Zuiderstroom komt op stoom!

Makers Cassandra Onck en Jeffrey Neijs zijn voor deze editie van Zuiderstroom aan de slag met jonge, muzikale talenten en met verschillende muziekverenigingen uit Arnhem. Samen werken ze toe naar een ‘Muzikaal Manifest’ dat ze in de zomer presenteren.

In een deel van het voormalige Lorentzcollege bedenken en produceren de jongeren eerst hun eigen ‘masterpiece’ (onder meer elke donderdagmiddag en -avond). Ze krijgen daarbij hulp van elkaar, van Cassandra, Jeffrey en van andere professionals. Maak kennis met een paar van de talenten @work!

Roy (23) is student Communicatie & Multimediadesign, maar daarnaast ook producer en beatmaker. Een paar jaar geleden downloadde hij een programma waarmee je beats kunt maken, gewoon uit nieuwsgierigheid. Hij bleek er goed in. Het bracht hem al eens als dj in de Amsterdamse Melkweg en bij een sessie van een groot platenlabel. Via Jeffrey Neijs kwam hij bij deze editie van Zuiderstroom terecht. “Muziek betekent een heleboel voor mij. Het is een uitlaatklep, je kunt het gebruiken om gedachten of een beleving aan te koppelen. Via muziek kun je gevoelens uiten, bijvoorbeeld door teksten te schrijven. Zonder beat heb je geen nummer. Voor mij is de uitdaging om artiesten daarbij te helpen. Je kent vast wel dat gevoel van euforie bij een eindshow op een festival; als ik ook maar een beetje aan dat gevoel kan bijdragen, vind ik dat heel mooi. Bij Zuiderstroom wil ik me nu gaan focussen op de muziekverenigingen, om een sample pack van melodieën te verzamelen. Die kan ik dan zelf aanvullen, door beats toe te voegen bijvoorbeeld, om hiervan een album te maken. Uiteindelijk werken we toe naar iets gezamenlijks, een muzikaal manifest. Wat dat precies wordt, weet ik nog niet. Ik ga me laten verrassen door de eindbestemming.” (Meer weten? Check www.beatsbykeum.com.)

 

Gilliano (18) volgt een opleiding tot masterchef. Hij maakt al sinds 2012 muziek. Toen was hij nog hartstikke jong, maar het is een familieding, legt hij uit. “Mijn vader drumde vroeger in een band, ze speelden reggae, zoals Bob Marley. Ik kreeg muziek met de paplepel ingegoten. Zelf speel ik geen instrument. Daarom vind ik het juist mooi dat we bij Zuiderstroom samenwerken met verenigingen die live instrumenten bespelen. De trompet trekt mij het meest, ik hou van jazzmuziek. Daar wil ik wel meer mee doen in dit project. Sowieso ben ik blij met de mogelijkheden die Zuiderstroom mij als muzikant biedt. De studioruimte die ik mag gebruiken, de producers die ik leer kennen, de andere contacten die ik opdoe; ik heb het gevoel dat ik daardoor echt stappen kan maken dit jaar. Muziek is alles voor mij, ik kan niet zonder. Ik denk, eet en slaap met muziek. Ik kan er alle emoties in kwijt, het kan feestelijk, aangrijpend, duister, van álles zijn. Zonder mijn oortjes in, ben ik echt een ander mens.”

Geronimo (19) liep eerder vanuit zijn opleiding Mediavormgeving stage bij Jeffreys bedrijf PowerPlugNL. Jeffrey wist dat Geronimo rapt en vroeg hem om mee te doen aan Zuiderstroom. “Ik ben nu een paar nummers aan het opnemen”, vertelt Geronimo. “In plaats van Engelse rap, focus ik op Nederlandstalige hiphop. Dat heb ik eerder ook gedaan, maar het was toch weer even wennen. Jeffrey hielp me op weg met rijmschema’s en toen kon ik weer vooruit. Ik vind het al best goed klinken. Mijn smaak is breder dan alleen hiphop, ik hou ook van R&B, reggae en Afrikaanse muziek. Bij Zuiderstroom wil ik ook proberen om buiten mijn comfort zone te gaan en bijvoorbeeld Afro-achtige invloeden te gebruiken. Verder heb ik aangegeven dat ik graag wil samenwerken met de muziekverenigingen in een live performance. Voor publiek of bijvoorbeeld in een clip voor sociale media en YouTube. Muziek betekent veel voor mij. Mijn vader had eerder een hele cd collectie in de auto met oldschool hiphop. Thuis was ook altijd muziek, bij feestjes bijvoorbeeld. Als ik groter of bekender zou worden, wil ik wel artiest zijn. Maar ik heb duidelijk een plan B; blijven studeren en na deze opleiding doorgaan naar het hbo in de richting grafisch vormgeven of multimediadesign.”

In het oude Lorentzcollege voelen de jongeren zich helemaal thuis. Er is ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk om hun eigen, creatieve proces te volgen, maar ook om samen te werken. Jeffrey en Cassandra roepen tijdens een van de donderdagsessies de groep even bij elkaar. Gewoon om te horen hoe iedereen Zuiderstroom tot nu toe vindt. De reacties zijn positief, variërend van: ‘Dope, je kunt je eigen werk maken en anderen verder helpen’ tot ‘In het begin moesten we aftasten en was iedereen wat individueler; nu trekken we steeds meer naar elkaar toe.’ De jongeren zijn vooral heel blij dat ze de kans krijgen om hun talent te ontwikkelen. Jeffrey en Cassandra laten opgelucht weten dat vanaf 25 februari de coronamaatregelen versoepelen, waardoor het mogelijk wordt om weer extra mensen uit te nodigen. Jeffrey: “Verbinden is een belangrijk doel van dit project. Voel je vrij om mensen, je matties, mee te nemen die het beste in je naar boven halen. Als jullie hulp nodig hebben, wat dan ook, geef het aan. Dat kan zijn als je creatief even vastloopt, maar ook bij contacten leggen of een projectplan maken.”

© 2023 Bureau Ruimtekoers