Kennismaken:
Wat als Donald Trump kunstenaar was?
Door Donald Trump als symbolisch uitgangspunt te nemen, zich onder te dompelen in zijn leven en motivaties was Thomas in staat een onbekende wereld te delen met het publiek. Net zoals Thomas zijn we gefascineerd door de persoon Trump, zijn volgelingen en stemmers. ‘Wat bezield mensen om op hem te stemmen?’ vraagt Thomas zich vervolgens af. En wanneer Thomas zich verplaatst in de persoon komt hij tot de conclusie dat hij eigenlijk geen geëngageerde kunst kende uit de rechtse politieke hoek. Maar ja, is Trump wel echt politiek? Is Trump niet veel meer een entertainer gericht op zichzelf? Het is erg gemakkelijk om Trump belachelijk te maken, het is lastiger om je er echt in te verplaatsen en een afgewogen presentatie van verschillend werk te maken om zo die wereld te delen.

Meer weten over Ruimtekoers 2017?
Samen maken:
de menselijke maat
Het project is een relativering en een mooie vertaling van een inhoudelijke boodschap naar de menselijk maat. Het werk van Thomas doet dat door speelsheid en relativering. Vooral het werk ‘trough the roof!’ is daar een mooi voorbeeld van. Of ‘love hate’. Het laat de absurditeit zien van Trump, en daarmee ook gelijk de absurditeit van het leven. Het werk was treffend en vaak een uitvergroting van een bepaald thema in het leven van Trump. Alhoewel Trump alles uitvergroot wat hem wel of niet zint, was het misschien te gemakkelijk om dat overal toe te passen. De ernst van de boodschap kwam wel degelijk naar voren en toch amuseerde het publiek zich met de goede vondsten en perspectieven die het werk deelt.


Samen evalueren
Met het werk wil Thomas het ‘rechtse’ gedachtegoed verder onderzoeken. Maar misschien is het gedachtegoed iets anders dan een populistisch figuur die dat rechtse gedachtengoed gebruikt om stemmen te trekken. Wanneer een dergelijk werk over Wilders zou zijn gemaakt zou het waarschijnlijk ook gaan over de persoon Wilders, al vereenzelvigd hij zich wel meer met het anti-islam gedachtegoed. Dit gaat wellicht altijd zo wanneer je een persoon onderzoekt die een bepaald gedachtegoed uitdraagt. Neem Che Guevara. Iedereen kent zijn beeltenis, maar bijna niemand weet wat hij heeft gedaan of bereikt. Alhoewel een persoon een mooi vertrekpunt is, is het ook snel een valkuil. Aan de andere kant; wereldleiders gebruiken om bubbels te delen is een erg goede opzet.
Over Thomas Kuijpers
Thomas Kuijpers speelt graag met het concept van ‘de waarheid’ en de presentatie hiervan. Media en actualiteit spelen een belangrijke rol in zijn werk; hij analyseert de weergave van heftige gebeurtenissen in de media en het effect daarvan op bestaande (voor)oordelen over bevolkingsgroepen, religies en politiek. Zo laat hij zien hoe de media onze (voor)oordelen voedt en aanwakkert en hoe er parallelle realiteiten ontstaan.