Zuiderstroom is in volle gang: the only way is up!

Met het project Zuiderstroom ontwikkelt een groep jongeren zich als artiest. Ze bouwen aan hun netwerk, creëren nieuwe skills en werken aan hun eigen masterpiece; een EP, een beat of een videoclip bijvoorbeeld. Pas geleden kregen ze een masterclass van niemand minder dan producer en rapper Architrackz.

Raad en daad bij Zuiderstroom

Jeffrey Neijs staat de jongeren, samen met Cassandra Onck, met raad en daad bij. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wel erg fijn en goed om te doen.

Jeffrey: “Het is een beetje een rollercoaster effect, met de ene keer een enorm creatieve boost en dan weer een wat stroever moment. Maar dat het soms even niet lukt of dat er iets fout gaat, hoort bij het artiestenbestaan. Aan ons de taak om de jongeren te blijven stimuleren om zich verder te ontwikkelen als artiest. Juist doordat er ruimte is om fouten te maken, kun je leren. Door even uit die comfort zone te gaan, groei je écht. En bijvoorbeeld tijdens zo’n masterclass voel je dat de groep weer een sprong maakt.”

Buiten de comfort zone gaan

Geronimo is een van de deelnemers aan Zuiderstroom. Hij weet precies wat Jeffrey bedoelt. Sinds hij begon met het project, heeft hij al best wat dingen buiten zijn comfort zone gedaan. Zoals experimenteren met nummers maken in het Nederlands en onvoorbereid live performen.

Geronimo: “Dat spontane optreden was bij de masterclass van Architrackz. Ik ging er gewoon voor, maar ik had geen soundcheck, niks. En de microfoon stond veel harder dan de muziek. Daardoor was ik wel nerveus, maar ik deed het toch. Het was ook pas mijn tweede optreden. Ik kreeg feedback waar ik iets mee kan: blijven oefenen en voorbereid zijn op dat álles kan gebeuren als je gaat performen. Leren improviseren. Ook wil ik werken aan mijn stage performance, zoals waar ik mijn handen moet laten als ik op het podium sta.”

Steun in de rug

Door even uit die comfort zone te gaan, groei je écht. En bijvoorbeeld tijdens zo’n masterclass voel je dat de groep weer een sprong maakt. Wij helpen de jongeren ook om hun netwerk op te bouwen en uit te breiden, en zo’n steun in de rug van een bekende producer en rapper is natuurlijk fantastisch!

Jeffrey

Gezien en gehoord worden

Jeffrey weet hoe belangrijk het is dat je als beginnend artiest gezien en gehoord wordt. Des te leuker dat iemand als Architrackz de jongeren heeft gedeeld in zijn Instagram Stories.

“Dat doet hen dus heel goed”, vertelt Jeffrey. “Als een bekende artiest jou volgt, kan dat weer betekenen dat je bij de juiste mensen onder de aandacht komt. Wij helpen de jongeren ook om hun netwerk op te bouwen en uit te breiden, maar zo’n steun in de rug van een bekende producer en rapper is natuurlijk fantastisch.”

Geronimo kreeg ook op dat gebied nuttige tips van Architrackz. Hij vertelt: “We leerden van hem dat het belangrijk is om naar buiten te treden, te laten zien wat je kunt en om te vragen naar wat je nodig hebt. Als je stilletjes in je achterkamertje blijft zitten, kom je er niet. Hij gaf als voorbeeld om te vloggen (dat deed Architrackz zelf met Space Cadet bijvoorbeeld) of om een ‘Behind the scenes’ te posten van de opname van je videoclip. Daarna liet hij wat horen van zijn nieuwe EP, dat gaf mij ook weer nieuwe inspiratie.”

Deelnemer Geronimo

Tijdens de jamsessie heb ik samen met producer Maxime een begin gemaakt met de beat voor de clip. Rico speelde trompet. Het is niet wat ik gewend ben, maar ik vind het wel leuk en goed om te doen. Ik wil graag iets creëren dat heel dope is. We gaan samen iets moois maken.

Een week later, jammen!

Een week na de masterclass was er een jamsessie voor de deelnemers met muziekvereniging DWS en met het Arnhems Klarinetten Koor. Ook daarbij was Geronimo van de partij. Hij wil met DWS in ieder geval een videoclip opnemen. Over een live performance twijfelt hij nog. Geronimo: “Tijdens de jamsessie heb ik samen met producer Maxime, een van de andere deelnemers, een begin gemaakt met de beat voor de clip. Rico van DWS speelde trompet. Het is niet wat ik gewend ben, maar ik vind het wel leuk en goed om te doen. Ik wil graag iets creëren dat heel dope is. We gaan samen iets moois maken.”

Blijven doorgroeien

Jeffrey gaf aan de jongeren te helpen met hun ontwikkeling als artiest. Geronimo beaamt dat helemaal. Hij besluit: “Ik ben goed bezig volgens mij. Met het nummer dat we gaan opnemen. Maar ook in mijn zoektocht naar hoe ik wil klinken en welke muziek ik wil maken. Mijn netwerk groeit en ik leer steeds meer over presentatie op sociale media. Op deze manier wil ik zeker blijven doorgroeien!”

Wil jij ook jongeren betrekken in de wijk of bij je culturele instelling?

Laat het ons weten! Projectleider Renée vertelt er graag meer over:

“Door te werken vanuit de leefwereld van de jongeren weten we met Zuiderstroom bijzondere verbindingen te realiseren. Die zijn niet eenmalig, maar duurzaam! Nog steeds zoeken leden van muziekverenigingen en de jongeren elkaar op!”

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

© 2024 Bureau Ruimtekoers