Sunshower Picknick: proef de Drieslag, ontmoet je buren, vier de zomer!

Alle Malburgers zijn door de winkeliers van De Drieslag van harte uitgenodigd voor een zomerse picknick in het winkelcentrum. Ze hebben speciaal voor de Sunshower Picknick zomerse lekkernijen voor je klaarstaan. Zo ontdek en proef je De Drieslag en vier je samen met je buren de zomer!

Aanleiding:
Nieuwe gemeenschappelijke feestdagen die bijdragen aan onderlinge verbinding

Tijdens het artistiek onderzoek Ritueel Geopend op winkelcentrum de Drieslag opende kunstenaar Tina Lenz de dialoog met winkeliers, bezoekers en inwoners. Dit winkelcentrum ligt er wat vergeten bij en heeft een nieuw impuls nodig, alleen investeringen blijven uit. Tina stapte de winkels binnen vanuit oprechte interesse voor de culturele context en ontwikkelde met hen een reeks aan nieuwe rituelen en vieringen. De winkeliers werden benaderd om participerend hun persoonlijke waarden, verlangens en behoeften voor hun eigen onderneming en het winkelcentrum te onderzoeken en delen. Dat resulteerde in nieuwe vlaggen, publicaties en evenementen.

Ludo Grégoire, Auteur

Feesten geven uiting aan onze ­cultuur, aan gedeelde waarden en daarmee aan onze identiteit. Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben.

‘Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben’

En met de Sunshower Pikcnick, die haar oorsprong heeft in de viering van Happy Norooz in Malburgen, zet Bureau Ruimtekoers het onderzoek voort naar nieuwe gemeenschappelijke feestdagen en rituelen. Samen met inwoners van Malburgen en winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag. Het belang van nieuwe feestdagen is niet iets nieuws. Rituelen veranderen, net zoals de samenleving verandert. Ludo Grégoire schreef over nieuwe feestdagen een interessant opiniestuk in het Parool: ‘Feesten geven uiting aan onze ­cultuur, aan gedeelde waarden en daarmee aan onze identiteit. Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben.’ aldus Ludo. In het artikel presenteert hij met een feestdagenkalender.

Een bijzondere picknick, voor ieder wat wils!

Met de Sunshower Picknick viert Malburgen de komst van de zomer en de winkeliers nodigen de buurt uit om samen te picknicken. Zij bereiden lekkere hapjes en het team van Ruimtekoers zorgt voor de muziek, dans en gezellige tafels in de winkelstraten.

Bezoekers kunnen met een stempelkaart zelfs langs alle winkels om hun picknicktas compleet te maken. Zo ontdekken zij  meteen wat het winkelcentrum allemaal te bieden heeft. Tijdens het eten genoten bezoekers van muziekoptredens, dansvoorstellingen en workshops voor kinderen.

Allemaal nieuwe mensen in de winkel!

Het was weer gezellig, zo’n mooie dag op de Drieslag. Het is mooi om de zon te eren en ervan te genieten. Het is de bron van al het lekkere groente en fruit! Ik vulde de picknicktas aan met zomerfruit: lekkere kersen rond die tijd. En het mooie was, ik zag allemaal mensen in mijn winkel die ik nog nooit eerder heb gezien. Dus dat is toch mooi, of niet?!

Groenteman Frits

De Sunshower installatie

In 10 workshops vooraf worden diverse inwoners al uitgenodigd om bij te dragen aan de aankleding van de picknick. Honderden gele wenslinten worden gemaakt en vervolgens aan de pergola in de winkelstraat gehangen. Zonnestralen als wensen voor een mooi jaar dat komen gaat.

De picknick is een initiatief van de winkeliers met een Koerdische achtergrond. Samen met Tina Lenz organiseerden zij in 2021 het Norooz lentefeest. Daar is de picknick een belangrijk onderdeel van. Door de coronamaatregelen verplaatsten we de picknick naar de zomer, en nu vieren we samen de komst van de zomer. Een nieuw ritueel, gedragen door alle winkeliers!

Nieuwe ontmoetingen die bijdragen aan nieuwe verbindingen

Nieuwe winkels ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten, daar gaat het om. En dat is gelukt! Niet alleen Frits zag nieuwe gezichten in zijn winkel. De vaste bezoekers merken ook dat het een andere zaterdag dan anders is. ‘De laatste tijd begint de Drieslag anders te voelen, alsof iets begint te groeien’, zegt een bezoeker van de picknick, die in Malburgen woont. ‘De winkeliers zijn allemaal zo vriendelijk en die toko, daar ga ik mijn boodschappen doen!

In de tasjes die werden uitgedeeld aan alle deelnemers, zat ook een lint waar mensen een gelukswens konden opschrijven. Deze linten werden daarna opgehangen tussen alle andere slingers op de Drieslag.

Lees meer over de gele linten en verhalen die stralen

Iets delen van onszelf

Ik doe graag mee en dit jaar met iets anders dan de pudding van vorig jaar, voor de afwisseling. Mensen krijgen nu een lekker bakje gado gado. Dit is typisch Indonesisch en lekker voor in de zomer, omdat het koud gegeten kan worden. Het is eigenlijk een salade met zelfgemaakte pindasaus. Ik vind het een mooie manier om iets van onszelf te delen met nieuwe mensen, die hier misschien niet zo snel komen.

David

Het vervolg

Het winkelcentrum blijft in ontwikkeling. De nieuwe feestdagen en rituelen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van een nieuwe winkeliersvereniging. Met hen ontwikkelen we de feestdagen en rituelen verder met iedere zomer de Sunshower Picknick!

Mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

Onze impact in cijfers

Bezoekers

150

Malburgers eten mee

Deelnemers

40

Winkeliers, artiesten en buren maken samen de Picknick

Positieve ervaring

100%

Van de bezoekers vond de picknick een positieve ervaring

Vervolgproject

1

Jaarlijkse picknick op Winkelcentrum de Drieslag

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers