Woordenfeest, hoe woorden verbinden

De modernistische Nijmeegseweg in Arnhem splijt Malburgen in twee. Inwoners ervaren een gebrek aan verbinding. Kan een kunstwerk gebaseerd op woorden mensen verbinden en betrekken bij toekomstige ontwikkelingen?

Aanleiding:
Hoe kunst kan bijdragen aan participatie

De Nijmeegseweg in Arnhem verdeelt de wijk Malburgen in Malburgen-Oost en Malburgen-West. Deze brede stadsweg met een 50 meter brede middenberm zorgt voor een anoniem en ongezellig gebied.

Samen dromen

De gemeente Arnhem wil appartementen ontwikkelen aan de Nijmeegseweg en onderzoekt of een kunstwerk de twee delen van de wijk kan verbinden en bewoners bij toekomstige ontwikkelingen kan betrekken. Wat zijn de wensen en dromen van de inwoners, en kan een herwaardering van de middenberm dit gebied nieuw leven inblazen?

Verloop:
Op vakantie in Arnhem-Zuid

Samen met Museum Arnhem werkte Ruimtekoers aan een opdracht voor Arnhemse makers om in en met inwoners van Arnhem-Zuid een kunstwerk te maken. Grafisch vormgever Dana Dijkgraaf en productontwerper Erik Stehmann werden uitgekozen en trokken vervolgens de wijken van Arnhem-Zuid in, op zoek naar woorden waarmee de bewoners zich verbonden voelen.

Hoi Zuid, Groei Samen!

Na meer dan twintig interviews en gesprekken werden er vier woorden helder: “Hoi, Zuid, Groei, Samen”. De woorden zijn vervolgens feestelijk, vrolijk en op menselijk formaat vormgegeven in de middenberm van de Nijmeegseweg. Een feestelijke en opvallende presentatie!

Resultaat:
Een vrolijk gebaar brengt inwoners samen

Met elkaar vormen de woorden een kermis van taal, een vrolijke verzameling kleur, licht en vorm waarbij de woorden niet alleen aanspreken door betekenis maar ook door vorm en functie. De kracht van de woorden en de vrolijke vormgeving zorgden voor een lach op de gezichten van passanten. Bij elkaar vormt de installatie de zin “hoi zuid, groei samen”. Bovendien werden mensen die langs Woordenfeest liepen begeleid door middel van museale bordjes. Voor de een een feest van herkenning, voor de ander een laagdrempelige manier om kunst te bekijken.

Vervolg:
Een nieuw ontwerp

De anonieme middenberm veranderde zo even naar een plek waar je wel graag wilde zijn en die een glimlach op je gezicht toverde. En de Nijmeegsweg? In het najaar van 2021 presenteerde gemeente Arnhem het ontwerp voor een nieuwe Nijmeegseweg met enkele rijbanen en een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Om zo de verbinding tussen Oost en West te verbeteren.

In samenwerking met

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers