Zonnestad, bouw je mee aan de stad van de toekomst?

Als er één fenomeen is dat ons allemaal verbindt... dan is het wel de zon. De bron van alle energie op aarde. Over de hele wereld vereren we de zon met rituelen. En wist je dat de zon ook de bron van energie kan zijn in jouw leven in onze stad? Bouw mee aan de stad van de toekomst!

Doe je mee met Zonnestad?

Maak kennis met wat de zon kan betekenen voor jouw energie! Solar designer Pauline van Dongen en het team van Bureau Ruimtekoers nodigen inwoners van Malburgen en Immerloo uit om op een creatieve manier kennis te maken met zonne-energie. Doe je mee?

Zaterdag 25 juni & 9 juli:
Maak je eigen ZONderzetter in twee workshops

In juni en juli maak jij je eigen ZONderzetter! Solar designers Anna en Ellen van studio Pauline van Dongen nodigen jou uit om op een creatieve manier kennis te maken met de magie van zonne-energie.

De ZONderzetter

De ZONderzetter is supertoffe innovatie waarin je leert over de mogelijkheden van zonne-energie in je eigen huishouden. Met de ZONderzetter lichten je drankjes ’s avonds op met de opgeslagen energie van de zon. In twee workshops maak je de tegeltjes van klei, maak je het zonne-circuit en vieren we samen de kracht van de zon met een lekker drankje of kopje thee!

Wat gaan we doen?

Tijdens de eerste workshop op 25 juni maken we de onderzetter en versieren we deze. Daarna gaan de onderzetters de oven in. Tijdens de tweede workshop op 9 juli schilderen we de onderzetter met glazuur. Dan is het nog eventjes wachten. Op 16 juli installeren we de zonnecellen in de onderzetter en proosten we samen op de zon!

De workshops vinden plaats van 13.30 tot en met 16.00 uur op zaterdag 25 juni en zaterdag 9 juli bij het Bruishuis in Arnhem, Akkerwindestraat 1. Meld je hieronder aan!

Doe mee en maak je eigen ZONderzetter!

Samen met Pauline van Dongen maak je kennis met ambachten en zonne-energie!

Meer over Pauline van Dongen

Pauline is toonaangevend modeontwerpster en onderzoeker, gespecialiseerd in het combineren van mode en technologie. Met haar innovatieve ontwerpen versterkt en verrijkt zij de relatie tussen mensen, hun kleding en de omgeving.

Pauline behaalde in 2019 als eerste Nederlandse modeontwerper haar doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2013 onderzoekt ze hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in kleding. Zo ontwikkelde zij onder andere het “Solar Shirt”, een T-shirt met 120 kleine flexibele zonnecellen. Ook ontwierp zij “Radius” een rugzak met kleine zonnecel kraaltjes. Haar ontwerpstudio is toegewijd aan werk dat innovatie en experimenten draagbaar maakt in een wenselijk product.

Vanaf 7 juni iedere dinsdag- en woensdagmiddag:
Doe mee met Bouwplaats Zonnestad!

Midden in de publieke ruimte bouwen we samen met kinderen en hun ouders aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leer je bovendien van alles over de energie van de zon.

Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders kletsen met energieambassadeurs van Klimaatverbond over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis.

De Zonnestad is te vinden vanaf 7 juni iedere dinsdagmiddag bij Huis voor de Wijk en iedere woensdagmiddag bij de speeltuin van het Bruishuis. Ook een Zonnestad bij jou? Neem dan contact op met projectleider Renée via renee@ruimtekoers.nl

Achtergronden:
Gesprekken over duurzaamheid zijn hoognodig!

Hele woonwijken moeten in 2030 van het gas af, en de Gemeente Arnhem heeft daarom tal van programma’s opgezet om inwoners en ondernemers te prikkelen en enthousiasmeren om mee te doen aan de energietransitie. Alleen, niet alle inwoners zijn of voelen zich betrokken bij deze aanpak. Gemeente Arnhem heeft moeite om inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus te betrekken, met name in de sociaalzwakkere wijken als Malburgen en Immerloo. Deze inwoners zijn ondervertegenwoordigd bij bijeenkomsten en het lukt nauwelijks om bij deze doelgroep ‘achter de voordeur’ te komen.

Daarom laten wij kinderen en hun ouders op een laagdrempelige manier kennis maken met zonne-energie. Doordat ze de zonnecellen vast kunnen houden, en door samen de Zonnestad van de toekomst te verbeelden wakkeren we de fascinatie aan bij de kinderen. Door energiecoaches in te zetten die tijdens de workshops en interventies die in gesprek gaan met ouders, bereiken we inwoners die nog niet betrokken zijn bij de energietransitie. Én we werven nieuwe energiecoaches, die het verhaal over de magie van zonne-energie nóg verder brengen.

Betty Jacobi, senior bestuursadviseur gemeente Arnhem, opdrachtgever

'Hoe zorgen we voor volwaardige betrokkenheid bij de energietransitie onder inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus in Malburgen en Immerloo?'

Meer over onze inzichten over de energietransitie?

‘Ik ben niet met duurzaamheid opgegroeid, dus ik heb er nooit bewust over nagedacht. Maar nu, na de workshop, ben ik wel enthousiast. Ik ga straks op Alibaba kijken om zelf zonnecellen te bestellen!’

 

Janinya

Zonnestof, de voorloper van Zonnestad

In de zomer van 2020 maakten Pauline van Dongen en weefexpert Maaike Gottschal samen met inwoners van Malburgen en Immerloo een nieuw soort textiel: Zonnestof. Door het weven van flexibele zonnecellen is het mogelijk met deze nieuwe stof een lampje te laten branden of zelfs je telefoon op te laden via de zon. Door deelname aan de workshops raakten inwoners en ondernemers, die nog niet eerder betrokken waren bij thema’s rondom de energietransitie, in gesprek over een bewuste en duurzame levensstijl, exploreerden zij nieuwe duurzame toepassingen in de eigen woning en werd er draagvlak gecreëerd voor de energietransitie in de woonwijk.

In samenwerking met

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. We reflecteren publiekelijk op onze projecten zodat iedereen kan bijdragen aan de volgende stap. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2022 Bureau Ruimtekoers