State of Fashion 2022, een cultureel programma in co-creatie met het publiek

Van 3 juni tot 10 juli 2022 vindt het internationale mode evenement State of Fashion plaats waarin de slow-fashion beweging wordt gepresenteerd als oplossing voor de verbroken relaties in de modewereld. Hoe maak je, in co-creatie met publiek en de community, een cultureel programma voor lokale en (inter)nationale bezoekers?

Opdracht:
Een internationaal cultureel programma in co-creatie met de lokale community

State of Fashion heeft een landelijke en internationale focus en wil, geworteld in Arnhem, haar programma maken en presenteren. Daarom maakten de twee curatorenteams een interactief programma waarmee zij de activiteiten in co-creatie met publiek en de Arnhemse community willen ontwikkelen. Alleen, hoe geef je die wens handen en voeten op een duurzame wijze? Hoe betrek je publiek en de community bij het gelijkwaardig maken van een cultureel programma?

Opdracht State of Fashion

Welke stappen kun je als culturele instelling nemen om in co-creatie met je publiek het programma te ontwikkelen? En, welke lessen neem je als curator, organisator en deelnemer mee voor je volgende programma?

Co-creatie van het programma

Het team van Bureau Ruimtekoers werkt samen met het curatorencollectief Fashion Open Studio onder leiding van Orsola de Castro aan drie interventieprogramma’s die, in co-creatie met publiek en de Arnhemse textiel-community, een nieuw, eerlijk en duurzaam modesysteem verbeelden.

Kennismaken:
Arnhemse textielmakers en internationale ontwerpers ontmoeten elkaar

Het team van Bureau Ruimtekoers startte met verschillende kennismakingen. Met de curatoren via digitale meetings, de internationale ontwerpers om hun plannen inzichtelijk te maken, en natuurlijk met de lokale Arnhemse community.

Samen met de community een mapping maken

Samen met Nathali Nijman van naaistudio De Stiksteek, onderdeel van de lokale textiel-community, werd een mapping gemaakt van alle Arnhemse textielmakers. Professioneel, in de vrije tijd, sociale en maatschappelijke initiatieven: alles en iedereen heeft een plekje gekregen op een digitale mapping. Deze mapping krijgt tijdens de biënnale ook een analoog plekje in het festivalhart. Zo kunnen leden die we nog niet vonden zichzelf ook kenbaar maken voor vervolgprojecten.

Mix & match

Op basis van de eerste ideeën van de curatoren en de internationale ontwerpers maakte het team van Ruimtekoers potentiële matches met leden van de lokale community. De matches werden gemaakt vanuit behoeften van de betrokkenen, hun ambities, vaardigheden en de thema’s en achtergronden van het werk dat zij maken.

Toegankelijke locaties

Vervolgens werden er gezamenlijk locaties gekozen voor de presentaties. Rozet; de openbare bibliotheek in het centrum van de stad, Showroom Arnhem; naast Rozet, en op het Audrey Hepburnplein. In de Eusebiuskerk vindt ook een programma plaats: de centrale expositie, gecureerd door Not Enough Collective. Op deze wijze zijn de programma’s midden in het centrum te vinden, goed bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Samen maken:
Co-creatie en co-presentatie van het publieksprogramma

Het team van Bureau Ruimtekoers werkt aan drie deelprojecten binnen State of Fashion.

1. Promenade on Slow Street,
redesign the highstreet

Een slow-fashion toekomst heeft ook slow-winkelstraten nodig. Hoe zien de winkelstraten van de toekomst eruit? Hebben ambachten, eerlijke materialen en productie daar een plek? Wat is jouw idee voor de winkelstraat van de toekomst?

Om dat gesprek op gang te brengen en bij te dragen aan het herontwerp van onze winkelstraten, maken Bureau Ruimtekoers en ontwerper Clara Chu een interactieve installatie, waar het publiek en de Arnhemse community meedenken en werken aan die winkelstraat van de toekomst.

Visual en interaction design

Clara Chu is verantwoordelijk voor het visuele ontwerp en de presentatie van de installatie. Clara is een multidisciplinaire kunstenaar en ontwerper gevestigd in Londen. Ze creëert met alledaagse huishoudelijke voorwerpen een nieuwe wereld waarbij ze massaproductie en het handgemaakte bij elkaar brengt. En dat op een super kleurrijke en uitnodigende wijze.

Het team van Bureau Ruimtekoers ontwerpt de wijze van interactie zodat het publiek een bijdrage levert op drie manieren. Tijdens de presentatie van de installatie in Rozet, op het moment dat de installatie de winkelstraten ingaat, én tijdens speciale ‘prompts’ – waar genodigden en experts met elkaar in gesprek gaan over het thema, aan de hand van de interacties van de installatie.

Co-creatie

Clara werkt nauw samen met kringloopwinkel 2Switch waar zij al haar materialen vindt en zelfs een week in residentie is om daar haar installatie te maken. Platform Binnenstad Arnhem  en Stichting Citymarketing Arnhem zijn als partner verbonden aan de prompt events. Het productieteam van State of Fashion realiseert het werk op locatie. De installatie deelt ook welke initiatieven in Arnhem al Slow-Fashion zijn, zoals: Fraenck, Hempje en Trickle Down Fabrics. Zij hebben een speciale plek in de installatie gekregen.

Ontdek het programma verder

2. Walk-in-Wardrobes,
share your wardrobe!

Welke mogelijkheden heb jij, als drager van textiel, om bij te dragen aan een slow-fashion toekomst? Ben jij bekend met technieken en ambachten zodat jouw kleding langer meegaat of een tweede, derde, en soms wel een vierde leven krijgt? Grote en complexe mode-systemen veranderen is niet eenvoudig, maar we kunnen wel zèlf beginnen met onze eigen garderobe!

Het team van Bureau Ruimtekoers programmeert en ontwerpt met de walk-in-wardrobes een stukje slow-fashion toekomst. Daar delen internationale slow-fashion ontwerpers én lokale Arnhemse textielmakers hun vaardigheden en ambachten met het publiek in workshops en presentaties. Zo ervaart het publiek in negen grote inloopkasten mogelijkheden voor de eigen slow-fashion-wardrobes.

Community outreach en co-creatie

Arnhemse makers zoals Daan Kruijssen, Nathali Nijman van De Stiksteek en Mirte Engelhard organiseren workshops rondom thema’s als repair, up- en recycle. Outfit Library Less organiseert een kledingbibliotheek met bestaande en nieuwe kleding gemaakt in de workshops. Drie internationale ontwerpers zijn uitgenodigd om eveneens hun kunde en kennis te delen. Zo organiseren Soup Archive en Garcia Bello diverse workshops.

Met ontwerper Cedric Mizero uit Rwanda is een speciaal programma opgezet met het Arnhemse City at Home, een plek voor vrouwen die behoefte hebben aan gelijkgestemden, rust en persoonlijke ontwikkeling, omdat ze een moeilijke tijd doormaken. Cedric en deze vrouwen organiseren samen workshops rondom repurpose: hoe krijgt bestaande en oude kleding een nieuwe betekenis? Met andere woorden, hoe transformeer jij naar een nieuwe sterkere versie van jezelf?

Het productieteam van State of Fashion realiseert het werk op locatie. Partners zijn Outfit Library Less, Kringloopwinkel 2Switch en diverse Arnhemse ontwerpers en makers.

Ontdek het programma verder

Whataboutery,
let’s meet and talk about slow-fashion

Er is een nieuwe beweging van makers, ontwerpers, dragers, producenten en vele anderen die op een bewuste en duurzame wijze textiel maken, herstellen, en ontwikkelen. Laten we de beweging uitbreiden en samen nieuwe sterke netwerken vormen om werk te maken van een slow-fashion toekomst!

Co-creatie met publiek

Het team van Bureau Ruimtekoers programmeert en ontwerpt diverse gesprekken en dialogen. Daarin delen internationale ontwerpers, leden van de lokale community en vele anderen hun ideeën en inzichten voor de slow-fashion toekomst. Hoe kunnen we mode inclusiever maken? Hoe kunnen we herstellen toegankelijker maken? Hoe zit het met de impact van de industrie op onze fragiele ecosystemen, of op de overwerkte en onderbetaalde kledingarbeiders die we uit het oog en hart zijn verloren?

Tijdens 12 openbare dialogen werkt het publiek deze thema’s uit en worden nieuwe verbindingen aangejaagd die leiden tot nieuwe slow-fashionprojecten in Arnhem, Nederland en de wereld.

Ontdek het programma verder

Samen evalueren
Ontdek State of Fashion 2022!

State of Fashion gaat van start op 2 juni 2022. Vanaf dan ervaar je de slow-fashion toekomst in Arnhem. Ga naar de website van State of Fashion, reserveer dagen in je agenda en laat je inspireren én activeren.

In opdracht van

In co-creatie programmamaken?

Wil jij ook in co-creatie met publieke en lokale community een cultureel of kunstzinnig programma maken? Daar helpen we graag bij! Dat kan in heel Nederland, want met onze antropologische aanpak weten we op iedere plek netwerken te herkennen en mensen te enthousiasmeren. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée.

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2022 Bureau Ruimtekoers