Arnhemse Meisjes
Als je een oude Arnhemmer vraagt ‘Wat is nou echt Arnhems culinair erfgoed?’ dan zal het antwoord zijn: ‘Arnhemse Meisjes!’ De befaamde gesuikerde koekjes die in 1829 voor het eerst werden gebakken door een bakker, ter gelegenheid van de geboorte van zijn dochter. Een koekje om te vieren dus! En nog steeds, wanneer er in Arnhem iets te vieren is, verschijnen de Arnhemse Meisjes op tafel.
Iedere cultuur heeft zijn eigen culinaire erfgoed
Maar, het zijn lang niet alleen maar Arnhemse Meisjes die op tafel verschijnen. In de Arnhemse wijk Malburgen bijvoorbeeld vind je inmiddels meer dan 70 nationaliteiten, elk met hun eigen eettradities. Iedere cultuur kent zijn eigen gerechten waarmee het leven wordt gevierd. Van de oliebollen die het nieuwe jaar inluiden tot de zoete hapjes zoals halva en baklava die worden gegeten na zonsondergang tijdens de Ramadan.
Het nieuwe culinaire erfgoed van Arnhem
Het is dus tijd voor nieuwe Arnhemse meisjes. Gerechtjes die voor iedereen betekenisvol zijn. Dus Arnhem, met welke gerechtjes vier jij? In het project Nieuwe Arnhemse meisjes zijn acht nieuwe en bestaande Arnhemse vrouwen uitgenodigd het nieuwe culinaire erfgoed van Arnhem te zoeken, bereiden en te delen. Dit culinair erfgoed wordt de basis van Het Grote Wijkdiner in Malburgen.
Kennismaken: Samen met Allon Cheng aan de slag!
Op 2 en 9 augustus ontmoeten de Arnhemse vrouwen, Allon Cheng en team Ruimtekoers elkaar voor het eerst. Ze gaan hun recepten delen, samen boodschappen doen en bedenken wat ze gaan koken voor het Grote Wijkdiner in september. Samen aan tafel is een voorstelrondje zo voor elkaar. Al snel is iedereen verwikkeld in gesprekken over waarom koken zo leuk is en wat het kan betekenen om samen te eten.



Samen maken.
‘We zijn met z’n allen een heel leuk proces aangegaan,’ vertelt Allon. ‘We begonnen met drie en langzaam groeit het aan. Jullie gaan samen met ons op reis. We leren de wijk kennen, de diversiteit die er is en jullie delen jullie verhalen. Iedereen is bijzonder! Eten is een verlengde van je leven: het zegt iets over wat je belangrijk vindt, over waar je vandaan komt, er zitten herinneringen aan vast.’
Tijdens de tweede workshop wordt samen gekookt en geproefd! Een goede basis voor de recepten voor het Grote Wijkdiner. Wát we gaan eten lees je via de button hieronder!
Wat maken de Arnhemse meisjes





Allon
Eten is een verlengde van je leven: het zegt iets over wat je belangrijk vindt, over waar je vandaan komt, er zitten herinneringen aan vast.
Ik Kook mijn Verhaal
Samen met chef-kok Allon Cheng van Stichting Vitanos zochten we de afgelopen jaren naar manieren om mensen te verbinden. Via het samen delen, koken, proeven, en eten van elkaars lievelingsgerechten. Want als er iets is dat ons al eeuwenlang verbindt, is het wel samen koken en eten. Ieder gerecht, van je huisgemaakte houmous tot je oma’s winterstoof, heeft een eigen verhaal, waarmee iemand een kijkje krijgt in jouw cultuur, wensen, dromen en ideeën. Zo is het project Ik Kook Mijn Verhaal ontstaan, de basis van Nieuwe Arnhemse meisjes.



Meer lezen over Ik kook mijn verhaal?
Een nieuw thuis
Vanaf 1 januari 2022 geldt de nieuwe wet inburgering. Dit betekent dat gemeenten een belangrijke rol gaan spelen in de inburgering van nieuwkomers. Er is behoefte aan initiatieven die de gemeente ondersteunen in deze taak met projecten die bijdragen aan activatie, verbinding, ‘integratie’ van nieuwe Arnhemmers.
Vrouwelijke nieuwkomers (Nieuwe Arnhemse vrouwen) hebben een sterke behoefte aan een nieuw thuis. In hun land van oorsprong zijn ze gewend om veel contact te hebben met hun straat en buurt, met de buurman, de kapper, de huisarts. Dit contact hebben ze in hun Nederlandse buurten nog niet kunnen vinden.
In samenwerking met de Vrijwilligerscentrale, het project Vriend In Arnhem, en met City At Home werken we met het project Nieuwe Arnhemse meisjes aan nieuwe mogelijkheden om de nieuwe Arnhemse meisjes te koppelen aan bestaande Arnhemse meisjes. Daarbij maken we gebruik van de kracht en diversiteit van de leefomgeving.
Meer weten over onze ideeën op het gebied van inburgering, integratie en vrouwenparticipatie? Neem dan contact op met projectleider Renée Janssen.