Soul Search City, jongeren maken de stad!

Er is een brief uit de toekomst bezorgd. De wijk is uit elkaar gevallen door een gebrek aan verbinding. Maar de wijk van de toekomst kan weer heel worden! Speel samen allerlei inwoners het Soul Search City spel en werk mee aan een Motie van Vertrouwen die de wijk en de stad haar bezieling terug geeft. Doe je mee?

Let op: presentatie verplaatst

Het Soul Search City-spel zou worden gepresenteerd in september, maar we hebben het verplaatst naar het voorjaar van 2023.

Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Speel een spel voor en over je eigen stad!

Vijf Arnhemse jongeren maakten samen met kunstenaar Yasser Ballemans en Bureau Ruimtekoers het levensgrote kunstzinnige spel: Soul Search City. Midden in de publieke ruimte van de wijk. Daarmee roepen zij op tot meer verbinding en dagen ze jou uit om samen vraagstukken in de stad en wijk op te lossen. 

“Hoe zorgen we voor meer verbinding tussen verschillende generaties in de wijken?”

Aanleiding van Soul Search City

We zeggen het altijd: Jongeren hebben de toekomst. Maar daar ervaren zij zelf maar weinig invloed op. Zij willen door politici, ambtenaren, schooldirecteuren en andere stakeholders vaker dan eens in de vier jaar worden betrokken bij het vormgeven van hun eigen leefomgeving. Maar de ambtelijke taal, of ontmoetingen onder systeemplafonds, worden door de jongeren niet als uitnodigend ervaren.

Dat kan anders, ontmoet de jongeren en Yasser!

Ontmoet Laura

“Het is vaak lastig om ‘zomaar’ met mensen in contact te komen. Voor mijn gevoel heb je een reden nodig om comfortabel kennis te maeken. Mijn vader bijvoorbeeld, doet heel veel voor andere mensen en leert zo anderen kennen. Het spel kan ook zo’n comfortabele aanleiding zijn om mensen te ontmoeten.” Lees hier verder!

Ontmoet Riham

“Samen moeten we uitvinden en uitproberen wat werkt. Extra spannend vind ik dat we niet precies weten waar we naartoe werken, dat ontdekken we gaandeweg. En dat ik zelf invloed kan uitoefenen op de uitkomst, maakt het helemaal top.” Lees hier verder!

Ontmoet Tristan

“Ik ben best politiek actief. Mijn vader woont in Doorwerth en ik zit in de jeugdraad van de gemeente Renkum. Van daaruit organiseren we bijvoorbeeld projecten voor jongeren. Laatst hebben we een sportveld geopend voor jongeren in een minder bedeelde wijk, zodat ze daar een fijne plek hebben die uitnodigt om te bewegen.” Lees hier verder!

Ontmoet Zineb

“Veel jongeren sluiten zich niet zomaar spontaan aan bij iets wat ze niet kennen. Tenzij er een soort rolmodel is die het voortouw neemt. Ook ouderen, zeker met niet westerse achtergrond, komen niet zomaar de deur uit. Daarmee moeten we rekening houden als je ‘de hele buurt’ wil betrekken.” Lees hier verder!

Ontmoet Aleks

“We willen graag dat mensen meer één worden in de wijk. Maar heel eerlijk: ik ben daar wel een beetje sceptisch over. Maar ik ben heel enthousiast om met de game een poging te wagen. Alleen dan weten we of het echt lukt, toch?” Lees hier verder!

Ontmoet Yasser

“Met Soul Search City wil ik bereiken dat we – betrokken jongeren, samen met andere experts (ik benadruk: ándere experts, want jongeren zijn ook experts) – via spelsystemen tot oplossingen komen voor problemen in de wijk. De wijk nóg beter, leuker, leefbaarder maken. Die gelijkwaardigheid onder deelnemers vind ik heel belangrijk. We ontwerpen samen.” Lees hier verder!

Samen maken

De jongeren kwamen gedurende een half jaar in ‘sprints’ bij elkaar op diverse plekken in de Arnhemse wijk Malburgen, verkenden burgerschapsthema’s en testten onderdelen van het spel met elkaar en geïnteresseerden.

Workshops van experts

Samen met professionals en Yasser Ballemans doken ze samen in de wereld van stadsontwikkeling en onderzochten zij welke thema’s zij aan willen kaarten met het spel. De professionals gaven ook elk een eigen workshop, waarin ze de jongeren meenamen in hun expertisegebied.

Zo vertelde stedenbouwkundige en politicus Mattijs Loor de jongeren tijdens een wandeling door Malburgen alles over de stedenbouwkundige keuzes die ten grondslag hebben gelegen aan de ontwikkeling van de wijk Malburgen. Ekim Tan, architect en oprichter van ‘Play the City’, introduceerde de jongeren in de wereld van city-games. Hoe kunnen spellen verschillende belanghebbenden op een creatieve en speelse manier een rol geven bij belangrijke beslissingen voor de wijk en stad? Yosser Dekker, directeur bij Bureau Ruimtekoers, vertelde over het maken impact: wat is impact en wat willen de jongeren dat het spel teweeg gaat brengen? Door de doelen helder te formuleren weten de spelers straks beter waar ze aan meedoen!

Soul Search City is een zichtbare, kunstzinnige activiteit in de publieke ruimte, maar tegelijkertijd ook een innovatieve spelvorm om jongeren en andere doelgroepen mee te laten praten en beslissen over diezelfde publieke ruimte. Een uniek concept dus, dat betrokkenheid kan vergroten en inwoners met elkaar kan verbinden.

Mattijs Loor, stedenbouwkundige en politicus

Andere spellen

Er werden ook spellen gespeeld, een politiek dialoogspel, maar ook het gezelschapsspel Weerwolven. Laura, een van de deelnemers, legt uit: “Het dialoogspel kabbelt een beetje, dat wordt snel saai. Weerwolven is spannend. Die spanning komt voort uit wantrouwen, want iedereen waarmee je speelt, kan een bedrieger zijn. Die spanning willen we wél graag in het spel, maar het wantrouwen en bedriegen niet. We willen juist verbinding brengen in de wijk. Dat is dus nog een uitdaging: mensen verbinden op toch een beetje een spannende manier.”

Lees meer over het maakproces

Het Soul Search City spel spelen

Uiteindelijk hebben de jongeren en Yasser een spel ontworpen dat in de buitenlucht kan worden gespeeld door 12 deelnemers. Van de wijkagent tot de buurvrouw en van de schooldirecteur tot de wethouder, samen behandelen zij een vraagstuk dat is ingebracht door een of meerdere jongeren. Denk bijvoorbeeld aan: hoe zorgen we voor meer voorzieningen in de wijk voor jong en oud? Onder de leiding van de jongeren gaan de deelnemers op zoek naar een antwoord. Het spel duurt twee uur.

Motie van vertrouwen

Het doel is om met elkaar in verbinding en vanuit verschillende rollen en belangen tot een motie van vertrouwen te komen om het vraagstuk op te lossen. Wat constateert de groep, welke overwegingen spelen er en wie wordt er aangesproken om het probleem samen op te lossen?

Rollenspel

De kracht van het spel is dat deelnemers tijdelijk in de rol kruipen van een andere belanghebbende in de stad, zoals de ondernemer, de inwoner of de senior, en dat de verbeelding over oplossingsrichtingen in de deelnemers wordt aangesproken. Zo leren de deelnemers meer over de verschillende perspectieven en hoe er samen tot een oplossing gekomen kan worden. Bovendien worden er, door het spelen van het spel en het behandelen van het vraagstuk, nieuwe en duurzame verbindingen gelegd tussen de deelnemers.

Alternatief op traditionele gesprekken

Zo is het Soul Search City spel een alternatief op de traditionele vormen van gesprekken over stedelijke vraagstukken die vaak onder de systeemplafonds worden gevoerd. Een nieuwe methode om alle perspectieven serieus te nemen, écht te luisteren en vanuit ieders kracht te werken aan oplossingen. En een manier voor diverse jongeren om hun perspectief, en dat van anderen, naar voren te brengen op een volstrekt unieke manier.

Wil jij ook de betrokkenheid vergroten bij het oplossen van een vraagstuk in jouw wijk, organisatie of bedrijf?

We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

renee@ruimtekoers.nl 06 33 00 6071

Achtergrond:
Een onderzoek naar de rol van kunst en jongerenparticipatie

Soul Search City is een kunstwerk, spel, participatieproject, en met name een ontwerpend onderzoek, naar de rol van kunst bij stedelijke opgaven en jongerenparticipatie. Deze eerste versie van het spel, in feite de presentatie van het kunstwerk, is daarom ook een begin. Aankomende maanden ontwikkelen de jongeren, Yasser, en het team van Bureau Ruimtekoers het spel door tot een methode om gesprekken over vraagstukken op een vernieuwende wijze te faciliteren.

Wil jij helpen dit project verder te brengen? Weet jij speelplekken of heb je een vraagstuk dat opgelost moet worden? Of ben je beleidsmaker of een jongere die ook op deze manier aan de slag wil met maatschappelijke thema’s?  Neem dan contact op met projectleider Renée Janssen via renee@ruimtekoers.nl.

Wat vooraf ging:
The Next Bridge in 2019

Het project startte toen kunstenaar Yasser Ballemans in opdracht van Bureau Ruimtekoers in Malburgen een eerste kunstproject met en voor jongeren ontwikkelde: The Next Bridge. In gesprek met de jongeren werd duidelijk dat zij zich niet betrokken voelen bij de ontwikkelingen in de wijk en een gevoel van verbinding tussen generaties missen. Yasser, de jongeren, en Bureau Ruimtekoers besloten om samen op zoek te gaan naar manieren om bezieling van inwoners terug te brengen in de wijk, en de stad op te roepen tot verbinding.

Meer over The Next Bridge?

Dit project is in samenwerking met

Meedoen, helpen of meer weten?

Aankomend jaar werkt Yasser samen met de jongeren van de Jeugdwijkraad aan het Soul Search City Spel. De ambitie is om het spel in 2022 door heel Arnhem te lanceren. Ben je enthousiast en wil je meedoen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2023 Bureau Ruimtekoers