Opdracht:
Een internationaal cultureel programma in co-creatie met de lokale community
State of Fashion heeft een landelijke en internationale focus en wil, geworteld in Arnhem, haar programma maken en presenteren. Daarom maakten de twee curatorenteams een interactief programma waarmee zij de activiteiten in co-creatie met publiek en de Arnhemse community willen ontwikkelen. Alleen, hoe geef je die wens handen en voeten op een duurzame wijze? Hoe betrek je publiek en de community bij het gelijkwaardig maken van een cultureel programma?
Opdracht State of Fashion
Welke stappen kun je als culturele instelling nemen om in co-creatie met je publiek het programma te ontwikkelen? En, welke lessen neem je als curator, organisator en deelnemer mee voor je volgende programma?
Co-creatie van het programma
Het team van Bureau Ruimtekoers ontwikkelde, samen met het curatorencollectief Fashion Open Studio onder leiding van Orsola de Castro, twee programma’s die, in co-creatie met publiek en de Arnhemse textiel-community, een nieuw, eerlijk en duurzaam modesysteem verbeeldden.

Kennismaken:
Arnhemse textielmakers en internationale ontwerpers ontmoeten elkaar
Het team van Bureau Ruimtekoers startte met verschillende kennismakingen. Met de curatoren via digitale meetings, de internationale ontwerpers om hun plannen inzichtelijk te maken, en natuurlijk met de lokale Arnhemse community.

Samen met de community een mapping maken
Samen met Nathali Nijman van naaistudio De Stiksteek, onderdeel van de lokale textiel-community, werd een mapping gemaakt van alle Arnhemse textielmakers. Professioneel, in de vrije tijd, sociale en maatschappelijke initiatieven: alles en iedereen heeft een plekje gekregen op een digitale mapping. Deze mapping kreeg tijdens de biënnale ook een analoog plekje in het festivalhart. Zo kregen we ook zicht op leden van de community die we nog niet kenden.
Mix & match
Op basis van de eerste ideeën van de curatoren en de internationale ontwerpers maakte het team van Ruimtekoers potentiële matches met leden van de lokale community. De matches werden gemaakt vanuit behoeften van de betrokkenen, hun ambities, vaardigheden en de thema’s en achtergronden van het werk dat zij maken.
Toegankelijke locaties
Vervolgens werden er gezamenlijk locaties gekozen voor de presentaties. Rozet; de openbare bibliotheek in het centrum van de stad en Showroom Arnhem; naast Rozet. In de Eusebiuskerk vindt ook een programma plaats: de centrale expositie, gecureerd door Not Enough Collective. Op deze wijze zijn de programma’s midden in het centrum te vinden, goed bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Project: Promenade on Slow Street
Een slow-fashion toekomst heeft ook slow-winkelstraten nodig. Dus overal ter wereld moet de winkelstraat dringend opnieuw worden ontworpen. Het is belangrijk dat we kijken naar hoe we winkelen, repareren, naaien, ruilen, samenwerken, creëren en DIY-en. Vanuit daar moeten we een totaal nieuwe manier ontwikkelen hoe we kleding en accessoires ervaren, hoe we onszelf uitdrukken met wat we dragen, maar ook hoe en waar we toegang hebben tot mode.
Gesprek op gang brengen
Hoe zien de winkelstraten van de toekomst eruit? Hebben ambachten, eerlijke materialen en productie daar een plek? Wat is jouw idee voor de winkelstraat van de toekomst?
Om dat gesprek op gang te brengen en bij te dragen aan het herontwerp van onze winkelstraten, ontwikkelden Bureau Ruimtekoers en ontwerper Clara Chu een interactieve installatie, waar het publiek en de Arnhemse community meededen aan die winkelstraat van de toekomst. Zo was deze installatie een wandeling naar onze nabije toekomst, waar de winkelstraat draait om ontmoeting en relaties.


Benieuwd naar de concrete resultaten?
Visual en interaction design
Clara Chu was verantwoordelijk voor het visuele ontwerp en de presentatie van de installatie. Clara is een multidisciplinaire kunstenaar en ontwerper gevestigd in Londen. Ze creëert met alledaagse huishoudelijke voorwerpen een nieuwe wereld waarbij ze massaproductie en het handgemaakte bij elkaar brengt. En dat op een super kleurrijke en uitnodigende wijze.
Het team van Bureau Ruimtekoers was verantwoordelijk voor het het proces en interactieontwerp. Zo kon het publiek bijdragen tijdens de presentatie van de installatie in Rozet en op het moment dat de installatie de winkelstraten inging. Én tijdens speciale ‘prompts’ – avonden en middagen waar genodigden en experts met elkaar in gesprek gingen over het thema, aan de hand van de installatie.
Co-creatie
Clara werkte nauw samen met kringloopwinkel 2Switch waar zij al haar materialen vindt en zelfs een week in residentie is om daar haar installatie te maken. Platform Binnenstad Arnhem en Stichting Citymarketing Arnhem zijn als partner verbonden en werkten de inzichten uit tot een publicatie richting het gemeentebestuur. De installatie deelt ook welke initiatieven in Arnhem al Slow-Fashion zijn, zoals: Fraenck, Hempje en Trickle Down Fabrics.



Ontdek het programma verder
Project: Walk in warderobes
Welke mogelijkheden heb jij, als drager van textiel, om bij te dragen aan een slow-fashion toekomst? Ben jij bekend met technieken en ambachten zodat jouw kleding langer meegaat of een tweede, derde, en soms wel een vierde leven krijgt? Grote en complexe mode-systemen veranderen is niet eenvoudig, maar we kunnen wel zèlf beginnen met onze eigen garderobe!
Het team van Bureau Ruimtekoers programmeert en ontwerpt met de walk-in-wardrobes een stukje slow-fashion toekomst. Daar delen internationale slow-fashion ontwerpers én lokale Arnhemse textielmakers hun vaardigheden en ambachten met het publiek in workshops en presentaties. Zo ervaart het publiek in negen grote inloopkasten mogelijkheden voor de eigen slow-fashion-wardrobes.



Community outreach en co-creatie
Arnhemse makers zoals Daan Kruijssen, Nathali Nijman van De Stiksteek en Mirte Engelhard organiseren workshops rondom thema’s als repair, up- en recycle. Outfit Library Less organiseert een kledingbibliotheek met bestaande en nieuwe kleding gemaakt in de workshops. Drie internationale ontwerpers zijn uitgenodigd om eveneens hun kunde en kennis te delen. Zo organiseren Soup Archive en Garcia Bello diverse workshops.
Met ontwerper Cedric Mizero uit Rwanda is een speciaal programma opgezet met het Arnhemse City at Home, een plek voor vrouwen die behoefte hebben aan gelijkgestemden, rust en persoonlijke ontwikkeling, omdat ze een moeilijke tijd doormaken. Cedric en deze vrouwen organiseren samen workshops rondom repurpose: hoe krijgt bestaande en oude kleding een nieuwe betekenis? Met andere woorden, hoe transformeer jij naar een nieuwe sterkere versie van jezelf?
Het productieteam van State of Fashion realiseert het werk op locatie. Partners zijn Outfit Library Less, Kringloopwinkel 2Switch en diverse Arnhemse ontwerpers en makers.
Ontdek het programma verder


Specialisten op het gebied van co-creatie met publiek
“Voor de ontwikkeling van ons publieksprogramma tijdens de biënnale Ways of Caring hebben we de handen ineengeslagen met Bureau Ruimtekoers, dé specialisten op het gebied van co-creatie én participatief ontwerp. Naast prachtige programma’s hebben we waardevolle inzichten verkregen voor de duurzame ontwikkeling ervan. We streven naar programma’s met blijvende impact. Het team van Ruimtekoers vormt voor ons hierin een strategische en kwalitatief overtuigende schakel.”
Irisch Ruisch
Samen evalueren:
De volgende stappen?
State of Fashion vond plaats in Arnhem tot begin juli 2022. Na deze editie van de biennale werkten we samen met onder andere Citymarketing Arnhem en Binnenstadplatform Arnhem en andere partners aan een manifest voor de winkelstraat van de toekomst. Dat wordt aangeboden aan het bestuur van gemeente Arnhem en presenteert nieuwe vergezichten voor slow-fashion in Arnhem. Met de community zijn we onverminderd in contact. Met hen maken we nieuwe plannen voor State of Fashion in 2024. Aan de slag!