Wij wensen iedereen een fijn Norooz!

Over de hele wereld vieren miljoenen mensen Norooz: het feest van het licht. Wij wensen iedereen die vandaag samenkomt om Norooz te vieren een fijne dag en een goed nieuw jaar!

In 2021 organiseerden winkeliers samen met enthousiaste inwoners voor het eerst Norooz op Winkelcentrum de Drieslag, samen met kunstenaar en ontwerper Tina Lenz en het team van Ruimtekoers. Door de aanhoudende Coronamaatregelen konden we niet de traditionele picknick organiseren. Daarom werd die verplaatst naar de zomer.  

Ontdek de Drieslag, ontmoet je buren en vier de zomer!

En goed nieuws, dit jaar doen we dat weer! Op 18 juni vieren we in de geest van het nieuwe jaar de langste dag en het begin van de zomer met de Sunshower picknick! Ontdek de Drieslag, ontmoet je buren en vier de zomer! Zo maken we samen met ondernemers, bewoners en bezoekers, ruimte voor nieuwe feestdagen/nieuw erfgoed in onze wijk. 

Wat is Norooz?

Norooz is het Perzische, Iraanse, Koerdische en Afghaanse Nieuwjaar. In het Perzisch betekent Norooz letterlijk ‘Nieuwe dag’. Het wordt gevierd op of rond 21 maart. Wanneer precies hangt af van de stand van de zon boven de evenaar: als de zon er pal boven staat, zijn de dag en de nacht precies even lang. In het westen is dat het begin van de lente. In bijvoorbeeld Iran symboliseert Norooz een moment van loutering en verzoening en van de hoop op een nieuw begin of een beter leven. Voor veel mensen is het hét feest van het nieuwe jaar:. huizen worden versierd, mensen trekken nieuwe kleren aan, eten lekkere hapjes, gaan bij elkaar op bezoek en geven elkaar cadeautjes. Picknicken, muziek en dans horen er ook écht bij. 

Uit dezeSunshower Picknick waarbij bezoekers hun speciaal gemaakte picknicktassen konden vullen tijdens een speurtocht langs de winkeliers van het Winkelcentrum. Vervolgens genoten mensen samen met hun buren van al het lekkers op het terras. Dat vieren we dit jaar weer!  

 Meer over dit project volgt snel, maar ben je nieuwsgierig naar afgelopen jaar toen de drieslag versierd werd met kleur én zonnestralen? Kijk hier: https://bureauruimtekoers.nl/projecten/norooz-erfgoed/ 

© 2024 Bureau Ruimtekoers