Ruimtekoers Festival 2016, de utopie van de stad

Laten we samen dromen over de toekomst van onze steden en wijken. Wat zijn wat jou betreft de mogelijkheden en kansen voor onze samenzijn? Wat is jouw utopie voor de stad?

Ruimtekoers:
De utopie van de stad

Ruimtekoers 2016 was een kleinere editie met lezingen, debatten en bijzondere invullingen voor leegstaande ruimten rondom het thema ‘De Utopie van de Stad’. Ruimtekoers wist maatschappelijke onderwerpen aan te snijden en partijen te verbinden. Vijf dagen lang heeft Ruimtekoers Winkelpassage Het Hemelrijk gevuld met creatieve concepten, workshops, lezingen en debatten. De Winkelpassage transformeerde tijdelijk naar een plek om te zijn in plaats van om snel doorheen te lopen. Ruimtekoers maakte de mogelijkheden en kansen van de ruimte zichtbaar.

Het programma

Met drie uitverkochte avonden met lezingen van landelijk bekende sprekers en debatten die verschillende partijen met elkaar in gesprek bracht, opende Ruimtekoers de discussie over de toekomst van de stad en vroeg iedereen mee te denken over de mogelijkheden en dromen die we hebben voor onze maatschappij en de stad waarin we wonen.

Opening van het festival

De opening van het festival: een avond over utopisch denken. Bas Heijne sprak over postmodern denken, het gevoel van onbehagen in de samenleving en de noodzaak van een nieuw verhaal. Rutger Bregman liet zien dat vroeger alles slechter was en we vanuit een positief vooruitgangsidee kunnen blijven verbeteren en kunnen blijven dromen. Lisa Weeda begon de avond met een vooraf geschreven column en sloot af met een column die ze tijdens het programma heeft geschreven.

Ruimtekoers Festival is een plek waar mensen samenkomen. Om te praten over thema’s die je kunt terugvinden in de stad en in weze gaan over manieren van samenleven. En over hoe mensen op een zinvolle manier een relatie met elkaar kunnen aangaan. En dat raakt aan een van de wezenlijke vraagstukken van deze tijd.

Bas Heijne

Meer over deze avond?

Verschuivende verhouding tussen burger en overheid

Op de tweede avond van Ruimtekoers waren verschillende Arnhemse partijen uitgenodigd om het met elkaar te hebben over de toekomst van de binnenstad en geïnspireerd te worden door sprekers uit heel Nederland. Aan bod kwamen: de huidige en de toekomstige transformaties in Arnhem, het achterliggende gedachtegoed van het huidig stedelijk beleid in Nederland en waarom dit wringt met de problematiek van deze tijd. Ook spraken we over de rol van de overheid bij stadsontwikkelingen en de verschuivende verhouding tussen burger en overheid en projecteerden we dat op de Arnhemse Zuidelijke Binnenstad.

Meer over deze avond?

“Het met elkaar hebben over intentie van ons menszijn is een van de grootste thema’s van deze tijd. En het is goed dat Ruimtekoers daar aandacht aan besteed met haar programma.”

Rutger Bregman

De stem aan een nieuwe generatie

Op de derde avond werd een podium gegeven aan een nieuwe generatie stadsbewoners. Ewald Engelen, Simone van Saarloos en Sinan Çankaya spraken over hoe zij de stad van de toekomst zien. Duidelijk werd dat dit een stad is waarin iedere bewoner zijn eigen verantwoordelijkheid neemt om de stad een fijnere plek te maken om te leven voor iedereen. Sprekers van Mensen Zeggen Dingen gaven hun visie via spoken word optredens.

Meer over deze avond?

Ruimtekoers 2016 kwam tot stand met steun van onder andere:

Meer weten over de Akademie?

Neem dan contact op met projectleider Sanne. Ze praat je graag bij over onze ontwikkelingen, programma’s en onderzoeken. Neem contact op, of laat een terugbelverzoek achter!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers