Aanleiding:
Ruimte voor creativiteit
We fietsen op straat, door het centrum van Arnhem. Het is 2015 en de financiële crisis is net over haar dieptepunt heen. Heel langzaam aan trekt de economie en de bedrijvigheid weer aan. Gaan we onze economie dan nu anders inrichten? Minder globaal, meer lokaal? Met meer ruimte voor alternatieve verdienmodellen en waardebepalingen? Wij dragen graag ons steentje bij en zoeken ruimte voor onze creativiteit. Keer op keer wordt ons verteld dat er géén ruimte is.
Terwijl we fietsen zien we de enorme leegstand, vaak niet eens aangegeven omdat eigenaren niet willen etaleren met een leeg kantoorpand. Al die ruimte … Wat zouden we daar mee kunnen? Is het mogelijk om onze visie op een rechtvaardige samenleving te verbeelden? Een verbeelding die zo echt is dat je even in kunt gaan geloven? Een nieuwe koers in en voor onze ruimte…



Ruimtekoers Festival 2015:
Brengt ruimte tot leven
Ruimtekoers organiseerde een festival over de toekomst van de stad. Op een toegankelijke manier lieten we diverse bewoners en betrokkenen in de stad kennismaken met nieuwe invullingen voor beschikbaar vastgoed, diverse culturele en creatieve evenementen gericht op de toekomst van de binnenstad en een inhoudelijk programma met belangrijke landelijke spelers op het gebied van gebiedsontwikkeling.

Zin in de toekomst
Onderwerpen als wonen, nieuwe productiemilieu’s en ambachten, leefbaarheid van de binnenstad en de toekomst van kunst en cultuur gaven we een plek in het programma. Een programma met bovenal een positieve toon. Wij hebben zin in de toekomst en laten dat aan de bezoekers en partners zien. Ons enthousiasme is aanstekelijk!
Samen maken:
Het programma
Om bovenstaande te bereiken organiseerde Ruimtekoers een festivalprogramma in beschikbaar vastgoed. Meer dan twintig locaties plaatsten we in de groene spotlights en in acht locaties organiseerden we een divers programma. Het programma behandelde de onderwerpen: Toekomst van kunst en cultuur, toekomst van bestaand beschikbaar vastgoed en de veranderende binnenstad.
Context
Een inhoudelijk programma met meer dan 15 lezingen. Hiervoor werkten we samen met Ruimtevolk, Pop-Up City, VPRO Tegenlicht, Downtown Arnhem, CASA Arnhem en DTO Arnhem. Onderwerpen als bestemmingsplannen, succesvolle transformaties, de stad van onderop en de nieuwe productiemilieu’s in de binnenstad stonden hierbij centraal. De programma’s vonden gedurende de maand plaats op vier verschillende locaties.



Innovate
We lieten met nieuwe concepten zien wat wij zouden doen met die beschikbare ruimte, onderzochten nieuwe woonconcepten voor verlaten kantoorgebouwen met Bedstay Arnhem – powered by Volkshuisvesting. en lanceerden een nieuw Retail concept: RE.TALE waarbij de verhalen en de makers van de producten centraal staan. Daarnaast openden we A PLACE TO BE. De nieuwe ‘Third Place’ die we als stadsbewoners steeds vaker zullen op zoeken. Een plek waar je kunt zijn met op iedere verdieping een andere functie: een Stadskeuken, expositieruimten, evenementenruimten en een Apenkooi verdieping. De Innovate locaties waren geopend van woensdag tot en met zondag.
Playground
Kunst, cultuur, creativiteit en bovenal plezier straalden de evenementen uit onder deze pijler. Startende culturele ondernemers krijgen een plek met hun product tijdens Ruimtekoers Festival in de beschikbare ruimten. We organiseerden exposities, workshops, muziekavonden, dans- en theatervoorstellingen, kunstbeursen, sport- en gezondheidactiviteiten en nog veel meer. Al deze evenementen vonden plaats op de acht locaties gedurende de hele maand!
Samen evalueren:
Aantrekkelijke en creatieve stad
Met het festival willen wij een aantrekkelijke creatieve stad laten zien die maatschappelijke thema’s niet noodzakelijker wijze uit de weg gaat. Arnhem heeft niet een groter of kleiner probleem met leegstand dan de rest van Nederland. In Arnhem zetten we gezamenlijk de schouders eronder en benutten we de ruimte om maatschappelijke problemen op een innovatieve manier te agenderen. Een aantrekkelijke stad is in onze ogen een creatieve stad waar wordt gekeken naar de mogelijkheden. Om dit te realiseren zette Ruimtekoers in op het verbinden van de creatieve en zakelijke sectoren. Beide kunnen veel aan elkaar hebben; een stukje zakelijkheid voor de creatieve markt en “out of the box” denken voor de zakelijke markt. Doormiddel van diverse programma’s lieten we deze twee sectoren elkaar ontmoeten.

Het nieuwe denken
Ruimtekoers wil hiermee ‘het nieuwe denken’ nog meer introduceren. Wij geloven dat in een positieve ‘vibe’ problemen als leegstand of de verandering van de binnenstad eerder tot een oplossing komen, wij plaatsen bestaande ideeën in een nieuwe context en genereren nieuwe invalshoeken die worden gedragen door een breed publiek. Ruimtekoers was alleen mogelijk dankzij de ondersteuning van vele partners uit de verschillende sectoren: bedrijfsleven, overheid en creatieve sector.