Het Grote Wijkdiner, hee buur! Eet je mee?

Verbinding staat aan de basis van leefbare wijken en buurten. En samen cultuur maken, delen en beleven is al eeuwenlang hét recept om die verbinding aan te jagen. Dus: hee buur, eet je mee met Het Grote Wijkdiner in Malburgen?

Aanleiding:
Het Grote Wijkdiner roept op tot verbinding!

De Arnhemse wijk Malburgen leeft. Er is altijd wel wat te doen. Er wonen de meeste nationaliteiten van Arnhem. Op winkelcentrum de Drieslag komt dat allemaal bij elkaar. Van een Koerdische bakker tot een Poolse supermarkt, en een Indonesische toko. Toch ervaren inwoners soms gebrek aan verbinding. De bubbels leven wat langs elkaar heen. Er zijn weinig tot geen initiatieven waarmee groepen mensen actief elkaar ontmoeten. En dat is zonde, want de wereld woont in Malburgen, en van de wereld kan je heel veel leren!

Aanleiding voor het project:

Hoe kan het samen maken en delen van cultuur een wijk langdurig verbinden?

Het Grote Wijkdiner: samen eten en cultuur maken!

Al eeuwenlang is samen koken en eten hét middel om nader tot elkaar te komen. Net zoals samen cultuur maken dat is. Van muziek tot dans. Zo ontstond, samen met de winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag, het idee voor een groot diner, voor en door Malburgers: Het Grote Wijkdiner Malburgen. Dat idee kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Al jaren organiseren we met Stichting Vitanos verschillende kookworkshops in de wijk. Van Ik kook mijn verhaal tot Nieuwe Arnhemse Meisjes. Een groot Wijkdiner is dan een logische samensmelting! Aan de slag!

Kennismaken:
Samen plannen maken

Op het terras van Restaurant Mesopotamië op Winkelcentrum de Drieslag maakten de winkeliers en inwoners hun plannen. Wij begeleidden hen in het proces en het maken van keuzes voor het menu, het programma, de uitnodigingen en de organisatie.

Lievelingsgerechten van buren en nieuwe Arnhemse meisjes

Tijdens de bijeenkomsten deelden enkele winkeliers herinneringen aan hun lievelingsgerechten. Die gerechten werden samen met inwoners gemaakt onder leiding van chef-kok Allon Cheng binnen het deelproject Ik Kook Mijn Verhaal. De rest van het menu werd bedacht en gemaakt door de Nieuwe Arnhemse Meisjes: vrouwen uit Malburgen met verschillende achtergronden. Hun culinaire erfgoed is de basis voor het Grote Wijkdiner.

Samen vieren:
Het Grote Wijkdiner in 2021

Op 3 en 4 september schoven honderden buren aan tafel op Winkelcentrum de Drieslag. In een grote tent met sfeervolle verlichting en gedekte lange tafels waar alle bezoekers ruim konden zitten. Naast het gezellig samen eten ontstonden er nieuwe verbindingen door bijzondere gesprekken. Neem nou Mevrouw Reijenga, zij woont aan het Werenfriedplein en kwam met haar vriendin vrijdagavond naar Het Grote Wijkdiner. Naast hen zit Frits, groenteman en winkelier van de Drieslag. Binnen een mum van tijd raken ze aan de praat en gaat het over zijn lievelingsgerecht Stimpstamp, het recept dat Frits heeft bijgedragen voor het diner.

Terwijl de cassavesoep wordt geserveerd en de dames van Café Zuid af en aan lopen met drankjes, klinkt er ineens een prachtige stem ergens vanonder het tentdoek. Het blijkt één van de zangers van gospelkoor G-Roots te zijn. Al snel krijgt hij bijval van de rest van het koor, dat zich verspreid heeft door de hele tent. Wat een verrassing! Het publiek klapt en danst massaal mee.

De vegetarische variant!

Ook aan andere tafels is het gezellig toeven. Niemand zit alleen, iedereen heeft een praatje. Het wordt pas weer doodstil als Eva Kroon (een alt-mezzosopraan met een stem waar je ‘u’ tegen zegt) de buurt verrast met onder meer een lied uit de opera Carmen. Een van de dames middenin de tent pinkt zelfs een traantje weg. Er volgen nog meer kleine optredens, en het hoofdgerecht komt. Frits grinnikt dat er eigenlijk spekjes in de Stimpstamp hadden gemoeten, maar dat hij blij verrast is met de lekkere vegetarische variant die kok Allon Cheng ervan heeft gemaakt.

Hij zei ja!

Zaterdagavond is het net zo gezellig als vrijdagavond, maar er zit dan ook nog een romantische verrassing in het vat: Freija Pol van theatergroep OverMalbruggen vraagt haar vriend ten huwelijk. Het gospelkoor heft Stevie Wonder aan en Ruimtekoers geeft bloemen en champagne. Freija zegt later zelf: ‘Ik was stikzenuwachtig, maar hij zei ja en het was prachtig!’.

Samen vieren:
Het Grote Wijkdiner in 2022

Op 23 en 24 september schoven er honderden buurtgenoten aan bij het Grote Wijkdiner van Malburgen. Wat een feest was het weer op de Drieslag! Beide avonden lange, goedgevulde tafels waaraan buren kriskras door elkaar zaten. Jong en oud, kersverse bewoners of ervaren Malburgers, en de wijkwethouder schoof ook nog aan. Heerlijk eten was er, bedacht en gemaakt door de Nieuwe Arnhemse meisjes, onder de bezielende leiding van chef-kok Allon Cheng van Stichting Vitanos.

Ook niet te vergeten: de geweldige optredens van Romy (ons lokale zangtalent), de artiesten vanuit project Zuiderstroom (‘Ik ben anders dan de rest, but I like it!’), stadsdichter Jesse Laport met een lofzang op Arnhem, Introdans met een prachtige stervende zwaan en de Koerdische band Hayran die voor één grote, dansende afsluiting zorgde. Host Georgios Lazakis verbond vanaf het podium enthousiast alles en iedereen met elkaar.

Hierom woon ik in Malburgen!

Een greep uit de reacties aan en om de tafels: ‘Elke keer als ik omkeek, zag ik mensen elkaar de hand schudden.’ ‘Kan dit niet vaker dan één keer per jaar, wat ontzettend leuk!’. ‘Wat een cadeau om hier aan te mogen schuiven.’ Een bewoonster gaat zich aansluiten bij de Koerdische band Hayran. En een man die uit de dansende menigte op het podium kwam lopen, riep: ‘Hierom woon ik in Malburgen. Kijk dan! Iedereen danst met elkaar: mannen, vrouwen, kinderen, alle culturen, allemaal samen, soms letterlijk hand in hand; dat is toch hoe het overal zou moeten gaan!’

Georganiseerd dóór de buurt!

‘Stadsdichter Jesse Laport vat de avond als volgt samen: ‘Arnhem, daar ben je dan. Moet je nou eens kijken, man.’ Inderdaad, man. Complimenten aan Ruimtekoers en Stichting Vitanos, Café Suikerland en anderen voor de organisatie. Voor iets wat niet ‘georganiseerd’ voelde vóór, maar vooral dóór de buurt. Naar huis ging ik op zak met: nieuwe ervaringen, nieuwe kennismakingen, nieuwe smaken, nieuwe energie én zin in het volgend Grote Wijkdiner.’

Mark Lauriks

Samen evalueren:
‘Volgende keer help ik mee!’

Nog dagen na het Wijkdiner klinken er reacties op straat. ‘Wat was het leuk!’. ‘Moeten ze echt vaker doen!’ ‘Wat een verrassingen die zangers in het publiek, ik was helemaal verbaasd’. ‘Goh, wat was die cassavesoep lekker, zeg. Ga ik thuis ook maken. Waar haal ik cassave, bij de toko? Bij de wát? Oh, die winkel dáár. Kom ik daar ook eens.’

En, minstens zo leuk, mensen hebben elkaar (beter) leren kennen. Overdag samen brandnetelsoep gemaakt en geproefd. Gezien dat het winkelcentrum zoveel gezelligs te bieden heeft. Een ijsje met Malburgse honing gegeten. Bij het eten ontdekt dat allerlei soorten muziek allerlei soorten gevoel kunnen oproepen. Dat die ene buurman eigenlijk een ontzettend aardige kerel is.

Geleerd dat, als we allemaal samen onder een tentdak gaan zitten en ons openstellen voor elkaar, het gezellig is. We worden allemaal blij van lekker eten, mooie muziek & theater en van lachen met elkaar. Meest gehoord? ‘Geweldig, zo’n Wijkdiner! Ik help mee de volgende te organiseren!’

Met ondersteuning van

Onze impact in cijfers

Deelnemers

34

Winkeliers en inwoners waren betrokken bij het maken van het programma in de afgelopen twee jaar

Bezoekers

689

Inwoners kwamen eten en genieten in de afgelopen twee jaar

Tevredenheid

100%

Van de bezoekers was tevreden!

Duurzaam draagvlak

1

keer per jaar organiseren we Het Grote Wijkdiner Malburgen!

Wil jij ook een groot wijkdiner in jouw wijk?

Nou, dat kan! Wij helpen jou graag met een project Het Grote Wijkdiner. Daarin bepalen inwoners de gerechten, de programmering en nodigen zij hun buren uit. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, Yosser vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers