Ik kook mijn verhaal Immerloo, de kracht van samen eten maken en delen

In opdracht van gemeente Arnhem maakten we samen met inwoners van Immerloo hun lievelingsgerechten en deelden zij die met hun buren. Met als resultaat een reeks verfrissende culturele activiteiten in Immerloo die oproepen tot verbinding, en een groep inwoners die graag samen aan de slag wil met een volgend project.

Opdracht:
Met cultuurparticipatie de kloof slechten tussen hulpverleners en inwoners

Zes betonnen galerijflats, geplaatst in knipmeshouding, geklemd tussen de Arnhemse ringweg en de uiterwaarden, dát is Immerloo. De wijk werd eind jaren 60 gebouwd, toen de woningnood hoog was en de plannen groots. Maar de overlast en de criminaliteit namen toe, net als de armoede. Inmiddels hoort Immerloo al jaren bij de armste buurten van Nederland.

En dus zetten de gemeente en diverse zorg- en welzijnsorganisaties de schouders onder deze wijk. Maar door de multiproblematiek en de grote culturele diversiteit hebben hulpverleners moeite in contact te komen met inwoners. Of andersom. Hulpverleners spreken van een kloof tussen hen in de inwoners.

Opdracht gemeente Arnhem

Is het mogelijk om via erfgoed- en cultuurparticipatie inwoners te betrekken die nog niet werden bereikt?

Gemeente Arnhem zoekt naar verfrissende aanpakken om die kloof te slechten. En benaderde daarom Bureau Ruimtekoers. Is het mogelijk om via erfgoed- en cultuurparticipatie inwoners te betrekken die nog niet werden bereikt? En is deze aanpak een methode voor hulpverleners om outreachend te werken?

Kennismaken:
Van veldwerk naar kookworkshops

Projectleider Pim en community-vrijwilligers Ali en Shaheera dompelden zich onder in Immerloo. Zij zagen al snel een gebrek aan culturele activiteiten in de wijk én bedachten met het team van De Plint – een nieuwe ontmoetingsplek in een van de flats – en Allon Cheng van Vitanos, kookworkshops waarbij inwoners hun lievelingsgerecht en dus hun immaterieel erfgoed kunnen delen.

Mensen die wonen en werken in Immerloo

Uitnodigingen in het Nederlands, Engels, Farsi en Arabisch werden verspreid door Ali en Shaheera en via-via meldden mensen zich aan. Iedereen die woont en/of werkt in Immerloo is welkom. Zo maken we ruimte voor professionals die werken in de wijk om nieuwe inwoners en netwerken te leren kennen.

Ik kom hier om mensen te ontmoeten en de taal beter te leren

Als ik mag blijven wil ik graag verder studeren, aan een technische universiteit, in industrieel design. Ik haat het om stil te zitten en af te wachten. Daarom kom ik ook hier. Om mensen te ontmoeten, de taal beter te leren en te ontdekken wat andere mensen drijft en waar ze vandaan komen.

Shaheera

Samen maken:
Ik kook mijn verhaal

Samen eten maken en delen is natuurlijk al eeuwenlang het recept voor verbinding. En ook nu weer! In drie kookworkshops bij De Plint stijgt het aantal deelnemers van 5 naar 30! En deelnemers komen overal vandaan. Tijdens de kookworkshops worden allerlei talen gesproken en veel deelnemers oefenen dan ook hun Nederlands.

Sommige kookworkshops vinden plaats tijdens de ramadan. Veel van de inwoners vasten die periode. Ondanks dat zij zelf niet eten, hebben zij zich enorm uitgesloofd om meer over tradities en zichzelf te vertellen via het eten dat zij hebben gemaakt. Zo komen er heerlijke gerechten ter tafel: manakeesh, kabsa en harra esba’o. Een heerlijke goulash, en pakawra uit Afghanistan. Dat is een heerlijk knapperig gefrituurde (en vegetarische!) snack.

Inclusie en verbinding verbeteren

In Malburgen en Immerloo is meer dan de helft van de inwoners niet van Nederlandse afkomst. Er zitten veel hiaten in de communicatie tussen deze groep en de Nederlandse cultuur en (publieke) organisaties. Dit project is dus belangrijk om deze kloof te dichten en de inclusiviteit van de niet-Nederlanders te versterken, en de verbinding te verbeteren.

Ali Saad

Rijst met een eigen verhaal

Bij de volgende workshops sluiten weer nieuwe mensen aan en groeit de groep. Zo bracht Narges drie vriendinnen mee die samen een heerlijke Qabuli Palaw maakten. Een rijstgerecht uit Kabul, Afghanistan, dat veel wordt gegeten tijdens de Ramadan. Hierdoor leerden we veel verschillende bereidingswijzen van rijst kennen! Allemaal op een verschillende manier bereid, en allemaal met een ander verhaal. Zo maakte Fadya Syrische Riz Bazalia (rijst met erwten), en genoten we intens van het toetje van Hans: een authentieke Wajik, Indische kleefrijst met kokosmelk en rietsuiker

Lees meer over

De iftar in Immerloo

Uiteindelijk maakten 30 inwoners samen de gerechten voor de iftar waar nog eens opnieuw 30 inwoners op af kwamen. Om 20.30 uur werd het vasten gebroken. Het was een bijzonder moment: een eerste dadel, daarna samen aan lange tafels genieten van de verschillende smaken en geuren waarmee we nieuwe mensen ontmoetten en meer leerden over verschillende culturen en tradities.

Lees meer over

Samen evalueren:
Wat we leerden van Ik kook mijn Verhaal, Immerloo

De kookworkshops gaven interessante inzichten over de wijk en hoe haar inwoners die wijk beleven. Inwoners geven aan aansluiting te missen bij andere inwoners en willen daar graag een rol in spelen, maar weten vaak niet hoe. Cultuurparticipatie zien zij als een welkome aanvulling op het veelal sport-georiënteerde programma in de wijk. En zij zien deze activiteiten als een manier om met andere mensen in contact te komen en zo bijvoorbeeld hun Nederlands te oefenen.

We leerden ook dat er al veel verbindingen zijn in de wijk, maar dat die vaak onzichtbaar zijn. De groep groeide doordat deelnemers bekenden uitnodigen. Bovendien is de groep cultureel erg divers. Zo werd er bij de laatste kookmiddag gekookt door mensen met een Spaanse, Chinese, Arabische, Afghaanse, Molukse, Angolese, Syrische, Nederlandse, Libanese, Hongaarse, Curaçaose, Colombiaanse, Surinaamse en Indiase achtergrond.

De volgende stappen

Vijftien deelnemers hebben aangegeven samen met Ruimtekoers en De Plint volgende stappen te willen zetten. Deze groep actieve inwoners staat klaar om opnieuw aan de slag te gaan en hun buren en kennissen te betrekken. Met hen hebben we een plan gemaakt met als titel: ‘Thuis in Immerloo’.

Het idee is dat inwoners, samen met een professionele fotograaf, een foto-expositie over wat het gevoel van thuis voor hen betekent bedenken, maken en presenteren. Inwoners delen verhalen, zetten buurtgenoten en hun rituelen op de gevoelige plaat, eten elkaars lievelingsgerechten en vieren samen de foto-expositie die groots in de wijk te bewonderen is.

Annette Timmer, coach Sociale Wijkteams Arnhem

Deze aanpak werkt beide kanten op. Wij kunnen bewoners tippen dat dit leuke activiteiten zijn en dat het hen kan helpen. En wij kunnen tijdens de activiteiten ook weer nieuwe bewoners leren kennen die met hulpvragen rondlopen.

Het slechten van de kloof

Dat inwoners zélf de volgende stappen zetten én dat het project inzichten heeft gegeven in behoeften van inwoners, zien de zorgprofessionals als een indicator van succes. Zij zien dat inwoners in hun eigen kracht komen en regie nemen. En zien kansen voor singalering bij en met inwoners. In een volgend project breiden zij hun rol uit en realiseren zo een aanpak voor outreachend werken met erfgoed- en cultuurparticipatie als middel!

In opdracht van:

Onze impact in cijfers

Activiteiten

4

Kookworkshops vonden plaats in Immerloo

Bezoekers

60

Inwoners aten mee tijdens de Iftar. 30 inwoners deden actief mee in de kookworkshops

Vervolgstappen

15

Inwoners willen vervolgstappen zetten

Vervolgproject

1

Project is de vervolgstap: Thuis in Immerloo

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers