Aanleiding:
Jongeren hebben de toekomst!
We zeggen het altijd: Jongeren hebben de toekomst. Maar daar ervaren zij zelf maar weinig invloed op. Zij willen door politici, ambtenaren, schooldirecteuren en andere stakeholders vaker dan eens in de vier jaar worden betrokken bij het vormgeven van hun eigen leefomgeving.
Maar de ambtelijke taal, of ontmoetingen onder systeemplafonds, worden door de jongeren niet als uitnodigend ervaren. Dat is niet iets dat we alleen lezen in het nieuws. Tijdens het project The Next Bridge 2019 gaven Arnhemse jongeren aan meer betrokken te willen zijn bij ontwikkelingen in de eigen wijk. Maar vaak niet weten hoe, of zich niet gehoord voelen.
Dus aan de slag met een levensgroot kunstzinnig inspraak-spel!
Kunnen kunst en spel een brug vormen voor jongeren en hun betrokkenheid in de leefomgeving? Wij denken van wel. Daarom maakten vijf Arnhemse jongeren samen met kunstenaar Yasser Ballemans en Bureau Ruimtekoers het levensgrote kunstzinnige spel: Stad van Vertrouwen.
Daarmee roepen zij op tot meer verbinding én brengen zij het perspectief van jongeren in de beleidskamers door samen mét jongeren die vraagstukken aan te gaan. Benieuwd naar Stad van Vertrouwen? Volg de link hieronder of check de video!
Check hier
Kennismaken:
Jongeren en professionals buigen zich over stedelijke thema’s op wijkniveau
Het team van Bureau Ruimtekoers stuurde een brede uitnodiging naar partners in Arnhem die veel met jongeren werken, zoals jongerenwerkorganisaties en middelbare scholen. Diverse jongeren meldden zich aan. En na een introductiegesprek besloten vijf jongeren deel te nemen.
Verschillende professionals werden uitgenodigd om hun expertise te delen en een workshop te geven. Allemaal vanuit de centrale vraag: hoe organiseren we op een meer speelse, creatieve en toegankelijke manier inspraak voor jongeren bij belangrijke beslissingen voor de wijk en stad? Én welke rol hebben kunst- en spelvormen daarbij?
Ontmoet team Soul Search City
En zo kwam team Soul Search City bij elkaar in de buurthuizen in de Arnhemse wijk Malburgen. Waarom hebben Aleks en Ekim meegedaan? Wat hoopten Mattijs en Riham van elkaar te leren? Wat was de motivatie van Tristan en Ilse? En hoe ervaarden Zineb en Laura het proces?
De stad is ook van jou!
Ik hoop dat het project jongeren bewust maakt van het feit dat de stad ook van hen is. Dat werkt twee kanten op: jouw idee, jouw stem telt, maar durf dan ook je verantwoordelijkheid te nemen voor je omgeving. Dat dit soort dingen duidelijk boven tafel komt, maakt de bijeenkomsten in mijn ogen heel waardevol. Blij om hier aan bij te mogen dragen!
Ekim Tan
Samen maken:
in 3 sprints naar inspraak voor en met jongeren!
Tijdens de eerste sprint onderzochten de jongeren welke thema’s zij willen aankaarten met het project, geholpen door de professionals. Zo vertelde stedenbouwkundige en politicus Mattijs Loor tijdens een wandeling door Malburgen alles over de stedenbouwkundige keuzes die ten grondslag hebben gelegen aan de ontwikkeling van die wijk. Theatermaker Ilse Schaminee nam de jongeren mee in verschillende presentatie- en theatertechnieken om verhalen mee te vertellen.
En Ekim Tan, architect en oprichter van ‘Play the City’, introduceerde de jongeren in de wereld van city-games. Hoe kunnen spellen verschillende belanghebbenden op een creatieve en speelse manier een rol geven bij belangrijke beslissingen voor de wijk en stad? Yosser Dekker, directeur bij Bureau Ruimtekoers, vertelde over het maken van impact: wat is impact en wat willen de jongeren dat het spel teweeg gaat brengen? Door de doelen helder te formuleren weten de spelers straks beter waar ze aan meedoen!



Lees meer over het maakproces
Tweede en derde sprint
In de twee sprints die volgen gaven de jongeren letterlijk en figuurlijk vorm aan het spel. Samen met Yasser onderzochten zij vormen om het spel mee te spelen in de werkplaats van Het Timmerhuis in Malburgen. Ook onderzochten de jongeren de ‘mechanics’ van het spel zoals rolverwisselingen: Hoe kunnen een kind, jongere, oudere, docent, jongerenwerker, ondernemer en vele anderen samen werken aan verbinding in de wijk?
En vervolgens was het tijd om het spel te testen. In vier ontwerpsessies testten zij het spel, gingen ze terug naar de tekentafel en testten ze het spel opnieuw. Tijdens die tussenpresentaties waren diverse stakeholders uit Malburgen betrokken.



Nooit gedacht dat we dit zouden maken!
Pas nu, bij de derde stap in ons project, ontstaat er een beeld van wat we aan het maken zijn. En nu is het dus een kwestie van testen, reflecteren en verbeteren. Ik had nooit gedacht dat we dit zouden gaan maken!
Laura
De presentatie van:
Stad van Vertrouwen!
En toen was het zover! Vrijdag 31 maart 2023 lanceerden de jongeren en kunstenaar Yasser Ballemans, in samenwerking met Bureau Ruimtekoers, het spel ‘Stad van Vertrouwen’. Midden in de Eusebiuskerk, en met 6 gemeenteraadsleden en 6 jongeren als spelers. Tijdens de lancering stond het volgende vraagstuk centraal: ‘Jongeren voelen zich niet betrokken bij de Arnhemse politiek’. Met het spel kwamen de deelnemers tot een motie van vertrouwen aan de Arnhemse gemeenteraad. Laura, een van de spelmakers, trad op als spelleider.
De raadsleden waren duidelijk enthousiast om jongeren te betrekken, en de jongeren lieten op heldere wijze hun behoeften, kennis en kunde zien. Gaandeweg ontstaan er allerlei ideeën. Van een jongerenraad met daadwerkelijk mandaat en budget tot het gezamenlijk bouwen van een ‘huis’ waarbij jong en oud, van verschillende politieke stromingen, samen een plek maken die een soort clubhuis kan worden.



Motie van Vertrouwen
Uiteindelijk vormt zich de Motie van Vertrouwen waar alle deelnemers achter staan: Betrek jongeren meer bij de politiek via maakgesprekken op plekken waar zij zich veilig voelen. Een van de raadsleden oppert al meteen de vorming van een initiatiefvoorstel op dit gebied deze zomer, want: ‘Als raadslid moet je openstaan voor een experiment.’ En als grote verrassing nam burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, de motie van vertrouwen in ontvangst. Hij was zichtbaar onder de indruk!
Help ons het huis van de democratie te versterken
Wat jullie hier doen is belangrijk. Voor jezelf en voor elkaar. Dus, help ons vanuit jullie inzichten om de democratie beter te maken, anders werkt deze niet meer. We moeten samen het huis dat democratie heet, versterken.
Ahmed Marcouch
Samen evalueren:
Een spel voor de toekomst!
Welkom bij Stad van Vertrouwen! Jongeren en beleidsmakers brengen de oplossing voor een vraagstuk samen dichterbij én werken aan verbinding op het thema. Een unieke samenwerking tussen jongeren en bijvoorbeeld de schooldirecteur, wijkagent, wethouder of ambtenaar ligt in het verschiet.
En samen pakken zij urgente vraagstukken op. Denk bijvoorbeeld aan: hoe zorgen we voor meer voorzieningen in de wijk voor jong en oud? Onder de leiding van de jongeren gaan de deelnemers op zoek naar een antwoord. Het doel is om met elkaar in verbinding en vanuit verschillende rollen en belangen tot een Motie van Vertrouwen te komen om het vraagstuk op te lossen. Wat constateert de groep, welke overwegingen spelen er en wie wordt er aangesproken om het probleem samen op te lossen?
Ik voelde me zo veilig!
In de klas durf ik vaak niet mijn mening te geven. Maar hier, bij Stad van Vertrouwen voelde ik me zo veilig en gehoord. Ik werd zelfs de burgemeester in het spel! Ik wil nog meer leren over democratie én andere jongeren enthousiasmeren over dit thema.
Edu
Een alternatieve vorm van participatie
Naast een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk, zetten deelnemers ook stappen in hun persoonlijke ontwikkeling door deze bijzondere ervaring. Luisteren, samenwerken, creatief nadenken en werken zijn vaardigheden die worden aangesproken.
Zo is het spel een alternatief op de traditionele vormen van gesprekken over stedelijke vraagstukken die vaak onder de systeemplafonds worden gevoerd. Een nieuwe methode om alle perspectieven serieus te nemen, écht te luisteren en vanuit ieders kracht te werken aan oplossingen. En een manier voor diverse jongeren om hun perspectief, en dat van anderen, naar voren te brengen op een volstrekt unieke manier.
Wil je meer weten over Stad van Vertrouwen? Klik dan op onderstaande link!
Ontdek Stad van Vertrouwen
Dit spel is een geschenk!
Dit spel is een geschenk voor ons als gemeenteraad. We moeten veel meer in gesprek met jongeren. We nemen de motie mee naar onze collega’s en willen graag op deze creatieve maar doeltreffende manier verder!
Muriël Simonis
Een onderzoek naar de rol van kunst bij jongerenparticipatie in stedelijke opgaven
En daarmee is Soul Search City en Stad van Vertrouwen een participatieproject en een ontwerpend onderzoek, naar de rol van kunst bij jongerenparticipatie in stedelijke opgaven. Wil jij helpen dit project verder te brengen? Weet jij speelplekken of heb je een vraagstuk dat opgelost moet worden? Of ben je beleidsmaker of een jongere die ook op deze manier aan de slag wil met maatschappelijke thema’s? Neem dan contact op met projectleider Fleur van Greuningen via fleur@ruimtekoers.nl