Van A tot Zuid, samen voor meer cultuur in Arnhem-Zuid!

Cultuur levert een wezenlijke bijdrage aan de leefbaarheid van wijken en steden. Alleen, in Arnhem is het culturele aanbod niet goed over de stad verdeeld. Daarom vroeg gemeente Arnhem aan Ruimtekoers haar te helpen bij het ontwikkelen van een culturele programmering mét inwoners en makers om behoeften voor cultuur inzichtelijk te maken.

Aanleiding:
Meer cultuur in Zuid!

Cultuur brengt mensen bij elkaar en versterkt de onderlinge verbondenheid. Onderzoek laat zien dat deelnemers aan cultuur sociale en creatieve competenties ontwikkelen, zoals: zelfredzaamheid en zelfverzekerdheid. Met andere woorden: cultuur werkt!

Er zijn op dit moment weinig culturele voorzieningen in Arnhem-Zuid, terwijl daar meer mensen wonen dan Arnhem-Noord. Daarom is in het Arnhemse coalitieakkoord 2022 – 2026 afgesproken dat er meer ruimte voor cultuurparticipatie, -educatie en -presentatie komt in Arnhem-Zuid.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp

Het is onzin dat mensen uit Zuid altijd naar Noord moeten om cultuur te beleven. Er is geld vrijgemaakt voor cultuur in Zuid, maar we vinden het uiteraard belangrijk om te weten wát inwoners graag willen. We moeten met elkaar onderzoeken wat er kan in Zuid en wat aantrekkelijk is voor heel Arnhem.

Opdracht aan Ruimtekoers

Maar hoe ziet die ruimte voor cultuurparticipatie, -educatie en -presentatie eruit? Om die vraag te beantwoorden heeft gemeente Arnhem aan Ruimtekoers gevraagd om met een ontwerpende aanpak te onderzoeken welke vormen van cultuurparticipatie, -educatie en -presentatie aansluiten op de behoeften van inwoners van Arnhem-Zuid.

Onze aanpak

Samen met tien Arnhemse kunstenaars en uiteenlopende inwoners bedenken, maken en presenteren we samen een proefprogrammering, gericht op participatie, educatie en presentatie. Daarmee laten we zien aan inwoners wat een culturele programmering in zuid zou kunnen zijn, én organiseren we een kwalitatief onderzoek naar culturele behoeften die zij hebben.

Kennismaken:
Er is al zo veel cultuur in Zuid!

Arnhem-Zuid is de plek waar wij als sinds 2017 zijn gevestigd waardoor we weten: Arnhem-Zuid biedt een schat aan verhalen, wensen, strubbelingen en dromen die het verdienen om verteld te worden. En dat gebeurt al, want Arnhem-Zuid broeit! Er is een Chinese dansgroep, een Afghaanse textielclub, een inclusieve theatergroep, een urban talentenprogramma … en nog zo veel meer. Dat is ons vertrekpunt!

Met tien makers aan de slag

Samen met gemeente Arnhem en culturele partners hebben we tien makers gevraagd of zij in vijf duo’s aan de slag willen in en met Arnhem-Zuid.

We coachten en volgden de makers intensief. Zij gingen in gesprek met inwoners over hun culturele behoeften. Daarna nodigden we alle Arnhemmers uit langs te komen tijdens de presentatiedagen op 21, 22 en 23 maart, waar we middels interactieve installaties en performatieve gesprekken opnieuw behoeften van inwoners voor cultuur inzichtelijk maakten.

Samen presenteren:
Cultuurfestival Van A tot Zuid

Omgeven door een gevarieerd randprogramma leverden we eind maart 2024 samen met alle partners een cultuurproeverij op, waar veel inwoners op veel verschillende manieren konden kennismaken met kunst en cultuur in hun eigen Arnhem-Zuid.

Het was een goed weekend in Kronenburg. Mensen konden proeven van wat Zuid te bieden heeft en hun ideeën en mening achterlaten. Er kwamen prachtige ontmoetingen en gesprekken tot stand. Bezoekers mochten ook hun ideeën over cultuur in Zuid achterlaten. Dat werd veelvuldig gedaan. Wethouder Cathelijne Bouwkamp opende het festival op donderdagavond: ‘We moeten met elkaar onderzoeken wat er kan in Zuid en wat aantrekkelijk is voor heel Arnhem. Het is belangrijk dat er in Zuid ook cultuur komt die toegankelijk is voor iedereen. Laat dit hiervoor een mooie aanzet zijn!’

Lees hier het verslag

Samen evalueren:
Onderzoek

Op 25 april presenteerden Maaike Broos, Spectrum en wij onze onderzoeksresultaten.

Als iets uit het onderzoek en het festival blijkt, is dat er inmiddels juist best veel te beleven is in Zuid. Maar uit de afgelopen onderzoeksperiode komt ook duidelijk naar voren dat het aanbod niet zichtbaar genoeg is. Bovendien is het nogal versnipperd over de verschillende wijken. Er is op veel vlakken meer verbinding mogelijk en nodig. Tussen bewoners, verenigingen, wijkcentra, kunstenaars en tussen de verschillende buurten en wijken. Kortom: dit vraagt om een vervolg!

Van alle bevindingen en ontmoetingen geven we een rapport terug aan gemeente Arnhem. Met het vertrouwen dat we nog meer van dit soort dingen kunnen gaan doen in Zuid. Met de energie die er al is. Wij gaan in ieder geval door! Jij ook?

Een portret van Wethouder Bob Roelofs

Wethouder Bob Roelofs

Laten we ervoor zorgen dat in Arnhem-Zuid die cultuur een onomkeerbare plek krijgt. Dat mensen opnieuw herinneringen gaan maken.

Een portret van Organisatie-antropoloog Maaike Broos

Organisatie-antropoloog Maaike Broos

Zie de waarde van alles wat er al is en ondersteun dat. Investeer in bestaande relaties en zorg dat die verder kunnen groeien.

Een portret van Rico Kreijne, DWS

Rico Kreijne, DWS

Cultuurdeelname is belangrijk om jezelf te leren uiten. Je kunt er dingen uit het dagelijks leven mee verbinden en verwerken.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Florien. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers