Solar Workspace, bouw je mee aan de zonnestad van de toekomst?

Als er één fenomeen is dat ons allemaal verbindt... dan is het wel de zon. De bron van alle energie op aarde. Over de hele wereld vereren we de zon met rituelen. En wist je dat de zon ook de bron van energie kan zijn in jouw leven in onze stad? Samen bouwen we aan de zonnestad van de toekomst in onze Solar Workspace, doe je mee?

Opdracht:
Gesprekken over duurzaamheid zijn hoognodig!

Gemeente Arnhem is op allerlei terreinen al flink actief om inwoners te betrekken bij de energietransitie. Zo is er onder andere aanbod voor huiseigenaren en huurders om huizen te verduurzamen. Alleen, niet alle inwoners zijn of voelen zich betrokken bij deze aanpak. Daarom zijn gesprekken over duurzaamheid met uiteenlopende inwoners hoognodig. In opdracht van gemeente Arnhem organiseert Bureau Ruimtekoers de dialoog over duurzaamheid en energietransitie met bi-culturele gezinnen in Malburgen en Immerloo.

Betty Jacobi, senior bestuursadviseur gemeente Arnhem

'Hoe zorgen we voor volwaardige betrokkenheid bij de energietransitie onder inwoners van alle culturele achtergronden, leeftijden en inkomensniveaus in Malburgen en Immerloo?'

Kennismaken:
Aan de slag mét partijen en inwoners

Na het succes van het project Zonnestof in 2020, waarin Pauline van Dongen en weefexpert Maaike Gottschal samen met inwoners van Malburgen en Immerloo een nieuw soort textiel maakten met flexibele zonnepanelen, gingen Pauline en Ruimtekoers opnieuw samen aan de slag. Ditmaal niet met stof, maar met klei.

Solar Workspace

Ze ontwikkelden samen een werkplaats waar kinderen, ouders, gezinnen verschillende workshops konden volgen om de mogelijkheden van zonne-energie te ontdekken. Samen met de energieambassadeurs van het Klimaatverbond werden inwoners van Malburgen en Immerloo uitgenodigd in de Solar Workspace. Om daar met elkaar te bouwen aan de Zonnestad van de toekomst. Zo raakten bewoners die vaak niet bereikt worden betrokken bij de energietransitie en werden zij aangezet en geholpen tot energiebesparing in hun eigen huishouden.

Solar Workspace worskhop 1: Bouw mee aan Zonnestad

Solar Workspace workshop 2: Maak je eigen ZONderzetter

Samen maken:
kinderen bouwen hun eigen Zonnestad

In het voorjaar van 2022 trokken de makers met een zelfgemaakte zonnekar Malburgen in. Midden in de publieke ruimte bouwden kinderen en hun ouders aan een Zonnestad. De kinderen kregen klei, een zonnepaneel en een propeller of lampje. Met zonne-energie komt de stad in beweging.

Door te kiezen voor klei als materiaal in de werkplaats was alles mogelijk. De creativiteit van kinderen werd aangewakkerd en ze werden uitgedaagd om na te denken over wat er in de stad allemaal op zonne-energie zou kunnen draaien. Door zelf iets te maken met een zonnepaneel ervaarden kinderen bovendien op een tactiele manier de werking van een zonnecel.

Ook de ouders bereiken

En terwijl de kinderen bouwden in de bouwplaats, hadden ouders met energieambassadeurs van Klimaatverbond goede gesprekken over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in huis. Ouders die hun mailadres achterlieten kregen meer informatie en werden ze uitgenodigd voor een adviesgesprek over het verduurzamen van hun huis. De kinderen kregen hun creatie mee naar huis, inclusief een bouwdiploma en een flyer met een QR-code waar ouders ook meer informatie konden vinden.

Leerkracht O.B.S Het Mozaïek

“De kinderen van onze school (Het Mozaïek) vonden het erg leuk en konden tijdens een bliksemstage bij een ingenieursbureau vertellen wat energietransitie was (tot verbazing van het personeel daar)”

Samen maken:
Maak je eigen ZONderzetter

In drie workshops maakten wijkbewoners een eigen ZONderzetter. De ZONderzetter is een zelfgemaakte en geglazuurde keramieken onderzetter. Met de ZONderzetter lichten je drankjes ’s avonds op met de opgeslagen energie van de zon. Het team van solar designer Pauline van Dongen ontwikkelde samen met bewoners en wijkpartners de workshopreeks ‘Maak je eigen ZONderzetter!’ om wijkbewoners op een andere manier in aanraking te laten komen met de mogelijkheden van zonne-energie. Letterlijk, want door zelf iets te maken voor in je eigen huis kwam zonne-energie opeens dichtbij en werden zonnecellen tastbaar.

Aan het denken gezet

Het was echt geweldig mensen. Ik ben weer aan het denken gezet over wat ik zelf kan doen op het gebied van duurzaamheid. En wat doen de ZONonderzetters het enorm goed! Ze geven heel lang een heel mooi warm licht in het duister, eigenlijk de hele nacht lang. Superblij mee!

Deelnemer workshop ZONderzetter

Heb je een fijn moment met de zon gehad?

De workshops waren ook een mooie aanleiding om in gesprek te gaan over duurzaamheid. Tijdens het werken aan de ZONderzetters gingen deelnemers met elkaar en het team in gesprek over wat de zon voor hen betekent, hoe zonne-energie precies werkt en wat je zelf kan doen om je huis te verduurzamen. En tussen de workshops door gingen ze aan de slag met huiswerkvragen, zoals: “Heb je deze week een fijn moment met de zon gehad?” en “Wat viel je deze week op aan je energieverbruik?”. Dit maakte dat tussen de workshops door deelnemers anders gingen kijken naar hun eigen gebruik van energie.

Lees hier over de workshops

Solar Workspace in jouw wijk?

Doe mee met Bouwplaats Zonnestad!

Midden in de publieke ruimte bouwden we samen met kinderen en hun ouders aan een Zonnestad van klei. Met zonne-energie komt de stad in beweging en leer je bovendien van alles over de energie van de zon. Terwijl de kinderen bouwen, kunnen ouders kletsen met energieambassadeurs de ‘lokale duurzame energie club’ over energie- en kostenbesparing en duurzaamheid in je eigen huis. Ook een Zonnestad bij jou? Neem contact op met projectleider Renée!

Renée Janssen

renee@ruimtekoers.nl 06 - 33006071

Samen evalueren:
Samen werken aan langdurige betrokkenheid bij de energietransitie

Het project heeft geleid tot 190 zonnige ontmoetingen en gesprekken over zonne-energie. De klimaatambassadeurs hebben tientallen inwoners voorzien van informatie en geholpen met het verduurzamen van hun woning. 100% van de deelnemers had een positieve ervaring met het project.

Nieuwe samenwerkingen

Studio Pauline van Dongen ontwikkelt samen met Gert Jan Schouten van Atelier ’t Duifje de ZONderzetter workshop door tot een toegankelijk workshopprogramma dat aan verschillende doelgroepen en partners kan worden aangeboden. Er staan nu al drie nieuwe workshops op de planning voor het voorjaar van 2023. Hierin nemen we de geleerde lessen van dit jaar mee en zorgen we voor een nog beter programma.

Een portret van Pauline van Dongen

Pauline van Dongen

Solar Workspace geeft mij als ontwerper de ruimte mijn ideeen samen met eindgebruikers te ontwikkelen. Erg waardevol om in deze context te mogen werken

Een portret van Betty Jacobi

Betty Jacobi

Ruimtekoers heeft het gesprek met inwoners vormgegeven die wij als gemeente niet zo snel bereiken, erg prettig!

Een portret van Ellen Britton

Ellen Britton

Het was inspirerend om op deze manier te leren over de mogelijkheden van zonne-energie, graag meer van dit!

Lees over Zonnestad

Bouwplaats Zonnestad als openbaar educatieprogramma

Het najaar van 2022 werkten we samen met de Solar Biënnale in Rotterdam. Hier stond de zonnekar op markten in vier verschillende stadsdelen. In Rotterdam werkten we samen met coaches van de Energiebank zodat ouders zich meteen konden aanmelden voor advies, en we werkten daarnaast samen met VVE010, Alex Energie en Cooperatie Middellander. We workshop bleek ook op deze andere locatie een groot succes en daarmee breed-inzetbaar. Ook leidde de aanwezigheid van de Bouwplaats tot een vermelding op Vers Beton en was Bouwplaats Zonnestad te zien in de uitzending die Tegenlicht maakte over Solar Design.

Meer over Zonnestof, de voorloper van Zonnestad

In de zomer van 2020 maakten Pauline van Dongen en weefexpert Maaike Gottschal samen met inwoners van Malburgen en Immerloo een nieuw soort textiel: Zonnestof. Door het weven van flexibele zonnecellen is het mogelijk met deze nieuwe stof een lampje te laten branden, of zelfs je telefoon op te laden via de zon. Door deelname aan de workshops raakten inwoners en ondernemers, die nog niet eerder betrokken waren bij thema’s rondom de energietransitie, in gesprek over een bewuste en duurzame levensstijl, exploreerden zij nieuwe duurzame toepassingen in de eigen woning en werd er draagvlak gecreëerd voor de energietransitie in de woonwijk.

Lees meer over

In samenwerking met

Onze impact in cijfers

Deelnemers

190

inwoners deden mee en leerden over zonne-energie

Activiteiten

14

Workshops vonden plaats in juni en juli

Nog niet betrokken

80%

Van de deelnemers was nog nooit betrokken bij maatschappelijke projecten

Iets geleerd

90%

Van de deelnemers heeft iets nieuws geleerd

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers