De Grote Was Dit Maar Een … Show!

Inwoners op betrekken bij ontwikkelingen in de eigen wijk is tegenwoordig een must. Hoe doe je dat op een laagdrempelige manier én zorg je voor langdurige en constructieve betrokkenheid?

Opdracht:
Raadplegen en betrekken van inwoners bij de ontwikkeling

Het toekomstige Olympuskwartier, ingebed in de Arnhemse woonwijken Malburgen en Kronenburg, wacht al jaren op ontwikkeling. Het wat verlaten gebied is nu vooral in gebruik door vrachtwagenchauffeurs en bezoekers van de Decathlon. Gemeente Arnhem heeft marktpartijen uit de regio geraadpleegd voor verkoop van de grond. Maar, wat vinden de omwonenden eigenlijk?

De opdracht van gemeente Arnhem:

Hoe worden de omwonenden op een laagdrempelige manier op de hoogte gebracht van de plannen én kunnen zij hun mening geven op het moment in het proces dat er nog maar weinig bekend is?

Kennismaken:
Maak gebruik van de bestaande energie!

Het team van Bureau Ruimtekoers trok naar het gebied en zag dat een ontwikkeling broodnodig is. De lege parkeerplaats sprak gelijk tot de verbeelding. De vraag “was dit maar een … ?” werd de lijfspreuk van het project. Was dit maar een … Park! Een theaterzaal, of mijn thuis! Het team ging op bezoek bij de Decathlon en het Olympus College die al gevestigd zijn in het gebied. Vervolgens organiseerde Ruimtekoers samen met Sportbedrijf Arnhem, de Decathlon en het Olympys College een sportdag voor de leerlingen en Open Dag voor de Decathlon en mooie aanbiedingen.

Dit was echt een superleuke manier om uitgenodigd te worden mee te denken. Ik woon hier om de hoek en ik wist niet dat er ontwikkelingen gaande waren in dit gebied. Maar nu wel, en blijf graag bijdragen als inwoner. Ook bij volgende stappen. Dankjewel!

Petra

Samen maken:
De Grote Was Dit Maar Een … Show!

Op 10 juni was het zo ver, bezoekers uit de wijken en de regio kwamen op bezoek in het gebied. Een mooi moment om hen van alles te vragen over wat zij wensen voor de nieuwe ontwikkeling in het gebied. De parkeerplaats was omgetoverd in een plek voor sport en spel: er was 3×3 basketball, er werd gedanst en het team van Bureau Ruimtekoers nodigde iedereen uit deel te nemen aan De Grote Was Dit Maar Een (puntje, puntje, puntje) Show! Een theatrale presentatie waarmee bezoekers van het gebied ideeën maakten en deelden voor de toekomst van het gebied.

Interactie vanuit enthousiasme!

Met zes grote stellingborden, bierviltjes, een verdiepende enquête, mini interviews en presentator Esteban gingen we op zoek naar de leukste, meest passende en meest inspirerende ideeën voor de toekomstige situatie van de parkeerplaats bij de Decathlon. Aanwezigen werden geënthousiasmeerd om met antwoordkaarten ideeën te vormen over de thema’s. Bij interesse in het project werden zij gevraagd een verdere vragenlijst in te vullen. Mocht er nog energie zijn, dan was er ruimte voor een interview. Ieder uur was er een presentatie van de tussenstand van de suggesties waarbij deze werd besproken met de aanwezigen.

Samen evalueren:
Zeven omwonenden werken langdurig mee

Het team van Bureau Ruimtekoers verwerkte alle uitkomsten tot een helder overzicht voor opdrachtgever gemeente Arnhem. Dit document vormt de basis van de bewonersparticipatie die plaatsvindt wanneer de ontwikkeling start. Bovendien geven de uitkomsten nieuwe inzichten bij het vaststellen van het ontwikkelkader.

Een half jaar later, in oktober 2019 vond er een raadpleging plaats in de Arnhemse gemeenteraad. De raad wilde zich graag laten informeren over het ontwikkelkader en de plannen voor het gebied. Van de acht insprekers waren zeven geënthousiasmeerd via de De Grote Was Dit Maar Een … Show. Zij nemen nu plaats in de bewonerscommissie voor de ontwikkeling.

In opdracht van:

Onze impact in cijfers

Bezoekers

1.500

Mensen uit de wijk en regio bezochten het evenement

Deelnemers

154

Mensen deelden hun ideeën voor de toekomstige ontwikkeling

Interviews

31

Mensen deelden hun wensen in een verdiepend interview

Duurzaam betrokken

7

Inwoners nemen nu deel in de bewonerscomissie

WIl je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Yosser. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers