Bedstay Arnhem, nieuwe woonvormen in lege kantoren

Een groeiende groep mensen verkiest vrijheid en eenvoud boven vastigheid en bezit. Hoe kunnen langdurig leegstaand vastgoed en braakliggend terrein mogelijkheden bieden voor woonvormen die op die leefwensen aansluiten?

Onderzoek naar nieuwe woonvormen in leegstaande kantoren

De Woonpioniers presenteren Bedstay! Bedstay is een tijdelijk logement dat de verbeelding prikkelt. Haar bezoekers blazen leegstaand vastgoed eventjes nieuw leven in. Maar ook dient Bedstay als onderzoek naar pragmatische woonoplossingen. Als input werden de verschillende ervaringen van bezoekers en logees gebruikt bij de ontwikkeling van een duurzame koers.

Dit programma was onderdeel van Ruimtekoers Festival 2015

Meer over Ruimtekoers Festival 2015?

Vrijheid boven bezit

Een groeiende groep mensen verkiest vrijheid en eenvoud boven vastigheid en bezit. Tegelijkertijd worden diensten en producten via applicaties en websites steeds makkelijker geruild, gedeeld, verkocht, verhuurd of zelf gemaakt. Langdurig leegstaand vastgoed en braakliggend terrein biedt mogelijkheden tot de realisatie van innovatieve, lonende woonvormen die daar prachtig op aansluiten.

Bedstay Arnhem

Via Airbnb konden bezoekers de vier verschillende ‘shelters’ bekijken en veilig een overnachting boeken zoals een boomhut en een yurt. Inclusief een biologisch ontbijtje met uitzicht over de stad! Parkeren kan op afspraak in de kelder onder het pand. Fietsen leen je tegen een kleine vergoeding.

“Wij benutten de kansen die zich voordoen in een stad. Wat ontwerp betreft betekent dat samen creatief kijken en open kaart spelen. De beslissende factor van het slagen van Bedstay in Arnhem waren de coöperatieve houding en persoonlijke betrokkenheid van de burgemeester en wethouder van de gemeente Arnhem.”

Arthur van der Lee

Denken in mogelijkheden

Bezoekers kunnen leegstaand vastgoed zo eventjes nieuw leven inblazen, maar Bedstay dient ook als onderzoek naar pragmatische woonoplossingen. Volkshuisvesting Arnhem, KAW architecten, Woonservice en 2Switch hielpen bij de uitvoering van het project. Bedstay was gevestigd aan de Jansbuitensingel 24 in Arnhem. Het gebouw is getransformeerd tot appartementen.

Meer over Arthur van der Lee

Als geboren pionier studeerde Arthur Mixed Media Art op de kunstacademie en stelde vroeg in zijn leven vragen bij de manier waarop we in het westen wonen en onze woonomgeving inrichten. Dat heeft geleid tot verschillende avontuurlijk projecten met een nadruk op ervaren, co-creatie en zelfvoorziening. Op dat pad heeft hij ook Daniel leren kennen en niet lang daarna zag Woonpioniers het licht. Arthur draagt bij aan de verder ontwikkeling van Woonpioniers op inhoudelijk en conceptueel niveau en is tevens betrokken bij enkele projecten.

© 2024 Bureau Ruimtekoers