
Op 31 maart lanceerden we het Stad van Vertrouwen-spel met raadsleden van gemeente Arnhem en Arnhemse jongeren! De burgemeester kwam de motie van vertrouwen persoonlijk in ontvangst nemen. Binnenkort delen we meer in een nieuwsbericht!
Aanleiding van Soul Search City
We zeggen het altijd: Jongeren hebben de toekomst. Maar daar ervaren zij zelf maar weinig invloed op. Zij willen door politici, ambtenaren, schooldirecteuren en andere stakeholders vaker dan eens in de vier jaar worden betrokken bij het vormgeven van hun eigen leefomgeving. Maar de ambtelijke taal, of ontmoetingen onder systeemplafonds, worden door de jongeren niet als uitnodigend ervaren. Dat moet anders kunnen.

Speel een spel voor en over je eigen stad!
Vijf Arnhemse jongeren maakten daarom samen met kunstenaar Yasser Ballemans en Bureau Ruimtekoers het levensgrote kunstzinnige spel: Stad van Vertrouwen. Midden in de publieke ruimte van de wijk. Daarmee roepen zij op tot meer verbinding en dagen ze jou uit om samen vraagstukken in de stad en wijk op te lossen.
De jongeren kwamen gedurende een half jaar in ‘sprints’ bij elkaar op diverse plekken in de Arnhemse wijk Malburgen, verkenden burgerschapsthema’s en testten onderdelen van het spel met elkaar en geïnteresseerden.
Maak kennis met team Soul Search City:
Maak kennis met team Soul Search City:


Maak kennis met team Soul Search City:
Maak kennis met team Soul Search City:

Workshops van experts
Samen met professionals en Yasser Ballemans doken ze samen in de wereld van stadsontwikkeling en onderzochten zij welke thema’s zij aan willen kaarten met het spel. De professionals gaven ook elk een eigen workshop, waarin ze de jongeren meenamen in hun expertisegebied.
Zo vertelde stedenbouwkundige en politicus Mattijs Loor de jongeren tijdens een wandeling door Malburgen alles over de stedenbouwkundige keuzes die ten grondslag hebben gelegen aan de ontwikkeling van de wijk Malburgen. Ekim Tan, architect en oprichter van ‘Play the City’, introduceerde de jongeren in de wereld van city-games. Hoe kunnen spellen verschillende belanghebbenden op een creatieve en speelse manier een rol geven bij belangrijke beslissingen voor de wijk en stad? Yosser Dekker, directeur bij Bureau Ruimtekoers, vertelde over het maken van impact: wat is impact en wat willen de jongeren dat het spel teweeg gaat brengen? Door de doelen helder te formuleren weten de spelers straks beter waar ze aan meedoen!
Soul Search City is een zichtbare, kunstzinnige activiteit in de publieke ruimte, maar tegelijkertijd ook een innovatieve spelvorm om jongeren en andere doelgroepen mee te laten praten en beslissen over diezelfde publieke ruimte. Een uniek concept dus, dat betrokkenheid kan vergroten en inwoners met elkaar kan verbinden.
Mattijs Loor, stedenbouwkundige en politicus





Andere spellen
Er werden ook spellen gespeeld, een politiek dialoogspel, maar ook het gezelschapsspel Weerwolven. Laura, een van de deelnemers, legt uit: “Het dialoogspel kabbelt een beetje, dat wordt snel saai. Weerwolven is spannend. Die spanning komt voort uit wantrouwen, want iedereen waarmee je speelt, kan een bedrieger zijn. Die spanning willen we wél graag in het spel, maar het wantrouwen en bedriegen niet. We willen juist verbinding brengen in de wijk. Dat is dus nog een uitdaging: mensen verbinden op toch een beetje een spannende manier.”
Lees meer over het maakproces
Het Stad van Vertrouwen-spel spelen
Uiteindelijk hebben de jongeren en Yasser een spel ontworpen dat in de buitenlucht kan worden gespeeld door 12 deelnemers. Van de wijkagent tot de buurvrouw en van de schooldirecteur tot de wethouder, samen behandelen zij een vraagstuk dat is ingebracht door een of meerdere jongeren. Denk bijvoorbeeld aan: hoe zorgen we voor meer voorzieningen in de wijk voor jong en oud? Onder de leiding van de jongeren gaan de deelnemers op zoek naar een antwoord. Het spel duurt twee uur.
Motie van vertrouwen
Het doel is om met elkaar in verbinding en vanuit verschillende rollen en belangen tot een motie van vertrouwen te komen om het vraagstuk op te lossen. Wat constateert de groep, welke overwegingen spelen er en wie wordt er aangesproken om het probleem samen op te lossen?





Rollenspel
De kracht van het spel is dat deelnemers tijdelijk in de rol kruipen van een andere belanghebbende in de stad, zoals de ondernemer, de inwoner of de senior, en dat de verbeelding over oplossingsrichtingen in de deelnemers wordt aangesproken. Zo leren de deelnemers meer over de verschillende perspectieven en hoe er samen tot een oplossing gekomen kan worden. Bovendien worden er, door het spelen van het spel en het behandelen van het vraagstuk, nieuwe en duurzame verbindingen gelegd tussen de deelnemers.
Alternatief op traditionele gesprekken
Zo is het spel een alternatief op de traditionele vormen van gesprekken over stedelijke vraagstukken die vaak onder de systeemplafonds worden gevoerd. Een nieuwe methode om alle perspectieven serieus te nemen, écht te luisteren en vanuit ieders kracht te werken aan oplossingen. En een manier voor diverse jongeren om hun perspectief, en dat van anderen, naar voren te brengen op een volstrekt unieke manier.
Wil jij ook de betrokkenheid vergroten bij het oplossen van een vraagstuk in jouw wijk, organisatie of bedrijf?
We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!
Achtergrond:
Een onderzoek naar de rol van kunst en jongerenparticipatie
Soul Search City is een participatieproject en een ontwerpend onderzoek, naar de rol van kunst bij stedelijke opgaven en jongerenparticipatie. Deze eerste versie van het Stad van Vertrouwen-spel, in feite de presentatie van een kunstwerk, is daarom ook een begin. Aankomende maanden ontwikkelen de jongeren, Yasser, en het team van Bureau Ruimtekoers het spel door tot een methode om gesprekken over vraagstukken op een vernieuwende wijze te faciliteren.
Wil jij helpen dit project verder te brengen? Weet jij speelplekken of heb je een vraagstuk dat opgelost moet worden? Of ben je beleidsmaker of een jongere die ook op deze manier aan de slag wil met maatschappelijke thema’s? Neem dan contact op met projectleider Renée Janssen via renee@ruimtekoers.nl.

Wat vooraf ging:
The Next Bridge in 2019
Het project startte toen kunstenaar Yasser Ballemans in opdracht van Bureau Ruimtekoers in Malburgen een eerste kunstproject met en voor jongeren ontwikkelde: The Next Bridge. In gesprek met de jongeren werd duidelijk dat zij zich niet betrokken voelen bij de ontwikkelingen in de wijk en een gevoel van verbinding tussen generaties missen. Yasser, de jongeren, en Bureau Ruimtekoers besloten om samen op zoek te gaan naar manieren om bezieling van inwoners terug te brengen in de wijk, en de stad op te roepen tot verbinding.