De afgelopen maanden hebben de jongeren van Zuiderstroom samen met Jeffrey Neijs, Cassandra Onck, en het team van Bureau Ruimtekoers hard gewerkt aan hun eigen muzikale masterpiece. De presentatie in Luxor Live die daarop volgde is slechts het topje van de ijsberg, de doelen reiken nog veel verder. Zuiderstroom LIVE: The love was there!

In januari startten producer en jongerenwerker Jeffrey Neijs van Power Plug NL, artiest Cassandra Onck, en het team van Bureau Ruimtekoers het project Zuiderstroom 2.0. Een muzikaal samenwerkingsproject waarin jongeren hard aan de slag gaan met hun muzikale ontwikkeling, maar tegelijk ook werken aan hun professionaliteit, zelfstandigheid en ondernemersvaardigheden. Onder sociale en artistieke begeleiding en intensieve coaching van Jeffrey en Cassandra, ontwikkelen de deelnemende jongeren op deze manier hun eigen toekomstperspectief.

Lees meer over Zuiderstroom

Performances

Het is bekend dat cultuurdeelname zelfvertrouwen en veerkracht laat groeien en deelnemers handvatten geeft om zich te uiten. Dat klinkt niet alleen mooi, het werkt ook écht zo. Dat bleek wel op 13 juli, toen de deelnemende jongeren aan Zuiderstroom hun masterpieces presenteerden in de Arnhemse Luxor. De zaal was vol met een heel divers publiek van familie en vrienden, maar bijvoorbeeld ook beleidsmakers en de entourage van de twee gastartiesten die kwamen optreden.

Deelnemers Beats by Keum en Max Milly stonden als upcoming producers on stage. Ze vertelden vol zelfvertrouwen over het ontstaan van de beats die ze lieten horen. Ook de performances van artiesten Gimmo, Tyano en Kevvie stonden als een huis.

Iedereen steeg boven zichzelf uit

Cassandra Onck: ‘Het was te gek! Alle deelnemers stegen boven zichzelf uit. Ze kwamen uit hun schulp, je zag gewoon de passie die ze hebben voor muziek. Het publiek was ook geweldig, je voelde zoveel support in de zaal. De jongeren hebben allemaal flinke stappen gezet in het afgelopen half jaar. Van jongens die thuis op hun kamer inzingen op hun mobiel, zijn ze getransformeerd naar jongens die in een studio werken, hardop hun dromen durven te vertellen en hier keihard naartoe werken, kwaliteit willen maken, fotoshoots doen, en het zakelijke deel van het artiestenbestaan in de vingers krijgen. Hoe doe je een fondsenaanvraag, hoe ver kun en wil je afwijken van je eigen plan?’ 

Trots vertelt Cassandra verder: ‘Het resultaat daarvan zagen mensen deze avond, maar daar hebben de jongeren echt keihard naartoe gewerkt. Jeffrey zegt het altijd dat we jongeren ‘pluggen met power’. Ze krijgen de ruimte om hun eigen pad te bewandelen, maar ook de hulp die daarbij hoort. Ze hebben persoonlijk en professioneel veel geleerd. Performen in Luxor is nog maar het topje van de ijsberg, hun doelen reiken nog veel verder. Maar de eerste succeservaring is binnen en dat is heel belangrijk!’

Professionals meet-up

Renée Janssen van team Ruimtekoers vult aan: ‘Voorafgaand aan de optredens was er een professionals meet-up. Om te praten over hoe de sectoren welzijn, cultuur en educatie elkaar kunnen versterken. Daarbij waren bijvoorbeeld jongerenwerkers, een beleidsadviseur van de gemeente en een cultuurmakelaar aanwezig. We spraken over de waarde van het project. De jongeren hebben aan den lijve ondervonden dat hun welzijn verbeterde door deelname aan Zuiderstroom. Een van hen zat bijvoorbeeld voorheen vooral thuis en maakte – zoals hij het zelf zegt – nogal duistere muziek. Door Zuiderstroom heeft hij zich ontwikkeld, zit hij veel beter in zijn vel, heeft hij zijn eigen genre (afro beats) gevonden. Tijdens zijn performance was hij echt het publiek aan het hypen, hij wilde ze aan het dansen krijgen. Dat was zo mooi om te zien.’

Tyano

Muziek is mijn uitweg, zodra het met mijn muziek goed gaat dan gaat het met mij ook goed. Door Zuiderstroom gaat het nu goed met mijn muziek, en dus voel ik mij nu zelf ook rustiger en ben ik sneller oké met dingen.

The love was there

Terugblikkend waren er zoveel mooie momenten die avond. Kevvie die tijdens een van zijn love songs het publiek vroeg om hun flitsers aan te zetten, bijvoorbeeld. Iedereen deed mee en dat leverde een geweldig effect op. Jeffrey Neijs omschreef de sfeer met ‘The love was there’. Renée beaamt dit: ‘De jongeren hebben echt een boost in hun zelfvertrouwen gekregen. Er werd gefilmd, er was keihard applaus. Ze kregen complimenten van mensen uit de Arnhemse muziekscene die aanwezig waren. Ik weet zeker dat er allerlei mooie verbindingen zijn gelegd.’

Renee Janssen

De jongeren hebben echt een boost in hun zelfvertrouwen gekregen. Er werd gefilmd, er was keihard applaus.

Zuiderstroom 3.0?

In september start een tweede groep jongeren met het traject, en ook de oud-deelnemers blijven betrokken. Gimmo heeft bijvoorbeeld veel gerepeteerd met muziekvereniging DWS uit Malburgen en na de zomer gaat hij samen met hen toewerken naar een live performance. Producer Beats by Keum is bezig om met lokale artiesten (uit zijn woonplaats Zevenaar) een album te maken. In de zomer gaan de artiesten nummers releasen. Cassandra: ‘Als artiest voelt het kwetsbaar om datgene wat jij maakt op een podium aan een volle zaal te laten horen. Als het vol enthousiasme ontvangen wordt, is dat geweldig. Het is fantastisch dat de deelnemers dat meegemaakt hebben, dat is zo’n goede groei-ervaring! En ik verzeker je: er gaat nog veel meer aankomen van deze jongeren.’ Dus: stay tuned!

Wil jij ook jongeren betrekken in de wijk of bij je culturele instelling?

Laat het ons weten! Projectleider Renée vertelt er graag meer over:

“Door te werken vanuit de leefwereld van de jongeren weten we met Zuiderstroom bijzondere verbindingen te realiseren. Die zijn niet eenmalig, maar duurzaam! Nog steeds zoeken leden van muziekverenigingen en de jongeren elkaar op!”

© 2024 Bureau Ruimtekoers