Wat is volgens jou culinair erfgoed? Nieuwe Arnhemse meisjes van start!

In het project Nieuwe Arnhemse meisjes werken Arnhemse vrouwen met verschillende achtergronden, samen met Allon Cheng, toe naar recepten en gerechten die tijdens het Grote Wijkdiner op tafel komen, om zo hun culinaire erfgoed te delen.

Nieuwe Arnhemse meisjes

In het project Arnhemse meisjes gaan we samen ontdekken welke rol erfgoedparticipatie kan spelen bij de nieuwe wet inburgering. De naam Nieuwe Arnhemse meisjes refereert aan het bekende Arnhemse gesuikerde koekje dat als culinair erfgoed van de stad bekend staat, Arnhemse Meisjes. Met de verschillende deelnemende vrouwen binnen dit project ontstaat er – onder leiding van Allon Cheng – hopelijk een nieuwe manier van het delen van culinair erfgoed. Waardoor we elkaar in de wijk beter leren kennen én waarvan we nog generaties lang genieten.

Alles over het project 'nieuwe Arnhemse meisjes'

Kijkje in de keuken …

Samen met chef-kok Allon Cheng zochten we de afgelopen jaren naar manieren om mensen te verbinden. Zo is het project Ik Kook Mijn Verhaal ontstaan, de basis van Nieuwe Arnhemse meisjes. Allon Cheng is chef-kok bij Stichting Vitanos. Hij weet alles van koken en lekker eten, maar ook van mensen verbinden via culinaire praktijken. Weinig dingen maken verbinding als het samen koken en eten van een maaltijd. Helemaal als die maaltijd ook nog een persoonlijk verhaal meedraagt!

Meer over Ik kook mijn verhaal

City@home

City@home biedt vanuit het Bruishuis in Malburgen een plek voor vrouwen die geïsoleerd zijn (geraakt) in de samenleving en probeert hen, met praktische activiteiten, weer te sterken en deel te laten uitmaken van de maatschappij. Initiatiefnemers Valerie en Christina weten als geen ander hoe je vrouwen samenbrengt en hoe verbindend of helend het kan werken om gezamenlijk te koken of te bakken. Enkele vrouwen die deelnemen aan activiteiten van City@home leveren ook hun bijdrage aan Nieuwe Arnhemse meisjes.

Allon Cheng

Het eten dat je maakt, geeft uiting aan wie je bent, laat zien uit welke cultuur je komt en wat je belangrijk vindt.

Delen van culinaire gewoonten

Allon vertelt: ‘Het eten dat je maakt, geeft uiting aan wie je bent, laat zien uit welke cultuur je komt en wat je belangrijk vindt. Dat varieert van streekgebonden gerechten tot vegetarisch of veganistisch eten. Van koekjes die je bakt bij een familiefeest of het troost-eten dat je maakt als er een dierbare overlijdt. En van een overgeleverd recept van je oudtante tot het gebruik van alleen biologische producten of al het eetbaars uit je eigen moestuin. Mensen (ver-)stoppen heel veel van zichzelf in hun kook- en eetgedrag. Door die eetgewoonten samen te brengen en te laten samensmelten, verbind je ook mensen en culturen.’

De reis van je ingrediënten

Allon benadrukt dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de route die je ingrediënten hebben afgelegd voor ze in je boodschappentas verdwijnen. Liefst gebruikt hij eerlijke producten en denkt hij daarbij aan zijn voetafdruk in deze uitdagende tijd. Maar net zo belangrijk is het, om te genieten van het samenzijn en nieuwsgierig te zijn naar de mooie verhalen en het lekkere eten dat daarbij hoort. ‘Ik probeer om eten een verlengstuk te laten zijn van iemands wereldbeeld. Het gaat voor mij om de balans vinden tussen verantwoord bezig zijn – zowel voor je eigen gezondheid als voor de wereld om je heen – en tegelijk het genieten van heerlijk samen eten en verder even nergens over nadenken. Als dat lukt, ben ik dik tevreden.’

Jouw culinaire erfgoed delen?

Lijkt het je leuk om samen recepten uit te wisselen, in de buurtwinkels en toko’s de ingrediënten bij elkaar te zoeken, samen elkaars verhalen te delen en die te verpakken in een maaltijd die iedere wijkdiner-bezoeker gaat proeven? Meld je dan nog snel aan via renee@ruimtekoers.nl

Wil je het culinaire erfgoed van Malburgen proeven tijdens Het Grote Wijkdiner?

© 2023 Bureau Ruimtekoers