Route Malburgen, persoonlijk erfgoed uit voormalig Nederlands-Indië brengt de wijk tot leven

Na een succesvolle eerste theatrale erfgoedroute door Malburgen, is het tijd voor een vervolg. Het Malburgen Erfgoed Collectief, ontstaan in de eerste ronde, maakt samen met senioren en jongeren een erfgoedroute door en over de wijk vol met verhalen vanuit hun voormalig Nederlands-Indisch perspectief.

Opening Route Malburgen op zondag 17 december!

Op zondag 17 december wordt de route feestelijk geopend door wethouder erfgoed van gemeente Arnhem: Bob Roelofs. De opening vindt plaats bij wijkrestaurant Sama Sama in Malburgen.

Alle deelnemers nodigen iedereen van harte uit om samen de route te openen, elkaar te ontmoeten, te proeven van de Indonesische keuken, te genieten van muziek en verhalen te delen. Samen lopen we de route, of je rijdt mee in één van de busjes.

Na de opening is de route altijd te wandelen, luisteren en lezen. Via www.routemalburgen.nl, of via het vertrekpunt Sama Sama.

Ik loop mee!

Hoe het erfgoed uit voormalig Nederlands-Indië de wijk al decennia kleurt

Dit is de tweede editie van Route Malburgen, een nieuw hoofdstuk. Het eerste hoofdstuk maakten theatermaker Karlijn van Kruchten samen met 12 Malburgers. Tijdens die eerste editie waren inwoners, bezoekers en deelnemers bijzonder geraakt door de verhalen van deelnemers Brendley Muller en Eduard Marcus. Zij vertelden hoe het voor hen was om met hun familie in Malburgen te komen wonen, te wennen aan een nieuw land, hoe zij als gemeenschap elkaar altijd bleven opzoeken én hoe het voor hen is om altijd dit stuk geschiedenis en erfgoed bij zich te dragen. Zo ontstond het idee voor het volgende hoofdstuk.

Een wijk vol verhalen

Malburgen zit vol met verhalen die het waard zijn om verteld te worden. De makers hopen dat jij als lezer, luisteraar of wandelaar de route en al die verhalen met open vizier kunt beleven. Want in het delen van onze verhalen ontmoeten we elkaar en leren we elkaars geschiedenis kennen.

Het eerste deel van

Aandacht voor verhalen uit voormalig Nederlands-Indië

Naar aanleiding van het eerste deel van Route Malburgen gaat het team van Ruimtekoers in gesprek met Brendley Muller en Eduard Marcus. Ook Shirley Jonathans van Sama Sama schuift aan. Zij geven aan dat er al veel gebeurt met en voor mensen uit voormalig Nederlands-Indië, maar dat dit niet altijd zichtbaar is.

Ruimte maken om verhalen te delen

Het valt op dat er veel wordt georganiseerd door de Nederlands- Indische en Molukse gemeenschap. Bangsa Dunia organiseert onder andere verschillende kumpulans en Impian Kita realiseert een kleinschalige woonlocatie voor oudere Indische en Molukse Nederlanders. Wat echter minder aandacht krijgt is het vertellen van hun verhaal en geschiedenis. Daar komt nu verandering in!

In het najaar van 2023 hebben we theatermaker met Indische roots Elise Doll gevraagd om met de inwoners deze nieuwe erfgoedroute te maken en presenteren!

Theatermaker Elise Doll

 

Elise is theatermaker, producent en actrice. Voor haar voorstellingen, met maatschappelijke inslag vanuit de dagelijkse realiteit, gaat ze op zoek naar verhalen. Het overkoepelende thema is Thuis. Dit thema is een terugkomend onderwerp bij Elise, zij maakte van haar speurtocht naar haar eigen Indische familiegeschiedenis een podcastserie en een theaterproductie.

Lees meer over deze maker

Kumpulans, passars, slamatans en … een podcast in Malburgen

In het najaar organiseren we samen met de Indische en Molukse gemeenschap, en heel veel nieuwe mensen, verschillende bijeenkomsten. We vieren het erfgoed dat er is én we halen verhalen op om het erfgoed te borgen in een route door de wijk. Met foto’s, teksten en een podcast!

Doe je mee met Poesaka, Rumah Saya, … ?

De komende tijd staan er verschillende bijeenkomsten op de agenda onder de naam Kumpulan. Dat is Maleis voor groep, of bijeenkomst. Het thema van de eerste Kumpulan op 27 september was Poesaka, erfstuk. Tijdens deze bijeenkomst vertelden deelnemers hun verhaal aan de hand van het erfstuk dat ze hadden meegenomen. Dit mocht ook een immaterieel erfstuk zijn. Het was een bijzondere middag. Deelnemers voelden zich veilig in deze nieuwe groep om persoonlijke verhalen te delen. Shirley van Sama Sama maakte lekkere Martabak. De andere bijeenkomsten staan in de agenda, kijk hier.

Kijk hier in onze

Met ondersteuning van:

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Florien vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers