Wij zijn de stad, scholieren maken een docu in hun wijk Malburgen

In het project Wij Zijn de Stad bedenken, maken en presenteren mavo-3 leerlingen van het Olympus College samen met professionele filmmakers Jamil Makhoul en Elize Kuiper, en Bureau Ruimtekoers een eigen documentaire over de wijk waarin hun school staat: Malburgen.

Aanleiding

Het Olympus College in de Arnhemse wijk Malburgen is een plek voor creatieve leerlingen met veel ruimte om creatief te leren en werken. Maar al die creativiteit speelt zich nu nog vooral binnen de muren van de school af. Dit terwijl de school midden in de Arnhemse wijk Malburgen staat.

In Malburgen is er altijd wat te doen, de wijk leeft! De wijk is een afspiegeling van onze samenleving en de leerlingen wonen, werken en spelen in deze en omliggende wijken. Dus tijd om gebruik te maken van alle kansen die de omgeving van de school biedt. De leerlingen willen buiten de schoolmuren aan de slag en leren van de mensen en organisaties die daar leven en werken.

Wij zijn de stad

De leerlingen gaan in een lesprogramma van 7 weken op zoek naar verhalen uit de wijk. Welke verhalen vinden zij interessant om te vertellen? Ze gaan langs bij de wijkagent, de senior in het bejaardentehuis, de Turkse bakker of de jongerenwerker. Wie zijn de mensen die zich inzetten voor de wijk, en zo de wijk vormen? Kortom, wie zijn voor de jongeren de helden van de wijk? De jongeren verwerken hun bevindingen tot een film, en produceren, monteren en presenteren deze zelf.

Je buurman kan zomaar een veteraan zijn

Professionele makers Jamil en Elize begeleiden de leerlingen, samen met projectleider Renée. Jamil: ‘We willen leerlingen laten zien dat je verder kunt kijken dan je neus lang is. Dat er in ogenschijnlijk ‘gewone’ mensen een held kan schuilen. Je buurman van een paar deuren verderop kan zomaar een veteraan zijn. Met dit project leren ze om op een andere manier naar hun leefomgeving te kijken. Het gaat er niet om dat we streven naar de perfecte film, het gaat erom dat leerlingen groeien door te doen. Ze leren van alles: zichzelf presenteren, plannen, samenwerken, communiceren, elkaars sterke punten benutten, filmen en technische vaardigheden ontwikkelen.’

Ontmoet de makers

Elize is theatermaker (theaterdocent van huis uit) en regisseur. Ze zoekt naar de kleine verhalen achter de mens. Haar werk vind je vooral buiten de theaterzaal en haar voornaamste doel is om mensen te verbinden.
‘Het filmproject op het Olympus College vind ik mooi, omdat jongeren op de middelbare school vaak veel met zichzelf bezig zijn. In dit project leren ze meer naar buiten te kijken, krijgen ze een breder perspectief op de wereld om zich heen.’

Jamil is freelance filmmaker. Hij vluchtte uit Syrië en woont sinds 2015 in Nederland. Hij wist op zijn achtste al dat hij films wilde gaan maken.
‘Ik wil zorgen dat mensen uit hun bubbel durven komen en elkaars verhalen leren kennen. Nederland is een open en democratisch land, maar op persoonlijk vlak zijn mensen vaak meer gesloten. Dat intrigeert mij. Ik ben altijd benieuwd naar wat iemand te vertellen heeft.’

 

Leer makers Jamil en Elize kennen

Samen maken:
Observeren

Met een onderzoeksvraag op zak trekken de leerlingen de wijk in. De jongeren benaderen zelf de persoon of organisatie die zij willen filmen en gaan een eerste keer langs om kennis te maken en te observeren. Observeren is belangrijk, de leerlingen moeten goed nadenken over welke beelden en mensen zij willen filmen om hun verhaal te vertellen.

Filmen

Dan is het zover!  De leerlingen weten hoe de apparatuur werkt, hebben de rollen verdeeld en hun interview-vragen voorbereid. Dus: het echte filmen kan beginnen. En dat je met het maken van een documentaire de gang van zaken maar deels zelf in handen hebt, dat merken de leerlingen vanzelf. Groepjes belanden in verrassende situaties. Een groepje dat bij de wijkagenten filmt mag mee op de ronde over het winkelcentrum de Drieslag, en weet vast te leggen hoe één van de wijkagenten een groot mes uit een prullenbak vist. Een ander groepje filmt in het bejaardentehuis, en laat de camera draaien als een bejaarde bewoner een gepassioneerd betoog begint over al het verrichte werk van de verzorging tijdens de coronaperiode.

Monteren

Maar hoe vertaal je al dit gedraaide materiaal nou naar een kort en pakkend verhaal? Dat is de verantwoordelijkheid van de editor. Terwijl de editor druk bezig is met monteren, werken de andere leerlingen aan de grote presentatie. Ze maken een uitnodiging voor hun hoofdpersonen en regelen hapjes en drankjes voor bij de vertoning.

Presenteren

Na schooltijd kijkt de klas, met frisdrank en snacks en in het bijzijn van de hoofdpersonages uit alle documentaires, naar elkaars eindresultaat. De leraren en filmmakers kiezen twee documentaires die worden genomineerd voor de beste film van het jaar. Aan het eind van het schooljaar worden alle genomineerde films vertoond op het grote Olympus filmgala. En dan kan er uiteindelijk maar ééntje de beste zijn!

Achtergrond

De gemengde leerweg en de theoretische leerweg worden vanaf 2024 samengevoegd tot één leerweg: de nieuwe leerweg. Dat betekent dat alle leerlingen, naast de avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) ook een praktijkgericht programma volgen. De invoering van de nieuwe leerweg wordt de aankomende jaren voorbereid, ook op het Olympus College. De school en haar leerlingen zien kansen om de nieuwe leerweg in nauwe samenwerking met partijen uit de wijk vorm te geven en daarbij alle ruimte te geven aan de creativiteit die broeit en bloeit onder de leerlingen.

Mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Fleur. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2023 Bureau Ruimtekoers