Woordenfeest, hoe woorden verbinden

De modernistische Nijmeegseweg in Arnhem splijt Malburgen in twee. Inwoners ervaren een gebrek aan verbinding. Kan een kunstwerk gebaseerd op woorden mensen verbinden en betrekken bij toekomstige ontwikkelingen?

Participatieve communicatie activiteiten

Opdracht:
Toekomstige ontwikkelingen aan de Nijmeegseweg

Gemeente Arnhem maakt plannen voor de ontwikkeling van appartementen aan de Nijmeegseweg. Deze grote modernistische stadsweg splijt met haar enorme breedte de wijk Malburgen in twee, Malburgen-Oost en Malburgen-West. Het gebied voelt anoniem door de grote middenberm van maar liefst 50 meter breed.

De opdracht van gemeente Arnhem

Kan een kunstwerk een brug slaan en mensen betrekken bij toekomstige ontwikkelingen aan de Nijmeegseweg?

Is het mogelijk dat de middenberm van de Nijmeegseweg op een andere manier wordt ervaren wanneer deze plek een herwaardering krijgt door een kunstwerk? Zo ja, met welke voorwaarden? En, wat zegt dat over de wensen en dromen die inwoners hebben voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied? En kunnen zij op deze wijze duurzaam betrokken worden bij de toekomstige ontwikkelingen van het gebied?

Kennismaken:
De kracht van taal

Samen met Museum Arnhem werkte Ruimtekoers aan een opdracht voor Arnhemse makers om in en met inwoners van Arnhem-Zuid een kunstwerk te maken. Grafisch vormgever Dana Dijkgraaf en productontwerper Erik Stehmann werden uitgekozen en trokken vervolgens de wijken van Arnhem-Zuid in, op zoek naar woorden waarmee de bewoners zich verbonden voelen.

Groeten uit Zuid!

Zij gingen op vakantie en trokken dagen op met allerlei mensen. Van de wijkagent tot bezoekers van de lokale weekmarkt.En zo ontdekten ze dat mensen in Arnhem-Zuid benoemen dat ze van elkaar op aan kunnen. Dat ze steun hebben aan elkaar en dat voor hen het wonen in Arnhem-Zuid zo prettig maakt.

Samen maken:
Hoe Zuid, Groei Samen!

Na meer dan twintig interviews en gesprekken werden er vier woorden helder: “Hoi, Zuid, Groei, Samen”. De woorden zijn vervolgens feestelijk, vrolijk en op menselijk formaat vormgegeven in de middenberm van de Nijmeegseweg. Een feestelijke en opvallende presentatie!

Met elkaar vormen de woorden een kermis van taal, een vrolijke verzameling kleur, licht en vorm waarbij de woorden niet alleen aanspreken door betekenis maar ook door vorm en functie. De kracht van de woorden en de vrolijke vormgeving zorgden voor een lach op de gezichten van passanten. Het glanzende ‘samen’, de roestige constructie ‘groei’, de knipogende ‘zuid’ en de ‘hoi’ bankjes waren ook zichtbaar vanaf de weg, waardoor ook alle automobilisten de kans kregen de woorden te zien. Bij elkaar vormt de installatie de zin “hoi zuid, groei samen”. Bovendien werden mensen die langs Woordenfeest liepen begeleid door middel van museale bordjes. Voor de een een feest van herkenning, voor de ander een laagdrempelige manier om kunst te bekijken.

Resultaten

De anonieme middenberm veranderde zo even naar een plek waar je wel graag wilde zijn en die een glimlach op je gezicht toverde. En de Nijmeegsweg? In het najaar van 2021 presenteerde gemeente Arnhem het ontwerp voor een nieuwe Nijmeegseweg met enkele rijbanen en een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Om zo de verbinding tussen Oost en West te verbeteren.

Dit project is een samenwerking van:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers