Thuis in Immerloo, cultuur- en erfgoedparticipatie als brug in de wijk

In opdracht van Gemeente Arnhem en Volkshuisvestiging maken inwoners van de Arnhemse buurt Immerloo, samen met visueel artiest Negin Zendegani en dichter Bakr al Jaber nieuwe kunstwerken om inwoners een ‘welkom thuis’ te wensen. Zo delen zij samen een positief en éigen verhaal over hoe zij de wijk ervaren.

Aanleiding:
Behoefte aan het delen van verhalen

In 2023 organiseerden we in opdracht van gemeente Arnhem en met partner Stichting Vitanos een reeks aan kookontmoetingen in Immerloos buurthuis de Plint, daarmee onderzochten we of en hoe cultuur- en erfgoedparticipatie een brug kunnen vormen tussen inwoners en hulpverleners.

Lees meer over

Cultuur als welkome aanvulling in de buurt

Meer dan 30 inwoners kookten elkaars lievelingsgerechten en organiseerden een drukbezochte Iftar. Tijdens de activiteiten werd helder dat inwoners aansluiting missen door een gebrek aan culturele activiteiten die hen aanspreken. Het project was zo een welkome aanvulling op de veelal sport- en jongerenactiviteiten in de buurt. En de inwoners voelden ruimte om bijvoorbeeld hun Nederlands te oefenen.

Onze opdracht: samen maken én onderzoeken

Inwoners gaven aan graag betrokken te blijven bij een vervolg. Dus aan de slag! Naast gemeente Arnhem sluit nu ook woningcorporatie Volkshuisvesting aan als partner. Door het samen ontwikkelen en realiseren van een nieuw cultuurparticipatieproject onderzoeken we hoe we deze projecten kunnen borgen in de buurt.

Opdracht Volkshuivesting & gemeente Arnhem

Hoe kunnen we cultuur- en erfgoedparticipatie nog beter laten aansluiten bij behoeften van inwoners?

Thuis in Immerloo

Volkshuivesting is eigenaar van vier van de zes flats en in 2023 rondden zij een de grootschalige renovatie af: 456 galerijwoningen zijn verduurzaamd én de vier entrees van de flats zijn opgeknapt. Deze legen entreehallen bieden een prachtig canvas om samen met inwoners in te vullen.

Zo ontstond het project Thuis in Immerloo waarbij 25 inwoners met allerlei verschillende culturele achtergronden, samen met Iraans-Arnhemse fotograaf en visueel artiest Negin Zendegani en de Syrische dichter Bakr Al Jaber, een verhalende foto-expositie maken over wat het universele gevoel van thuis voor henzelf betekent. Inwoners delen verhalen, leggen de gebruiken en rituelen van zichzelf en buurtgenoten vast en presenteren uiteindelijk hun werk in de entreehallen van hun flats.

Ontmoet

Kennismaken:
Kopjes koffie en samen koken

De aankomende maanden staan voor Negin Zendegani en Bakr al Jaber in het teken van ontmoeten en kennismaken. Ze drinken kopjes koffie, sluiten aan bij activiteiten die al worden georganiseerd en zijn simpelweg aanwezig om een bekend gezicht te worden voor de flatbewoners. Samen met de deelnemers van de eerste ronde organiseren zij nieuwe kookontmoetingen om zo de groep uit te breiden. Community expert en buurtbewoner Ali Saad, die ook al betrokken was bij de eerste ronde, helpt Negin en Bakr op weg.

Zodra een groep enthousiaste deelnemers is verzameld start het maakproces. Stay tuned!

In samenwerking met:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers