Het Grote Wijkdiner: Hee buur! Eet je mee?

Verbinding staat aan de basis van leefbare wijken en buurten. En samen eten en drinken is al eeuwenlang hét recept om die verbinding te realiseren. Dus: hee buur, eet je mee?

Aanleiding:
Culturele waarden verbinden groepen mensen

Tijdens het artistiek onderzoek Ritueel Geopend op winkelcentrum de Drieslag in Arnhem-Zuid, opende kunstenaar Tina Lenz de dialoog met winkeliers, bezoekers en inwoners. Tina stapte de winkels binnen vanuit oprechte interesse voor de culturele context. De winkeliers werden benaderd om participerend hun persoonlijke waarden, verlangens en behoeften voor hun eigen onderneming en het winkelcentrum te onderzoeken en delen. Tegelijkertijd vond de editie van Ik Kook Mijn Verhaal ook plaats op Winkelcentrum de Drieslag. Inwoners deelden hun lievelingsgerechten met elkaar in kookworkshops en kookten samen dit gerecht voor maar liefst 100 andere buren, vijf dagen lang.

Aanleiding voor het project:

Hoe kan het samen maken en delen van eten en drinken een volkswijk en winkelcentrum duurzaam verbinden?

Een vervolg waar beide projecten samensmelten was een logische volgende stap. De winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag nodigden in de zomer van 2021 de wijk uit om elkaar lievelingsgerechten te maken en delen onder het motto: Hee buur, eet je mee? Samen werkten zij aan het versterken van de onderlinge organisatie, het verbeteren van de zichtbaarheid van het winkelcentrum én aan nieuwe duurzame verbindingen in de wijk.

Meer over Ik Kook Mijn Verhaal?

Kennismaken:
Samen plannen maken

Op verzoek van de Drieslag winkeliers organiseerden wij drie bijeenkomsten op het terras van Restaurant Mesopotamië maakten de winkeliers hun plannen. Het menu werd bedacht, de campagne om mensen uit te nodigen én er werd nagedacht over de presentatie. Tijdens de bijeenkomsten deelden enkele winkeliers herinneringen aan hun lievelingsgerechten die onderdeel zouden worden van het menu. Ook werden andere wijkinwoners gevraagd hun lievelingsgerechten te delen als onderdeel van het project Ik Kook Mijn Verhaal.

Samen maken:
Lievelingsgerechten, muziek en dans!

Naast een fotoshoot met alle winkeliers voor de promotie van Het Grote Wijkdiner, werd het menu samengesteld uit lievelingsgerechten van inwoners uit Malburgen. De gerechten werden samen met de inwoners gemaakt onder leiding van chef-kok Allon Cheng volgens het programma van Ik Kook Mijn Verhaal. Hieronder vind je de lievelingsgerechten Riham en Rico die zij maakten voor Het Grote Wijkdiner. Nog zes andere inwoners maakten een gerecht! Alleen eten is niet genoeg. Muzikanten en dansers uit de wijk Malburgen en andere performers uit de rest van Nederland maakten Het Grote Wijkdiner tot een groot succes!

Zaalouk van Riham

“Elke zomer gaan we naar Marokko. Dat is het aubergineseizoen, dan zijn aubergines op zijn lekkerst. Zaalouk kun je koud eten, dus het is een ideaal gerecht om mee te nemen naar het strand.Doordat je de groenten kookt, wordt het meer een soort smakelijke dikke, gevulde saus die je kunt eten met brood. Zo lekker en iedereen kan het maken!”

Rendang van Rico

“Mijn moeder had veel Indische vriendinnen, van hen kwam ook dit recept. Ik maak het nu nog steeds graag. ’s Ochtends zet ik het vlees al op en dan gaandeweg de dag komt er steeds wat bij en suddert en pruttelt het gaar.” Rendang dus, maar voor het Wijkdiner op z’n vegetarisch. Rico niet onbekend wat zijn zoontje van 7 is al overtuigd vegetariër!”

Kletsen over … van alles!

Op het winkelcentrum creëerden we een buiten restaurant. Een grote tent met sfeervolle verlichting en gedekte lange tafels waar alle bezoekers ruim konden zitten. Naast het gezellig samen eten ontstonden er nieuwe verbindingen door bijzondere gesprekken. Neem nou Mevrouw Reijenga, zij woont aan het Werenfriedplein en kwam met haar vriendin vrijdagavond naar Het Grote Wijkdiner. Naast hen zit Frits, groenteman en winkelier van de Drieslag. Binnen een mum van tijd raken ze aan de praat en gaat het over zijn lievelingsgerecht Stimpstamp, het recept dat Frits heeft bijgedragen voor het diner. Ook hebben ze het over wat hun kinderen doen in het dagelijks leven en waar het met de wijk heen moet. En om niet te vergeten, dat het belangrijkste in het leven is te genieten van de kleine dingen, zoals deze onverwachte gesprekken tijdens de heerlijke avond bij Het Grote Wijkdiner!

Terwijl de cassavesoep wordt geserveerd en de dames van Café Zuid af en aan lopen met drankjes, klinkt er ineens een prachtige stem ergens vanonder het tentdoek. Het blijkt één van de zangers van gospelkoor G-Roots te zijn. Al snel krijgt hij bijval van de rest van het koor, dat zich verspreid heeft door de hele tent. Wat een verassing! Het publiek klapt en danst massaal mee.

Een avond vol verrassingen!

Ook aan andere tafels is het gezellig toeven. Niemand zit alleen, iedereen heeft een praatje. Het wordt pas weer doodstil als Eva Kroon (een alt mezzosopraan met een stem waar je ‘u’ tegen zegt) de buurt verrast met onder meer een lied uit de opera Carmen. Een van de dames middenin de tent pinkt zelfs een traantje weg. Er volgen nog meer kleine optredens, het hoofdgerecht komt. Frits grinnikt dat er eigenlijk spekjes in de Stimpstamp hadden gemoeten, maar dat hij blij verrast is met de lekkere vegetarische variant die kok Allon Cheng ervan heeft gemaakt. Bij het weggaan is iedereen het erover eens dat het een ontzettend leuke avond was, vol verrassingen. Zowel het lekkers op hun bord, als de muziek en theater op het podium en de ontmoetingen met (on)bekende buren.

Hij zei ja!

Zaterdagavond is het net zo gezellig als vrijdagavond, maar er zit dan ook nog een romantische verrassing in het vat: Freija Pol van theatergroep OverMalbruggen vraagt haar vriend ten huwelijk. Het gospelkoor heft Stevie Wonder aan en Ruimtekoers geeft bloemen en champagne. Freija zegt later zelf: ‘Ik was stikzenuwachtig, maar hij zei ja en het was prachtig!’..

Iedereen blij, zelfs de bij

Als brug tussen vrijdag- en zaterdagavond was er zaterdagmiddag een gezellig programma op De Drieslag. Met bijvoorbeeld een voorstelling van theatergroep OverMalbruggen en de derde workshop van de Onkruidenier met zelfgemaakte soep (brandnetel!) en kruidenboter van vers geplukt ‘onkruid’ uit de wijk. Voor kinderen was het feest, want ze konden bijenhotels maken, grote insecten zien (en vasthouden voor wie durfde) en bij de tijdmachine van Anne Roos Kleiss konden ze een fijne herinnering laten vastleggen in een tekening. Voorbeeld? Een meisje dat dolblij is met een tekening waarop het moment staat vereeuwigd dat ze een mooie ring kreeg van haar oma. Oma zelf staat glunderend een meter verderop. Aan het eind van de middag plaatsten alle kinderen hun boomstammetjes, met daarin gaatjes voor insecten, in een groot en blijvend insectenhotel in de tuin van de Salvatorkerk. Leuk detail: de ombouw van dat hotel is gemaakt van de ‘gewipte’ tegels verderop uit de wijk.

Samen evalueren:
‘Volgende keer help ik mee!’

Nog dagen na het Wijkdiner klinken er reacties op straat. ‘Wat was het leuk!’. ‘Moeten ze echt vaker doen!’ ‘Wat een verrassingen die zangers in het publiek, ik was helemaal verbaasd’. ‘Goh, wat was die cassavesoep lekker, zeg. Ga ik thuis ook maken. Waar haal ik cassave, bij de toko? Bij de wát? Oh, die winkel dáár. Kom ik daar ook eens.’ En, minstens zo leuk, mensen hebben elkaar (beter) leren kennen. Overdag samen brandnetelsoep gemaakt en geproefd. Gezien dat het winkelcentrum zoveel gezelligs te bieden heeft. Een ijsje met Malburgse honing gegeten. Bij het eten ontdekt dat allerlei soorten muziek allerlei soorten gevoel kunnen oproepen. Dat die ene buurman eigenlijk een ontzettend aardige kerel is. Dat als we allemaal samen onder een tentdak gaan zitten en ons openstellen voor elkaar, het gezellig is. We worden allemaal blij van lekker eten, mooie muziek & theater en van lachen met elkaar. Meest gehoorde vraag: ‘Geweldig, zo’n Wijkdiner! Ik help mee de volgende te organiseren!’

Een dikke dikke dankjewel aan:

Albert Heijn, Almostakbal, Asia Wok, Baars Optiek, Bakkerij Dilan, Bakkerij Drieslag, Barbersalon Renas, Bea’s modezaak, Broodje Zuid, Bloemenhuis Alida, Bureau Ruimtekoers, Cafe Zuid 2.0, Data S. Telecom, De Koning Slagerij, Drieslag Market, Frits Groente & Fruit, ‘t Haarhuys, Kapsalon Aynur, Kapsalon Shko, Mien v/d Markt, Restaurant Mesopotami, Seren Supermarkt, Toko Indradjaja, Toko Ons Huis, IJssalon Zuid, Vivant Peters, Zabka Supermarkt. Natuurcentrum Arnhem, Het Kinderwijkteam, D.W.S., Theatergroep Overmalbruggen en nog vele vele anderen.

Met ondersteuning van

Onze impact in cijfers

Deelnemers

11

Wijkbewoners presenteerden hun kunsten

Betrokkenen

12

Winkeliers waren betrokken bij het maken van het programma

Bezoekers

327

Inwoners kwamen eten en genieten

Tevredenheid

100%

Van de bezoekers was tevreden!

Wil jij ook een groot wijkdiner in jouw wijk?

Nou, dat kan! Wij helpen jou graag met een project Het Grote Wijkdiner. Daarin bepalen inwoners de gerechten, de programmering en nodigen zij hun buren uit. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Pim vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers