De energietransitie voor iedereen. Wil je energie besparen? Op deze mensen kun je varen!

De energietransitie: we moeten energie besparen, zonnepanelen plaatsen, er is hittestress ... We moeten met z’n allen onze manier van leven veranderen. Maar hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang heeft tot die verandering? Hoe zorgen we ervoor dat de energietransitie een transitie is voor ons allemaal?
Ontdek ons project Zonnestad:
samen de stad van de toekomst bouwen!
Met een mobiele bouwplaats trekt een team van Bureau Ruimtekoers en Klimaatverbond Nederland de Arnhemse wijken in, langs de speeltuinen en de schoolpleinen. Kinderen vanaf zeven jaar maken tijdens dit project hun eigen fantasiebouwsel van klei. Zoals een huisje met speciale zonnecellen op het dak die een propeller laten draaien! Alle bouwwerkjes samen vormen uiteindelijk de Zonnestad. Een fictieve stad, helemaal vol met zonne-energie.
Meer mensen verduurzamen hun eigen huishouden
Zonnestad en ZONderzetter zijn twee projecten die Ruimtekoers deze zomer lanceert om mensen te betrekken bij de energietransitie, ongeacht je leeftijd, je economische situatie of je culturele achtergrond. De beoogde uitkomst van de projecten: meer mensen verduurzamen hun eigen huishouden én er ontstaan nieuwe verbindingen en samenwerkingen in de wijk. Een van die betrokken partijen is Klimaatverbond Nederland. Het verbond is partner in het project Zonnestad. Klimaatverbond is gecharmeerd van de aanpak die Bureau Ruimtekoers hanteert.
Meer weten over project Zonnestad?
“We kunnen ons goed vinden in een project als Zonnestad van Bureau Ruimtekoers, omdat ook daarin mensen op een laagdrempelige, creatieve en ándere manier kennismaken met zonne-energie en energiebesparing. Bij elke bouwmiddag waarop kinderen aan de slag gaan, zullen een of twee van onze kleurrijke energieambassadeurs aanwezig zijn. Die kunnen ouders die meekijken tips geven, bijvoorbeeld.”
Maisam Haydary
Samenwerken aan de energietransitie voor iedereen
Maisam Haydary, medewerker klimaatadaptatie bij het verbond zegt hierover: “Binnen het Klimaatverbond leiden we, samen met Bureau Wijland, onder andere kleurrijke energieambassadeurs op. Mensen van diverse leeftijden en achtergronden die kennis en tips over energiebesparing geven aan mensen in hun eigen omgeving op een manier die aanspreekt en doel raakt. Ze vertalen het landelijke beleid met de juiste stem voor hun buurt en maken het herkenbaar.”
Dat is dan ook precies de reden van de samenwerking volgens Maisam: “We kunnen ons goed vinden in een project als Zonnestad van Bureau Ruimtekoers, omdat ook daarin mensen op een laagdrempelige, creatieve en ándere manier kennismaken met zonne-energie en energiebesparing. Bij elke bouwmiddag waarop kinderen aan de slag gaan, zullen een of twee van onze kleurrijke energieambassadeurs aanwezig zijn. Die kunnen ouders die meekijken tips geven, bijvoorbeeld.”
Het is geen onwil
Maisam vervolgt: “Van huis uit ben ik onder meer cultureel antropoloog. Ik weet hoe belangrijk de invloed van iemands cultuur is op diens gedrag. Door daar begripvol op in te spelen en niet meteen een verandering van 180 graden te verwachten, weet ik dat je uiteindelijk meer bereikt dan door alleen te zeggen: ‘Trek een dikke trui aan en draai die thermostaat terug’. Het is vaak geen onwil van mensen, maar ze staan niet stil bij de gevolgen voor hun energierekening of ze weten niet goed hoe het anders kan. Daarbij kunnen wij helpen en daarbij helpt ook een project zoals Zonnestad.”
Maisam Haydary
Er is altijd een groep voorlopers die je niets hoeft uit te leggen, die halen hun kennis wel ergens. Maar wij willen de mensen bereiken die niet vanzelf in aanraking komen met informatie of die geen toegang hebben tot bepaalde voorzieningen. Die willen we graag op weg helpen en helpen om de maatregelen die ze treffen te bestendigen.


Kinderen én volwassenen betrekken bij de energietransitie via dagelijkse rituelen
Naast het project Zonnestad, komt er ook een aantal zonnige workshops voor volwassenen: ‘Maak je eigen ZONderzetter’. Deelnemers gaan daarin aan de slag met keramiek, zonnecellen, een batterijtje en een lampje. Daarmee maken ze een onderzetter die, op basis van opgevangen zonlicht van de dag, in de avond je drankje feestelijk verlicht. Ook daarbij is het idee om mensen laagdrempelig te laten ervaren hoe je zonne-energie kunt gebruiken. Niet alleen door die op te vangen via grote, donkere panelen op een dak, maar ook door die klein en toegankelijk te gebruiken in je dagelijkse rituelen.
Moeite met de energietransitie?
Gert Jan van Atelier ’t Duifje verzorgt voor het project ZONderzetter niet alleen de materialen, hij deelt ook zijn kennis over keramiek, én zijn bakoven. Riemer, een jonge kunstenaar die veel in het atelier werkt, helpt ook mee. Gert Jan: “Veel verantwoordelijkheid voor verduurzaming en energiebesparing ligt bij de burger. Ik denk dat mensen daarmee wel eens moeite hebben, zeker als ze in het dagelijks leven ook nog heel andere zorgen hebben. Die groep mensen verlies je door alleen maar te zeggen wat ze allemaal moeten doen of veranderen. Met het project ZONderzetter maken we omgaan met zonne-energie en energie besparen leuk. We gaan er gewoon mee spelen!
Gert-Jan van Atelier 't Duifje
Het leuke aan ons atelier is dat er allerlei verschillende mensen komen. Die wisselwerking is geweldig. Ik denk dat we daarmee mooi aansluiten bij Bureau Ruimtekoers en hun inclusiviteitsgedachte; er is plek voor iedereen.
Allerlei verschillende mensen
We helpen mee vanuit het Atelier, omdat ik het belangrijk vind om onze betrokkenheid bij de wijk en bij het onderwerp te laten zien. In Atelier ’t Duifje komen veel verschillende mensen. Riemer kwam op een dag binnen en zei: ‘Ik wil kunstenaar worden’. Inmiddels exposeert hij, geeft en volgt hij workshops en begeleidt hij anderen. Het leuke aan ons atelier is dat er allerlei verschillende mensen komen. Die wisselwerking is geweldig. Ik denk dat we daarmee mooi aansluiten bij Bureau Ruimtekoers en hun inclusiviteitsgedachte; er is plek voor iedereen. We gaan laten zien dat je met zonne-energie erg leuke dingen kunt doen. Misschien voor sommige deelnemers een mooie, eerste stap naar de energietransitie.”
Nieuwsgierig naar open atelier ’t Duifje? www.ateliertduifje.nl.