Project PLEK, voor iedereen een veilige plek in de wijk

Arnhemse ex-gedetineerden bedenken, maken en presenteren samen met hun buren én theatermaker Elky Rosa Gerritsen, een theaterpresentatie over wat een veilige plek in de wijk en de samenleving voor hen betekent.

Aanleiding

Heb je in Nederland je straf uitgezeten? Dan mag je weer meedoen in de maatschappij. Maar, zo makkelijk is dat nog niet. Worstelend met stigma’s en ontvankelijk voor ‘de foute vrienden’ van vroeger zoeken ex-gedetineerden opnieuw naar een eigen plek. Een zoektocht die lang niet altijd slaagt; bijna de helft van de ex-gedetineerden gaat binnen twee jaar opnieuw de in de fout. Dat moet anders!

Kan cultuurdeelname helpen bij het vinden van een fijne, veilige plek? En zo bijdragen aan versnelde re-integratie in de wijken waar deze mannen en vrouwen terecht komen?

Cultuurdeelname als middel voor re-integratie

Daarom start theatermaker Elky Rosa Gerritsen met Bureau Ruimtekoers en verschillende partners Project PLEK. Samen onderzoeken zij wat er gebeurt wanneer deelname aan kunst en cultuur een middel is om re-integratie van ex-gedetineerden te organiseren. Op verschillende veilige en toegankelijke plekken in de Arnhemse wijken st. Marten, Sonsbeek, en Klarendal verkennen ex-gedetineerden met andere wijkbewoners en theatermaker Elky Rosa wat een veilige plek in onze samenleving voor eenieder betekent. Samen bedenken en maken zij een theatraal manifest over hun ontmoetingen. Hierbij staan de talenten van deelnemers, elkaar ontmoeten, en zelf creëren centraal.

Vervolgens presenteren zij dit manifest op verschillende plekken in de wijken, en starten zij zo het gesprek met de stad over hoe we samen kunnen werken aan wijken waarin iedereen zich veilig en thuis voelt.

Kennismaken:

Pannenkoeken eten en op stap in de wijk

De aankomende maanden staan helemaal in het teken van ontmoeten en kennismaken. Elky dwaalt door de wijk, belt aan bij vreemden, schuift aan bij de pannenkoekenlunch in het buurthuis en gaat op stap met de buurtpastoor. De wijkbewoners die ze ontmoet, met en zonder detentieverleden, worden door maker Elky uitgenodigd om mee te doen met het project en op regelmatige basis met elkaar samen te komen. Tijdens deze ontmoetingen prikkelt ze met kleine theatrale interventies en vormt ze zo uiteindelijk een groep Arnhemmers die de volgende stap gaan zetten: hun gezamenlijke en persoonlijke verhalen naar het podium brengen.

Hoe dit samen maken eruitziet? Dat is nog onbekend en afhankelijk van de talenten en wensen van de deelnemers. Stay tuned!

Lees hier verder over Elky en de

In samenwerking met:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers