Route Arnhem-Oost, sociaal-artistiek werken in de wijk

Studenten van de opleiding Sociaal werker aan het Rijn IJssel in Arnhem bedenken, maken en presenteren samen met professionele kunstenaars het sociaal-artistieke project Route Arnhem-Oost waarmee zij hun vaardigheden ontwikkelen en versterken om mensen in deze wijken te ondersteunen waar dat nodig is. Doe je mee?

Leren van en over sociaal-artistiek werken

Sinds de coronacrisis zijn veel van de creatieve activiteiten op de opleiding Sociaal werker van mbo-instelling Rijn IJssel in Arnhem uitgevallen. Terwijl juist binnen dit werkveld een brede sociale en culturele ontwikkeling zo nodig is. Docenten zouden dan ook graag studenten handvatten aanreiken voor hoe ze hun creativiteit kunnen inzetten en wat de kracht hiervan is.

De studenten en Route… Malburgen?

Nadat studenten het Ruimtekoers-project Route Malburgen hadden beleefd waren zij erg enthousiast om vanuit cultuur naar de wijk te kijken waar zij veel werken. En met veel enthousiasme hadden zij ook nog wel wat verbeterpunten… Daarop ontwikkelden Ruimtekoers, de studenten en Rijn IJssel het project Route Arnhem-Oost.

Meer over het project Route Arnhem-Oost

Studenten leren door middel van sociaal-artistieke kunstvormen hoe zij door de blik van de kunstenaar naar de wijk kunnen kijken, en maken van hieruit op een alternatieve manier contact met inwoners. Ze kunnen hierdoor op een vrije manier ontdekken wat er leeft, nog voordat een specifieke doelgroep of vraagstuk is bepaald.

Labs van vijf weken

De studenten werken achtereenvolgens in LABS van vijf weken. Zij worden bovendien begeleid door uiteenlopende professionele kunstenaars die de studenten de sociaal-artistieke tools bieden en helpen ontwikkelen. Na ieder LAB evalueren docenten, studenten en kunstenaars en maken zij het plan voor het volgende LAB.

Maar voordat ze aan het evalueren slaan, is het tijd om de wijk in te gaan. In de eerste week van het eerste LAB trekken de studenten er meteen al op uit, naar buiten, onder begeleiding van dichter Jesse Laport! Op zoek naar verhalen om vervolgens vorm te zoeken vanuit Jesses expertise in taal (in álle mogelijke vormen). In het tweede LAB is het de beurt aan modeontwerper Mirte Engelhard en audiokunstenaar Dennis Gaens. Met Mirte ontdekken de studenten Presikhaaf en vinden met haar een fashion-vorm voor de opgehaalde verhalen. In Geitenkamp is het aan de studenten om de wijk en de bewoners te vangen in geluiden!

Waarden tastbaar maken

Zo werken we samen verder aan onze ambitie om de persoonlijke verhalen, herinneringen en waarden van bewoners tastbaar te maken, op een manier die aansluit bij jongeren. De studenten leren over de kracht van kunst en creatieve werkvormen én leren door middel van kunst over de wijk waar zij werken. Bovendien geeft het project Rijn IJssel en Ruimtekoers de kans om te leren over de behoeftes van studenten op het gebied van cultuur(educatie-)aanbod. Met op de langere termijn sociaal werkers die met sociaal-artistieke werkwijzen nog meer verbinding en participatie kunnen genereren in wijken die het kunnen gebruiken!

In samenwerking met:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Fleur. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers