Malburgen Mixtapes, verhalen over toen, nu en de toekomst

Hoe heb jij je eigen buurt zien ontwikkelen? Zijn woningen nog betaalbaar? Kan jij nog jouw favoriete boodschappen doen? En, wordt jouw stem wel of niet gehoord? Wij willen het weten. Doe je mee met Malburgen Mixtapes?

Doe je mee?
Jouw verhaal op de Malburgen Mixtapes!

De in Arnhem-Zuid getogen kunstenaar en curator Richard Kofi, nodigt jou uit om in drie bijeenkomsten samen op zoek te gaan naar verhalen van Malburgers. Want ook Malburgen verandert in rap tempo, hoogbouwwoningen worden vervangen door duurdere eengezinswoningen en het lokale winkelcentrum wordt vernieuwd. Nieuwe inwoners, ideeën, wensen en dromen komen de wijk binnen, met als gevolg dat huidige inwoners, ideeën, wensen en dromen noodgedwongen ruimte verliezen en verdwijnen.

Drie bijeenkomsten

Richard is benieuwd naar jouw ervaringen over leven in de wijk Malburgen. Wil je die delen? Richard organiseert drie bijeenkomsten waarbij we hierover samen in gesprek gaan. Van de bijeenkomsten maakt hij een audioverslag zoals een podcast of radiouitzending, dat worden de Malburgen Mixtapes.

Een portret van 2 maart 2022

2 maart 2022

In Omar's Gym gaat Richard in gesprek met 8 inwoners over mentale gezondheid. En ja, we gaan kickboksen!

Een portret van 3 maart 2022

3 maart 2022

Bij Sama Sama gaat Richard in gesprek met 8 inwoners over dromen en wensen aan de hand van lievelingsmuziek

Een portret van 4 maart 2022

4 maart 2022

Bij Huis voor de Wijk gaat Richard in gesprek met 8 inwoners over gevoelens van thuis aan de hand van persoonlijke gerechten

Achtergronden:
Malburgen gentrificeert

De superdiverse Arnhemse wijk Malburgen verandert in rap tempo. Nieuwe inwoners komen de wijk in en de huidige inwoners verdwijnen. Dit zijn de gevolgen van gentrificatie, vanuit goede bedoelingen van de overheid om de wijk op te waarderen verandert de leefomgeving voor veel inwoners enorm. Er valt iets op… Ook al dringen deze veranderingen de persoonlijke levens van de Malburgers binnen, toch weten ze de door hen ontworpen manieren van samenzijn te behouden. In buurthuizen, restaurants, scholen en in de publieke ruimte komen mensen samen om te dansen, eten en te bewegen.

In drie bijeenkomsten duikt kunstenaar, curator en Arnhemmer Richard Kofi in de wereld en de bijzondere verhalen van Malburgen. Hij gaat in gesprek met inwoners, die aan tafel zitten met kunstenaars en onderzoekers. Samen brengen ze hun wijk en de ontwikkelingen in kaart; Voor wie is Malburgen betaalbaar? Wie kan er straks nog z’n favoriete levensmiddelen vinden? En wie herkent zichzelf in de toekomstplannen van de wijk?

Al deze verhalen gebruikt kunstenaar Richard Kofi als inspiratie voor een kunstwerk speciaal voor Malburgen.

Iedere wijk heeft een eigen infrastructuur en een eigen unieke footprint. Ik wil eerst vaststellen wat uniek is voor een buurt en daarmee aan de slag gaan. Verbeeldingskracht gebruiken om samen met mensen de toekomst van het leven in de stad vorm te geven. Ik denk nu onder meer aan Huis voor de Wijk als een van de locaties voor de bijeenkomsten. Daar ben ik ter kennismaking geweest en ik zag er een geweldige mix van activiteiten. De Surinaamse linedance groep is bijvoorbeeld echt zo’n wijkcultuurpareltje.

Richard Kofi

Met ondersteuning van

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers