Aanleiding:
Samen koken en eten verbindt ons al eeuwenlang
Terwijl de polarisatie via sociale media alleen maar toeneemt en groepen mensen zich steeds verder afzetten van elkaar, hebben wij de behoefte om op zoek te gaan naar hetgeen dat we samen delen. Wij geloven dat wanneer we horen en leren van elkaars achtergronden, culturen, dromen en strubbelingen, we altijd meer gemeen hebben met elkaar dan we in eerste instantie denken.
Samen eten verbindt, ik kook mijn verhaal!
Wij zoeken manieren om dat besef van een gedeelde menselijkheid aan te jagen. En hoe kan dat nou beter dan het samen delen, koken, proeven en eten van elkaars lievelingsgerechten en persoonlijke intieme verhalen? Want als er iets is dat ons al eeuwenlang verbindt, is het wel samen koken en eten. En zo is Ik Kook Mijn Verhaal een voedingsbodem voor gedeelde tijd en een aanleiding tot gesprek. Want ieder gerecht, van je huisgemaakte houmous tot je oma’s winterstoof, heeft een eigen verhaal. Waarmee iemand een kijkje krijgt in jouw cultuur, wensen, dromen en ideeën. Een aanpak die leidt tot duurzame verbindingen!
Kennismaken:
Wat is jouw lievelingsgerecht?
Chefkok en sociaal ondernemer Allon Cheng roept de buurt op hun lievelingsgerecht te delen. In wijkkranten, op sociale media en op straat gaat hij samen met het team van Bureau Ruimtekoers het gesprek aan met inwoners. Tijdens dit veldwerk worden de lievelingsgerechten in kaart gebracht met een digitaal kookboek die buren weer kunnen raadplegen via lokale wijkmedia zoals Nextdoor, Facebook en de website van de wijkverenigingen. Naast de gerechten levert deze actie ook een groep enthousiaste inwoners op die enerzijds de fijne kneepjes van het gerecht wil wilden delen in workshops en anderzijds wilden leren van andere gastkoks. Een bijzondere verzameling van buren omdat met eten bezig zij iets is dat velen aanspreekt.
Vegetarische Poulet DG van Jikke
“Dit gerecht heb ik leren kennen toen ik vrijwilligerswerk deed in Kameroen. Ik zat daar in een gastgezin en ontmoette er spontaan mijn grote liefde, inmiddels mijn man. Ik ontdekte ook dat er een kipgerecht is, Poulet Directeur Général, dat je klaarmaakt als er een speciale gast op bezoek komt of bij een speciale gelegenheid, dus voor het Wijkdiner leek me dit het meest gepaste gerecht!”
Jikke
Samen maken:
Betekenisvolle recepten
De zes buren worden de gastkok van de dag en delen hun lievelingsgerecht met Allon in voorbereidende bijeenkomsten. Samen passen ze het recept iets aan zodat het geschikt is om in grote aantallen te maken én om over te dragen aan andere buren tijdens interactieve workshops. Daarin leren weer zes andere buren het lievelingsgerecht maken dat de gastkok en Allon samen hebben bereid. Daarin staat zowel het gerecht als de achterliggende betekenis centraal, het persoonlijke verhaal achter het lievelingsgerecht. Door samen te kijken naar hoe het gerecht is opgebouwd leerden de deelnemers vooral de persoon achter het gerecht kennen. En over de cultuur die achter het gerecht schuilgaat.
Zaalouk van Riham
“Elke zomer gaan we naar Marokko. Dat is het aubergineseizoen, dan zijn aubergines op zijn lekkerst. Zaalouk kun je koud eten, dus het is een ideaal gerecht om mee te nemen naar het strand. Doordat je de groenten kookt, wordt het meer een soort smakelijke dikke, gevulde saus die je kunt eten met brood.”
Riham
Delen met de wijk
De kookworkshops vinden plaats op een centrale en zichtbare plek in de wijk. Zoals in de keuken van het wijkcentrum of in een glazen container in de publieke ruimte waarin een tijdelijke keuken is gemaakt. Zo weet iedereen wat er gaande is! Tijdens de kookworkshops wordt het gerecht voor maar liefst 100 mensen gemaakt en verpakt in afhaalboxen of zelfs geserveerd tijdens een groot wijkdiner. Het gerecht wordt opgediend mét het persoonlijke verhaal van de gastkok en het recept op een mooie flyer. Zo vinden de persoonlijke verhalen van de koks hun weg bij de consument aan tafel. Eten is zo, op meerdere manieren, een manier om mensen te verbinden.

Ik Kook Mijn Verhaal afhaalboxen
In 2020 organiseerde wij samen met Allon Cheng Ik Kook Mijn Verhaal midden in de publieke ruimte van Malburgen. In een glazen containers werden de lievelingsgerechten bereid door buren en gedeeld met de persoonlijke verhalen aan maar liefst 150 mensen per dag!

Ik Kook Mijn Verhaal & Het Grote Wijkdiner
In 2021 organiseerde wij samen met Allon Cheng Ik Kook Mijn Verhaal tijdens Het Grote Wijkdiner. De gerechten werden bereid bij het wijkcentrum en vervolgens gedeeld met 100 mensen per dag die samen de gerechten aten en de verhalen tot zich namen aan lange mooi gedekte tafels!
Samen evalueren:
Samen koken en eten aan de basis van langdurige verbindingen
Het samen koken en eten, met een kleine én grote groep heeft opvallende effecten. Zo leidt het project tot langdurige relaties tussen deelnemers en wijkbewoners. De relaties worden gelegd door mensen met diverse culturele achtergronden die bij elkaar komen. Door een gemeenschappelijke interesse in eten en koken en de behoefte om verbindingen aan te gaan. Bovendien leidde de workshops tot het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s zoals eenzaamheid in de wijk en deelnemers die enthousiast zijn om zich daaraan te verbinden.

Gastkok Anwar

Deelnemer Pieter

Gastkok Marja
Honderden culturele ontmoetingen
Maar vooral, door de actieve participatie bij cultuur voelen deelnemers en de gastkoks zich gezien. Hun eigen gerecht en verhaal wordt op een zintuigelijke manier gedeeld met de wijk en de buren. Niemand kan nog om dat ene bijzondere verhaal heen. Het delen van verhalen zorgt voor een gevoel van trots én geeft een kijkje in iemands leven en achtergronden. Samen koken en eten staat dus wel degelijk aan de basis van verbinding!
Ik Kook Mijn Verhaal bestaat uit zes workshops, met zes gastkoks die hun verhaal delen, zestig deelnemers die het gerecht leren maken en maar liefst 600 mensen die genieten van het uiteindelijke gerecht. Ondertussen zijn 12 mensen duurzaam aan elkaar verbonden en organiseren nog steeds kookavonden. Zoals Anwar en Pieter!