Alleen, niet alle inwoners zijn of voelen zich betrokken bij deze aanpak. Gemeente Arnhem heeft moeite om inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus te betrekken, met name in de sociaalzwakkere wijken als Malburgen en Immerloo. Deze inwoners zijn ondervertegenwoordigd bij bijeenkomsten en het lukt nauwelijks om bij deze doelgroep ‘achter de voordeur’ te komen.

Daarom laten wij kinderen en hun ouders op een laagdrempelige manier kennis maken met zonne-energie. Doordat ze de zonnecellen vast kunnen houden, en door samen de Zonnestad van de toekomst te verbeelden, wakkeren we de fascinatie aan bij de kinderen. Door energiecoaches in te zetten, die tijdens de workshops en interventies in gesprek gaan met ouders, bereiken we inwoners die nog niet betrokken zijn bij de energietransitie. Én we werven nieuwe energiecoaches, die het verhaal over de magie van zonne-energie nóg verder brengen.

Betty Jacobi, senior bestuursadviseur gemeente Arnhem, opdrachtgever

'Hoe zorgen we voor volwaardige betrokkenheid bij de energietransitie onder inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus in Malburgen en Immerloo?'

Meer over onze inzichten over de energietransitie?

Maak kennis met Zonnestad!

Maak kennis met wat de zon kan betekenen voor jouw energie! Solar designer Pauline van Dongen en het team van Bureau Ruimtekoers hebben samen met inwoners van Malburgen en Immerloo op een creatieve manier kennisgemaakt met zonne-energie. Kijk je mee?

Maak je eigen ZONderzetter in drie workshops

In juni en juli hebben we onze eigen ZONderzetter gemaakt! Solar designers Anna en Ellen van studio Pauline van Dongen hebben, samen met Gert Jan en Riemer van atelier ’t Duifje, inwoners uit Malburgen op een creatieve manier kennis laten maken met de magie van zonne-energie.

De ZONderzetter

De ZONderzetter is supertoffe innovatie waarin je leert over de mogelijkheden van zonne-energie in je eigen huishouden. Met de ZONderzetter lichten je drankjes ’s avonds op met de opgeslagen energie van de zon. In drie workshops maak je de tegeltjes van klei, maak je het zonne-circuit en vieren we samen de kracht van de zon met een lekker drankje of kopje thee!

Anna Wetzel van studio Pauline van Dongen gaf met collega Ellen samen de workshop. ‘Gebruik van zonne-energie hoeft zich niet alleen te beperken tot opvang van zonlicht via grote, donkere panelen op een dak. Je kunt die energie ook klein en toegankelijk toepassen in persoonlijke voorwerpen die je gebruikt bij je dagelijkse rituelen.’

Lees hier over de workshops

Meer over Pauline van Dongen

Pauline is toonaangevend modeontwerpster en onderzoeker, gespecialiseerd in het combineren van mode en technologie. Met haar innovatieve ontwerpen versterkt en verrijkt zij de relatie tussen mensen, hun kleding en de omgeving.

Pauline behaalde in 2019 als eerste Nederlandse modeontwerper haar doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2013 onderzoekt ze hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in kleding. Zo ontwikkelde zij onder andere het “Solar Shirt”, een T-shirt met 120 kleine flexibele zonnecellen. Ook ontwierp zij “Radius” een rugzak met kleine zonnecel-kraaltjes. Haar ontwerpstudio is toegewijd aan werk dat innovatie en experimenten draagbaar maakt in een wenselijk product.

Doe mee met Bouwplaats Zonnestad!

Midden in de publieke ruimte bouwden we samen met kinderen en hun ouders aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leer je bovendien van alles over de energie van de zon.

Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders kletsen met energieambassadeurs van Klimaatverbond over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis.

Ook een Zonnestad bij jou? Neem dan contact op met projectleider Renée via renee@ruimtekoers.nl

Zonnestof, de voorloper van Zonnestad

In de zomer van 2020 maakten Pauline van Dongen en weefexpert Maaike Gottschal samen met inwoners van Malburgen en Immerloo een nieuw soort textiel: Zonnestof. Door het weven van flexibele zonnecellen is het mogelijk met deze nieuwe stof een lampje te laten branden, of zelfs je telefoon op te laden via de zon. Door deelname aan de workshops raakten inwoners en ondernemers, die nog niet eerder betrokken waren bij thema’s rondom de energietransitie, in gesprek over een bewuste en duurzame levensstijl, exploreerden zij nieuwe duurzame toepassingen in de eigen woning en werd er draagvlak gecreëerd voor de energietransitie in de woonwijk.

Samen evalueren:
Samen werken aan langdurige betrokkenheid

En zo kwam het project Zonnestad in 2022 tot leven. 171 kinderen maakten iets voor in de Zonnestad, er waren 9 interventies met Bouwplaats Zonnestad en 3 workshops Maak je eigen ZONderzetter!

Door zelf iets te maken met zonnecellen op Bouwplaats Zonnestad werd een gesprek gestart over verduurzaming. Kinderen leerden in de bouwplaats op een creatieve en visuele manier wat zonne-energie is. En terwijl de kinderen bouwden in de bouwplaats, hadden ouders met energieambassadeurs van Klimaatverbond goede gesprekken over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in huis.

Ook de ZONderzetter workshops waren een mooie aanleiding om in gesprek te gaan over duurzaamheid. Tijdens het werken aan de ZONderzetters gingen deelnemers met elkaar en het team in gesprek over wat de zon voor hen betekent, hoe zonne-energie precies werkt en wat je zelf kan doen om je huis te verduurzamen. Tegelijkertijd ontstond op een creatieve, leuke en laagdrempelige manier verbinding tussen de deelnemers onderling. Deze betrokken groep gaf aan op een bewustere manier bezig te willen met energiebesparing en vaker creatief aan de slag te willen gaan.

‘Ik ben niet met duurzaamheid opgegroeid, dus ik heb er nooit bewust over nagedacht. Maar nu, na de workshop, ben ik wel enthousiast. Ik ga straks op internet kijken om zelf zonnecellen te bestellen!’

 

Janinya

Resultaten:

De bouwplaats zonnekar zorgde voor veel enthousiasme bij scholen, buurthuizen en wijkorganisaties. Vanuit deze interesse onderzoekt Ruimtekoers nu samen met verschillende partners hoe de bouwplaats als mobiel educatieprogramma een vervolg kan krijgen. Zo stond de kar in het najaar van 2022 al op de Solar Biënnale in Rotterdam. Hier trok Ruimtekoers de Rotterdamse wijken in als onderdeel van het publieksprogramma.

Studio Pauline van Dongen ontwikkelt samen met Gert Jan Schouten van Atelier ’t Duifje de ZONderzetter workshop door tot een toegankelijk workshopprogramma dat aan verschillende doelgroepen en partners kan worden aangeboden.

In samenwerking met

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers