Route Malburgen, breng de geschiedenis van je wijk tot leven!

Malburgen verandert, en dat is natuurlijk best mooi! Maar tegelijkertijd kan het soms ook overweldigend voelen. Daarom zoeken we samen met inwoners de verhalen van vroeger, om de toekomst van de wijk samen vorm te geven. Doe je mee met Route Malburgen?

Een route van de geschiedenis naar de toekomst

Malburgen verandert, en dat is natuurlijk best mooi! Maar tegelijkertijd kan het soms ook overweldigend voelen. Steeds meer mensen met al hun verhalen en achtergronden komen de wijk in, anderen verhuizen naar elders. Voorzieningen verdwijnen, nieuwe gebouwen verrijzen en ondertussen wonen er meer dan 80 verschillende nationaliteiten samen in de wijk.

Omdat de wijk zo snel en veel verandert, is het belangrijk dat de geschiedenis van de wijk een plek krijgt, voor de huidige en nieuwe inwoners! Dus laten we die geschiedenis, gemaakt en beleefd door al die Malburgers, eren! Door de geschiedenis te kennen, creëren we ruimte om samen de toekomst vorm te geven.

Een erfgoedroute dwars door de wijk

Theatermaker Karlijn van Kruchten werkt samen met een groep diverse seniore inwoners aan een erfgoedroute dwars door de wijk die alle verhalen verbindt. Samen gaan zij op onderzoek in de digitale archieven en delen ze onderling herinneringen aan hun gedeelde leven in de wijk. Vervolgens verbeelden zij in de publieke ruimte en op creatieve wijze hun persoonlijke geschiedenis.

 

 

Theatrale verzameling

De verhalen van deelnemers vullen we aan en verdiepen we met lokaal en digitaal erfgoed. Vervolgens vertalen de deelnemers al die verhalen samen met Karlijn naar een (theatrale) verzameling van podcasts, publieke presentaties en interventies in- en met de wijk. Hoe dat er precies uitziet, dat is nog onbekend. De deelnemers bepalen dat natuurlijk helemaal zelf!

Een portret van Maart - juni

Maart - juni

Karlijn maakte kennis met deelnemers en verhalen werden verzameld en onderzocht in de digitale archieven

Een portret van Juli & Augustus

Juli & Augustus

De deelnemers ontwikkelen samen concepten en ideeën om de verhalen te verbeelden in een erfgoedroute

Een portret van September & Oktober

September & Oktober

De verhalen worden gepresenteerd! Herken jij je in de geschiedenis? En, welke ideeën heb jij voor de toekomst?

Achtergronden van het project

De wijk Malburgen in Arnhem-Zuid is één van die naoorlogse wijken in Nederland die is bedacht vanaf de tekentafel. Inmiddels zijn veel van deze wijken verworden tot krachtwijken. Problemen stapelen zich op en daarom worden de wijken opgeknapt. Ook in Malburgen vindt er nieuwbouw plaats en door toekomstige verkopen en huurverhogingen komen nieuwe mensen, ideeën, ondernemingen, wensen en dromen de wijk binnen en verdwijnen de huidige. Dit beleid heet gentrificatie: een proces waarbij eerst investeringen in wijken worden afgebouwd en waarbij vervolgens investeringen worden gedaan om te wijk op te waarderen en kapitaalkrachtige bewoners aan te trekken. De oude bewoners hebben op dit proces vaak weinig tot geen invloed en staan aan de zijlijn. Vragen als: hoe ervaren de oude bewoners hun wijk? Wat is hun idee om een wijk leefbaarder te maken? Ervaren zij hun wijk eigenlijk wel als een ‘probleemwijk’?

Het samen maken van erfgoed als het middel

Met het project Route Malburgen wil Bureau Ruimtekoers samen met inwoners nieuwe verbindingen en netwerken maken die bijdragen aan meer onderlinge organisatie en draagkracht. Er moet ruimte zijn voor mensen om mee te doen en mee te praten met al die ontwikkelingen. Om dat te doen gebruiken we (digitaal) erfgoed en maken en beleven we samen creatieve uitingen om de Malburgse geschiedenis samen met oudere bewoners te ontdekken en te verbeelden. Vervolgens maken we die beschikbaar  voor de nieuwe bewoners en nodigen we de nieuwe inwoners van de wijk uit om zich te verdiepen in hun nieuwe plek en er emotioneel in te investeren.

Zo geven we samen onze toekomst vorm. Met erkenning en plek voor de geschiedenis.

Voor de volgende ronde van Route Malburgen zoeken we alvast nieuwe verhalen!

 

Iedereen kan meedoen! Dus jij ook! Wil jij jouw verhalen delen? Hoe was Malburgen vroeger? Waar deed je boodschappen? Hoe en waar speelde je als kind in de wijk? Wat is er verloren gegaan, wat is er hetzelfde gebleven en mag er absoluut niet verdwijnen? En wat wil je aan de volgende generatie inwoners meegeven? En -misschien heel persoonlijk hoor- maar … waar kreeg je je eerste kus in Malburgen? Mail je verhaal naar pim@ruimtekoers.nl

Met ondersteuning van:

Geloof jij ook in de kracht van erfgoed? Laten we samenwerken!

Meer weten over de kracht van het samen maken en beleven van erfgoed? Of hoe een erfgoedproject de sociale cohesie en onderlinge verbindingen van een gemeenschap kan verkennen? Wij delen graag onze ervaringen! Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Pim vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst in de leefomgeving. We reflecteren publiekelijk op onze projecten zodat iedereen kan bijdragen aan de volgende stap. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2022 Bureau Ruimtekoers