State of Fashion, een wereld aan textielverhalen in Arnhem!

In opdracht van State of Fashion ontwikkelen we drie publieksprogramma's gericht op educatie, makers- en publieksparticipatie. Deze presenteren we met en aan het publiek tijdens de biënnale in mei 2024!

Aanleiding

State of Fashion zet zich in om tijdens de biënnale in Arnhem een wereldwijd programma te creëren en te tonen. We bouwen voort op onze samenwerking van 2022 door in 2024 drie publieksprogramma’s te organiseren, gericht op educatie en betrokkenheid van makers en publiek. Tijdens de biënnale presenteren we deze programma’s aan het publiek. We brengen lokale en internationale modewerelden samen en laten ze vanuit een lokale sociaal-maatschappelijke context zien aan het publiek.

Lees terug

Textiel en ambacht als gemeenschappelijke taal

Samen met Arnhemse gemeenschappen ontwikkelen en realiseren we het lokaal gewortelde publieksprogramma. Inwoners en modemakers komen samen binnen drie maakateliers en ontwikkelen nieuw werk voor de tentoonstelling, vanuit de thema’s veiligheid, tradities en thuis. Want textiel en ambacht zijn een gemeenschappelijke taal waarop de verbinding tussen de betrokkenen wordt versterkt.

Atelier Teddy

In atelier Teddy werkt modeontwerper Ruben Jurriën samen met leerlingen van het Thomas a Kempis College aan een capsule collectie (nieuwe collectie-items) rondom het thema slaapknuffel.

Atelier Batik

In atelier Batik vormen batikstoffen – afkomstig uit Java – het startpunt. Ontwerpers Myrthe Groot en Romée Mulder van modelabel GUAVE verkennen samen met Arnhemmers met Indische, Indonesische of Molukse roots de verhalen rond batik tijdens dit maakatelier.

Atelier Home

In atelier Home reflecteert de Nederlands-Mexicaanse ontwerper Zyanya Keizer samen met de vrouwen van City at Home op hoe het is om als migrant in een nieuwe context ruimte te maken voor je eigen culturele afkomst.

Het proces is het eindproduct

De resultaten van de workshops delen persoonlijke verhalen op een frisse manier. We houden een kleine presentatie waarbij de uitkomsten te zien zijn, aangevuld met bijvoorbeeld film en fotografie, zodat de stem van de deelnemers wordt gehoord door het grote publiek van de biënnale. Op deze manier blijft dit culturele programma geworteld in de lokale gemeenschap, maar wordt het ook internationaal gewaardeerd. Biënnalebezoekers zijn uitgenodigd om na de workshops bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het werk tijdens workshops.

Ruimte voor oprechte verhalen

De ateliers bieden een veilige omgeving waarin eerlijke verhalen gedeeld worden, allemaal uitgedrukt in de gemeenschappelijke taal van textielcreatie en -bewerking. De precieze uitkomsten zijn op dit moment nog onbekend; die geven de deelnemers samen vorm op basis van hun ontmoetingen, verhalen en talenten.

Lees hier verder over de

In co-creatie programmamaken?

Wil jij ook in co-creatie met publieke en lokale community een cultureel of kunstzinnig programma maken? Daar helpen we graag bij! Dat kan in heel Nederland, want met onze antropologische aanpak weten we op iedere plek netwerken te herkennen en mensen te enthousiasmeren. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée.

© 2024 Bureau Ruimtekoers