Wijkcultuur moet je beléven, doe je mee met Malburgen Mixtapes?

Richard Kofi is kunstenaar, programmamaker, programmeur, curator én was afgelopen jaar Stadstekenaar van Amsterdam. Samen met Ruimtekoers gaat hij dit jaar drie keer een event organiseren in Malburgen; themagerichte gesprekken/-bijeenkomsten met bewoners en andere betrokkenen.

In gesprek met Richard en je buren

Om te ontmoeten, verkennen, verbinden en vooral om de identiteit en cultuur van de wijk meer kracht bij te zetten. Een nog aan te wijzen kunstenaar gaat later op basis van deze input een kunstwerk maken.

“Iedere wijk heeft een eigen infrastructuur en een eigen unieke footprint”, legt Richard uit. “Ik wil eerst vaststellen wat uniek is voor een buurt en daarmee aan de slag gaan. Verbeeldingskracht gebruiken om samen met mensen de toekomst van het leven in de stad vorm te geven. Ik denk nu onder meer aan Huis voor de Wijk als een van de locaties voor de bijeenkomsten. Daar ben ik ter kennismaking geweest en ik zag er een geweldige mix van activiteiten. De Surinaamse linedance groep is bijvoorbeeld echt zo’n wijkcultuurpareltje.” 

Het achterliggende idee van Richard is dat de ziel of identiteit van Malburgen duidelijk wordt en behouden blijft, ook al veranderen er met de tijd fysiek en sociaal allerlei zaken in de wijk. Om de ziel te behouden, kunnen bewoners bijvoorbeeld samen verhalen vastleggen. Richard legt uit: “In Malburgen is heel veel diversiteit. Kijk alleen al naar het winkelcentrum; daar heeft een Afghaanse man een Poolse supermarkt. Breng dat voor het voetlicht. Leg vast dat Omar ooit met de kickboksschool begon. Waar de kerk ooit stond en waarom er nu nog een klokkentoren in de middenberm staat. Van daaruit kunnen weer nieuwe (cultuur)structuren ontstaan.”

Het onzichtbare zichtbaar krijgen

Voor zijn podcast project dat hij samen met Simone Zeefluik doet, Project Wiaspora, ging Richard in gesprek met kunstenaars die zich vrij vechten van de mainstream. Hij ziet dat de manier waarop mensen kunst en cultuur beleven, verandert. Dat moet ook veranderen, vindt hij. “Er bestaan grote instituten als musea en theaterpodia waar van oudsher alle cultuurproductie gebeurt of tentoongesteld wordt. Maar wat minstens zo interessant, verfrissend, ontroerend of levendig is, zijn de cultuurstromingen die underground plaatsvinden. Daar gebeuren juist heel relevante dingen. Een voorbeeld? Hiphop hoor je nooit op de radio, vind je niet in theaters, maar een ruime meerderheid van de mensen luistert daar wél naar. Ik denk dat we veel meer toe moeten naar cultuur die ‘op popt’ in de publieke ruimte, óveral in de stad. We moeten toe naar cultuur die van en voor iedereen is, in plaats van voor een beperkte groep. Naar cultuur die overal te zien, te horen en te beleven is. Wijken als Malburgen zijn er meer in Nederland. Voor bewoners voelen deze wijken vaak in de marge geplaatst. Maar zouden we ze onderling verbinden, dan creëren we een groter en sterker netwerk, geven we deze wijken een stem. Dan kunnen dat juist de plekken zijn voor nieuwe cultuurproductie!”

Doe je mee met Malburgen Mixtapes?

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers