Voorstelling? “Was de wereld maar een beetje meer als 2Swtich”

Een ode aan jezelf, een ode aan waardig menszijn en een ode aan de fijne plek die 2Switch is met haar medewerkers; dat alles komt tot uiting in de theatervoorstelling ‘Alleen sukkels hebben het druk’. Drijvende krachten hierachter zijn Karlijn van Kruchten en Esther de Haas.

Heb jij de moed om voor jezelf te kiezen?

Ze dompelden zich een aantal maanden onder in de Arnhemse kringloopwinkel en besluiten dit nu met een verrassende voorstelling in het pand van 2Switch aan de Westervoortsedijk. Bottom line: heb jij de moed om voor jezelf te kiezen?

Een hele fijne mini utopie

In voorbereiding op de voorstelling werkte Karlijn vanaf mei twee dagen per week bij 2Switch. Ze omschrijft het als ‘een hele fijne mini utopie’. Ze legt uit: ‘Iedereen wordt er geaccepteerd en gewaardeerd. Mensen komen met allerlei verschillende doelen bij 2Switch werken: integreren in de maatschappij, weer een ritme vinden, opnieuw vertrouwen krijgen. Door ‘gewoon’ mezelf te zijn, kreeg ik voor elkaar dat mensen zich openstelden voor mij. En later gebeurde datzelfde bij Esther.’ Esther vult aan: ‘We hebben verzoeknummers gezongen voor de mensen, daarvan filmpjes gemaakt en later nog een voorstelling gegeven in de winkel.’

‘Medewerker Joyce zong haar verzoeknummer mee en toen wij ons terugtrokken, zong ze zelfs alleen (terwijl ze normaal alleen thuis onder de douche zingt). We hebben een portretserie gemaakt van zestien medewerkers. Terwijl mensen eerst echt terughoudend waren, wilden ze later állemaal bijdragen aan de eindvoorstelling. De één schrijft teksten, de ander helpt spulletjes verzamelen, sommigen durven echt in de spotlights.’

Hart voor iedereen

Karlijn en Esther kijken nu zelf anders naar hun bezigheden. Zo creëren ze meer rust in hun drukke schema’s. Karlijn heeft een project zelfs afgezegd. ‘We kregen bij 2Switch een soort spiegel voorgehouden. Waarom steeds die extreme ambitie najagen, zonder stil te staan bij wat we nú al hebben? Ik ben veel meer bezig met bedenken wat ik nou echt wil in het leven. Hier durfde ik de stap te zetten naar meer rust.’ Esther beaamt dit: ‘Ik heb geen dingen afgezegd, maar wel flink mijn agenda omgegooid, zodat ik écht bij 2Switch kon zijn. Ik ben meer bezig met wat me nu energie geeft. De wereld zou meer moeten zijn zoals bij 2Switch; er is hart voor iedereen en mensen hebben tijd  voor elkaar.’

Gemeenschapszin en echte verbinding is een belangrijke drijfveer voor de dames. Sinds Ruimtekoers 2020 hebben de ze ook een project bij de Voedselbank gedaan. Vijf maanden lang zaten ze elke dinsdag bij het uitgiftepunt met koffie, thee en een praatje. Daarmee maakten ze een warme verbinding mogelijk tussen hen en de klanten, maar ook tussen klanten onderling. Die gingen bijvoorbeeld kerstlampjes voor elkaar meebrengen, bleven langer om te kletsen of kwamen zelfs speciaal eerder. Met muziek probeerden Karlijn en Esther de verbinding nog een niveau verder te brengen. Na vijf maanden sloten ze het project af met taart tijdens een muzikaal feest waarbij ze heel veel verzoeknummers speelden.

Saamhorigheid

Terug naar de voorstelling bij 2Switch. Die bestaat uit drie onderdelen, waarvan het middelste onderdeel de verhalen van een aantal medewerkers laat zien en horen. Dat gebeurt in de winkel waar speciaal ‘huiskamertjes’ zijn ingericht waarin de verhalen zich afspelen. Er is een huiskamer met een expositie en in weer een andere is de prachtige stem van medewerker Simone te horen. Esther: ‘We geven een stem aan mensen die niet vaak gehoord of gezien worden. Soms zijn wij de verteller, soms vertellen mensen zelf. Ieder mens wil gezien worden. Alle medewerkers hebben ervaren dat mensen botweg vooroordelen uitten.

Het gaat erom dat je jezelf kunt waarderen, dat je waardig mens kunt zijn. Dat betekent voor iedereen iets anders, iedereen streeft weer andere doelen na.” Karlijn besluit: ‘Het geeft zo’n goed gevoel, die saamhorigheid die er heerst bij 2Switch. Als ik ’s avonds nog een appje krijg van iemand die weer iets heeft gevonden wat in de voorstelling past, dan maakt me dat blij. We doen het écht samen. Na deze voorstelling maken Esther en ik allebei even een pas op de plaats: we gaan een maand niks doen. Nou ja, niks; we gaan ons bezinnen op wat we écht belangrijk vinden. Met dank aan onze voorstelling.’

Ben je enthousiast en wil je ook partner worden?

Dat kan! Samen werken we zowel aan een leefomgeving voor iedereen als cultuur voor ons allemaal. Doe je mee? Neem dan contact met Yosser!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers