Malburgen Mixtapes, verhalen over toen, nu en de toekomst

Hoe heb jij je eigen buurt zien ontwikkelen? Zijn woningen nog betaalbaar? Kan jij nog jouw favoriete boodschappen doen? En, wordt jouw stem wel of niet gehoord? Wij willen het weten. Doe je mee met Malburgen Mixtapes?

Aanleiding:
Malburgen gentrificeert

De superdiverse Arnhemse wijk Malburgen verandert. Nieuwe inwoners komen de wijk in en de huidige inwoners verdwijnen. Dit zijn de gevolgen van gentrificatie; vanuit goede bedoelingen van de overheid om de wijk op te waarderen, verandert de leefomgeving voor veel inwoners enorm. En er valt iets op … ook al dringen deze veranderingen de persoonlijke levens van de Malburgers binnen, toch weten ze de door hen ontworpen manieren van samenzijn te behouden. In buurthuizen, restaurants, scholen en in de publieke ruimte komen mensen samen om te dansen, eten en te bewegen.

Daarom duikt kunstenaar, curator en Arnhemmer Richard Kofi in de wereld en de bijzondere verhalen van Malburgen. Hij gaat in gesprek met inwoners, die aan tafel zitten met kunstenaars en onderzoekers. Samen brengen ze hun wijk en de ontwikkelingen in kaart: Voor wie is Malburgen betaalbaar? Wie kan er straks nog z’n favoriete levensmiddelen vinden? En wie herkent zichzelf in de toekomstplannen van de wijk?

Iedere wijk heeft een eigen infrastructuur en een eigen unieke footprint. Ik wil eerst vaststellen wat uniek is voor een buurt en daarmee aan de slag gaan. Verbeeldingskracht gebruiken om samen met mensen de toekomst van het leven in de stad vorm te geven. Ik denk nu onder meer aan Huis voor de Wijk als een van de locaties voor de bijeenkomsten. Daar ben ik ter kennismaking geweest en ik zag er een geweldige mix van activiteiten. De Surinaamse linedance groep is bijvoorbeeld echt zo’n wijkcultuurpareltje.

Richard Kofi

Samen maken

Richard organiseerde drie bijeenkomsten waarbij we hierover samen in gesprek gingen. Van de bijeenkomsten maakte hij een audioverslag zoals een podcast of radiouitzending, dat werden de Malburgen Mixtapes.

Een portret van 2 maart 2022

2 maart 2022

In Omar's Gym ging Richard in gesprek met 8 inwoners over mentale gezondheid. En ja, we gingen kickboksen!

Een portret van 3 maart 2022

3 maart 2022

Bij Sama Sama ging Richard in gesprek met 8 inwoners over dromen en wensen aan de hand van lievelingsmuziek.

Een portret van 4 maart 2022

4 maart 2022

Bij Huis voor de Wijk ging Richard in gesprek met 8 inwoners over gevoelens van thuis aan de hand van persoonlijke gerechten.

Beluister de kracht van Malburgen

En zo spendeerde Richard veel tijd in de wijk. Dagen voordat hij bij Huis voor de Wijk een interview gepland had met topvrijwilliger Ursila, nam theatermaker Myra Fanta Bodian contact met hem op. Ze wilde ter voorbereiding van haar voorstelling If A Black Girl Knew, die ze samen met Joanne Purperhart en Oostpool maakte, in gesprek gaan met inspirerende vrouwen uit Arnhem. En ze vroeg of Richard nog tips had … nou: Ursila. Dit resulteerde in een gezellig gesprek over muziek, haar, je eerste keer roti, het belang van je naam en hun relatie met het Afrikaans continent. En pas op, want binnen deze thema’s blijft niets onbesproken. Dat past dan weer heel goed bij het karakter van de buurt.

Luister de aflevering

Met ondersteuning van

Wil jij samen met ons maken?

Neem dan contact op met programmamaker Yosser

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers