Wandel mee met Route Malburgen!
Theatermaker en wandelgids 😉 Karlijn van Kruchten loopt Route Malburgen!
Op 14 juni kun je (gratis) aansluiten. Maar let op: er is beperkt* plek, dus meld je aan via renee@ruimtekoers.nl of via het formulier hieronder.
start: 14.00 u bij Sama Sama, Akker 71
*we hebben 15 audiospelers met koptelefoons. Je kunt ook meelopen met je eigen telefoon en oordopjes, geef het dan even aan bij Renée of bel 06 33 00 6071
Meer informatie én de route vind je ook op www.routemalburgen.nl
Ik meld me aan voor de wandeling
Route Malburgen is geopend!
Route Malburgen leidt de bezoekers langs 12 persoonlijke verhalen van Malburgers op 9 verschillende plekken. Van Hotel Zuid, waar Malburgers dansten, naar de Klaproosstraat en Bereklauwstraat waar Malburgers samen optrokken tegen drugsoverlast.
Ontmoeting en verbinding staan al jaren hoog in het vaandel van de Malburger. De wijk waar buren met allerlei achtergronden en culturen altijd maar weer voor elkaar klaarstaan. Ontmoet de Malburgers en ervaar hun verhalen die de wijk bepalen.
De route is voor iedereen beschikbaar om te lopen. Haal een routeboekje en audiospeler op en loop en luister door Malburgen. Via de site – www.routemalburgen.nl – kun je een audiospeler reserveren. Daar vind je ook informatie over de locatie van de audiospelers en de routeboekjes.

Aanleiding:
Een route van de geschiedenis van Malburgen naar de toekomst
Malburgen verandert, en dat is natuurlijk best mooi! Maar tegelijkertijd kan het soms ook overweldigend voelen. Steeds meer mensen met al hun verhalen en achtergronden komen de wijk in, anderen verhuizen naar elders. Sommige Malburgers geven aan de gezelligheid van vroeger te missen.
Ontmoeting en verbinding door de jaren heen
Wat betekent dat? Was het vroeger beter? Dat vragen wij ons af. Samen met theatermaker Karlijn van Kruchten trok het team van Bureau Ruimtekoers de wijk in. Op zoek naar de verhalen van vroeger. Wat blijkt, ontmoeting en verbinding zijn thema’s die als een rode draad de geschiedenis en de toekomst van de wijk aan elkaar weven. Dus laten we die geschiedenis, gemaakt en beleefd door al die Malburgers, eren. Want door de geschiedenis te kennen, creëren we ruimte om samen de toekomst vorm te geven.

Kennismaken:
Alles begint met … een kopje koffie
Het team van Bureau Ruimtekoers was al op bezoek geweest in De Duiventil bij Leo en Jannie. Op vrijwillige basis bieden zij iedere ochtend ruimte aan inwoners van ’t Duifje, naast Malburgen, om elkaar te ontmoeten met een kopje koffie. Daar hoorden zij al de herinneringen van een van de eerste inwoners van Malburgen.
Niet veel later was dit ook de plek waar theatermaker Karlijn van Kruchten begon met haar zoektocht naar verhalen. Ook ging ze langs bij het wijkontbijt in wijkcentrum De Hobbit en bij wijkcentrum De Spil. Daar ontmoette ze uiteenlopende Malburgers die wel hun verhaal wilde delen. En die ook wel weer anderen wisten met wie Karlijn echt moest gaan praten.
En zo stroomden de koffie-afspraakjes binnen. Zeker na een oproep in De Malburger. Karlijn fietste van appartement naar rijtjeshuis, van winkelcentrum naar buurthuis. Onder het genot van een kopje koffie (meestal begeleid door iets lekkers!) kwamen de verhalen vanzelf op tafel. Van Ineke, die is geboren en getogen in Malburgen, en inmiddels alweer een hele tijd in het Duifje woont. Tot Jan en Thea de Visser die verantwoordelijk waren voor de rommelmarkten in de wijk vroeger.
Karlijn en het team van Ruimtekoers wilden altijd ruimte bieden aan meerdere perspectieven op de geschiedenis van de wijk, die inmiddels meer dan 80 nationaliteiten rijk is!
Lees hier verder

Nieuwe ontmoetingen
Na die talloze kopjes koffie heeft Karlijn iedereen die ze heeft gesproken uitgenodigd. In wijkrestaurant Sama Sama heeft Karlijn deze keer de koffie klaargezet. En de stemming zat er meteen goed in. Op een paar mensen na – die bij elkaar in de klas zaten vroeger, elkaar als voorzitter opvolgden, of zelfs getrouwd zijn – ziet iedereen elkaar voor het eerst. Er is veel herkenning in elkaars verhalen en de plekken die ter sprake komen.
De deelnemers vertelden uitgebreid wie ze zijn en laten zien wat ze van huis hebben meegenomen. Een schoolrapport, kranten, een foto van de eerste heilige communie. De verhalen stromen de ruimte, de hoofden in en roepen daar weer nieuwe herinneringen op. Samen bekeken ze ook de digitale archieven van Het Gelders Archief en ze verzamelden foto’s.
Wonen in het paradijs
Deelnemer Jihan is jaloers op de Malburgers om de tafel die al zo lang in de wijk wonen en legt haar gevoel op de tafel. ‘In Syrië woonde mijn familie ook dicht bij elkaar. Ik hou van hen, geniet bij hen, eet met hen. Nu zijn ze allemaal gevlucht en zonder dak. Om 75 jaar op dezelfde plek te mogen wonen met je familie om je heen: alles hebben jullie.’ Asmar – twintig jaar in Malburgen, oorspronkelijk uit Irak – herkent het. Een klein moment is het gezelschap stil. Dan knikt Marianne: ‘Dat vergeten wij weleens. Wij wonen in het paradijs.’
Deelnemer Jihan
In Syrië woonde mijn familie ook dicht bij elkaar. Ik hou van hen, geniet bij hen, eet met hen. Nu zijn ze allemaal gevlucht en zonder dak. Om 75 jaar op dezelfde plek te mogen wonen met je familie om je heen: alles hebben jullie





Op tour door de wijk
Bij de volgende ontmoeting strekken de deelnemers de benen. Met een bus op tournee door Malburgen. Het was geweldig, met allemaal blije gezichten, in een toffe – gepimpte – bus, met koffie, koekjes, en ijsjes. Het was een warme dag en gelukkig had de bus airco. De bus ging langs acht locaties in Malburgen, daar werden herinneringen samen opgehaald.
Zoals bij Hotel Zuid, waar we nu kijken naar een dierenkliniek, zien we voor ons hoe Brendley in een zwarte nette broek, rood gilet en zwarte das, uit dansen gaat. De meisjes afwachtend in een rij om ten dans gevraagd te worden door de jongens. En Thea poseert even verderop bij een foto van vroeger van haarzelf, in de winkels van haar ouders. Er wordt overal druk gewezen. ‘Daar zat de kapper, en daarnaast had je dan de snackbar!’ Dankzij de foto’s uit de digitale archieven komen vroeger en het heden perfect samen!
Lees meer over
Samen maken:
Een theatrale audioroute voor en door Malburgers
Hoe komen al deze verhalen samen tot één? Hoe zorgen we ervoor dat de verhalen en de plekken voor altijd met elkaar verbonden raken? Zodat huidige én nieuwe Malburgers de geschiedenis leren kennen? Met deze vragen in haar achterhoofd bedacht Karlijn een theatrale audioroute. Te beluisteren op de plekken in de wijk, of thuis op de bank. En een prachtig boekje met daarin de verhalen opgetekend en deelnemers gefotografeerd.
Life story: Malburgen
En dus … was het weer tijd voor koffie! Met een audiorecorder op zak ging Karlijn opnieuw op pad om de levensverhalen van deelnemers op te tekenen. En vroeg ze hen een plek aan te wijzen die voor hen bijzonder is. Zo ontstonden er prachtige verhaallijnen en een fysieke route door de wijk. Karlijn en projectleider Pim van Ruimtekoers ontdekten zo een rode draad in al die verhalen.
Pim vertelt: ‘De plekken en verhalen gaan allemaal over plaatsen in de wijk waarbij verbondenheid met de buurt werd gevoeld of gebouwd. Of dat nou (rol-)schaatsen, dansen, eten, picknicken, radiomaken of wandelen is. Het ging ook over hoe we zelf regie kunnen nemen om dingen voor elkaar te krijgen, Marianne van Rooy zei het mooi: ‘Ik besloot op een bepaald moment, toen ik het minder zag zitten in onze wijk: ik ga niet verhuizen, ik blijf hier en we gaan er wat aan doen (drugsoverlast). En dat doen we samen. Allemaal hebben we geholpen er wat aan te doen.’





Lees meer over ...
Wat is een theatrale audioroute?
Maar, wat is een theatrale audioroute eigenlijk? Karlijn beantwoordt deze vraag: ‘Het wordt voor de mensen in Malburgen een route van herkenning. Ook voor mensen die er nog niet zo lang wonen is het leuk te zien hoe het toen was, wie er toen woonden, wat er toen stond. Door het verleden te kennen, kun je in het heden leven en naar de toekomst kijken.’
‘Een theatrale audioroute is anders dan een gewone audiotour, omdat we veel gebruik maken van geluidsfragmenten, omgevingsgeluid en stemmen. Het wordt er wat spannender door. De mensen zijn echt, verhalen zijn echt en niet gescript, maar door het gebruik van de audioroute wordt de verbeeldingskracht van de luisteraar meer aangewakkerd.’
Theatermaker Karlijn
Een theatrale audioroute is anders dan een gewone audiotour, omdat we veel gebruik maken van geluidsfragmenten, omgevingsgeluid en stemmen.
De audioroute
De verhalen van deelnemers verdiepen zij zelf met lokaal en digitaal erfgoedmateriaal. Vervolgens vertalen de deelnemers al die verhalen samen met Karlijn naar een theatrale audioroute. Deze route is nu minimaal een jaar beschikbaar! Een heel team van creatieve en artistieke professionals maken nu samen met de deelnemers alle producten. Zoals Bram Petraeus die de deelnemers op de foto zet.
Lees wie er meedoen met het maken van

Heb jij de route al gelopen?
De route door Malburgen kun je in 1 uur en 15 minuten lopen. Gebruik de audio via de website www.routemalburgen.nl of de playlist die je via Spotify en verschillende podcastkanalen kunt vinden.
Je kunt ook gebruikmaken van de audiospelers. Deze audiospelers zijn te vinden bij Sama Sama, Akker 71 in Malburgen, en deze kun je reserveren voor tijdens de wandeling op www.routemalburgen.nl
Voor de volgende ronde van Route Malburgen zoeken we alvast nieuwe verhalen!
Iedereen kan meedoen! Dus jij ook! Wil jij jouw verhalen delen? Hoe was Malburgen vroeger? Waar deed je boodschappen? Hoe en waar speelde je als kind in de wijk? Wat is er verloren gegaan, wat is er hetzelfde gebleven en mag er absoluut niet verdwijnen? En wat wil je aan de volgende generatie inwoners meegeven? En -misschien heel persoonlijk hoor- maar … waar kreeg je je eerste kus in Malburgen? Mail je verhaal naar renee@ruimtekoers.nl
Lees wie er meedoen met het maken van
Achtergronden van het project
Met het Route Malburgen wil Bureau Ruimtekoers samen met inwoners nieuwe verbindingen en netwerken maken die bijdragen aan meer onderlinge organisatie en draagkracht. Er moet ruimte zijn voor mensen om mee te doen en mee te praten met ontwikkelingen die van hogerhand de wijk in worden gebracht.
Erfgoedparticipatie
Om dat te doen gebruiken we (digitaal) erfgoed en maken en beleven we samen creatieve uitingen om de Malburgse geschiedenis te ontdekken en verbeelden. Vervolgens maken we die beschikbaar voor de nieuwe bewoners en nodigen we de nieuwe inwoners van de wijk uit om zich te verdiepen in hun nieuwe plek en er emotioneel in te investeren. Zo geven we samen onze toekomst vorm. Met erkenning en plek voor de geschiedenis.