Ruimtekoers:
De utopie van de stad
Ruimtekoers 2016 was een kleinere editie met lezingen, debatten en bijzondere invullingen voor leegstaande ruimten rondom het thema ‘De Utopie van de Stad’. Ruimtekoers wist maatschappelijke onderwerpen aan te snijden en partijen te verbinden. Vijf dagen lang heeft Ruimtekoers Winkelpassage Het Hemelrijk gevuld met creatieve concepten, workshops, lezingen en debatten. De Winkelpassage transformeerde tijdelijk naar een plek om te zijn in plaats van om snel doorheen te lopen. Ruimtekoers maakte de mogelijkheden en kansen van de ruimte zichtbaar.
Het programma
Met drie uitverkochte avonden met lezingen van landelijk bekende sprekers en debatten die verschillende partijen met elkaar in gesprek bracht, opende Ruimtekoers de discussie over de toekomst van de stad en vroeg iedereen mee te denken over de mogelijkheden en dromen die we hebben voor onze maatschappij en de stad waarin we wonen.
Opening van het festival
De opening van het festival: een avond over utopisch denken. Bas Heijne sprak over postmodern denken, het gevoel van onbehagen in de samenleving en de noodzaak van een nieuw verhaal. Rutger Bregman liet zien dat vroeger alles slechter was en we vanuit een positief vooruitgangsidee kunnen blijven verbeteren en kunnen blijven dromen. Lisa Weeda begon de avond met een vooraf geschreven column en sloot af met een column die ze tijdens het programma heeft geschreven.
Ruimtekoers Festival is een plek waar mensen samenkomen. Om te praten over thema’s die je kunt terugvinden in de stad en in weze gaan over manieren van samenleven. En over hoe mensen op een zinvolle manier een relatie met elkaar kunnen aangaan. En dat raakt aan een van de wezenlijke vraagstukken van deze tijd.
Bas Heijne
Meer over deze avond?
Verschuivende verhouding tussen burger en overheid
Op de tweede avond van Ruimtekoers waren verschillende Arnhemse partijen uitgenodigd om het met elkaar te hebben over de toekomst van de binnenstad en geïnspireerd te worden door sprekers uit heel Nederland. Aan bod kwamen: de huidige en de toekomstige transformaties in Arnhem, het achterliggende gedachtegoed van het huidig stedelijk beleid in Nederland en waarom dit wringt met de problematiek van deze tijd. Ook spraken we over de rol van de overheid bij stadsontwikkelingen en de verschuivende verhouding tussen burger en overheid en projecteerden we dat op de Arnhemse Zuidelijke Binnenstad.
Meer over deze avond?
“Het met elkaar hebben over intentie van ons menszijn is een van de grootste thema’s van deze tijd. En het is goed dat Ruimtekoers daar aandacht aan besteed met haar programma.”
Rutger Bregman

De stem aan een nieuwe generatie
Op de derde avond werd een podium gegeven aan een nieuwe generatie stadsbewoners. Ewald Engelen, Simone van Saarloos en Sinan Çankaya spraken over hoe zij de stad van de toekomst zien. Duidelijk werd dat dit een stad is waarin iedere bewoner zijn eigen verantwoordelijkheid neemt om de stad een fijnere plek te maken om te leven voor iedereen. Sprekers van Mensen Zeggen Dingen gaven hun visie via spoken word optredens.