Voeg ook jouw wijksouvenir toe aan Musea Cultura!

Ruimtekoers maakt zich hard voor een groenere, mooiere en trotsere Drieslag. Dat gebeurt op allerlei manieren. Door onderzoek, door de organisatie van workshops en evenementen, door vergroening, maar nu ook…met een mobiel museum van alle Malburgers!

Praktisch de sociale duurzaamheid vergroten

Nikki Loef creëerde het museum. Ze is grafisch ruimtelijk kunstenaar en eigenaar van Circus Andersom. Met die laatste organisatie wil ze de ‘sociale duurzaamheid in de wereld vergroten’. Dat klinkt natuurlijk best ingewikkeld. Maar als je met haar praat, blijkt ze juist heel praktisch. En wat ze in haar hoofd heeft, kan ze ook nog zelf maken. Op die manier is ook Musea Cultura ontstaan: haar mobiele museumtrekkar waarin iedere Malburger die dat wil een plekje krijgt met zijn of haar souvenir van de wijk.

Vanaf 22 september staat ze in ieder geval vijf keer op de markt op woensdagochtend. Maar ze wil ook graag verder de wijk in met Musea Cultura. Zodat mensen overal uit de wijk een stukje van henzelf of hun stukje van Malburgen kunnen toevoegen. Het doel is om zo een bonte verzameling te krijgen die als het ware de identiteit van de wijk weergeeft. Op basis daarvan gaat sociaal antropoloog Tina Lenz (bekend van de vlaggen en lichtbakken op de Drieslag) weer verder met het ontwikkelen van een soort overkoepelend baken dat de trots, de mooie verhalen, de mooie mensen en de kracht van de wijk laat zien.

Nikki: “Deze wijk is zo veelzijdig, ik probeer die grote diversiteit aan mensen, culturen en kleurrijkheid in Malburgen te verzamelen. Dat klinkt nog een beetje abstract, maar als je Musea Cultura ziet, snap je het. Voor iedereen die wil meedoen, heb ik een zakje met tips, hulpmiddelen en aanknopingspunten. Daarmee help ik iedereen die iets wil toevoegen op gang. Als het nodig is, hoor. Soms weten mensen meteen wat ze in het museum willen plaatsen. Het kan en mag van alles zijn. Een recept van je oma, een portret van een geliefde, een uitspraak, de locatie van een bijzondere plek (die kun je bijvoorbeeld op de foto zetten of natekenen) of de vorm van de vaas die op je schoorsteenmantel staat. Het museum is mobiel, ik trek letterlijk en figuurlijk de kar! Samen met mijn broer heb ik die kar zelf gemaakt. De ene kant is museum- en expositiekant en de andere kant is de maakkant. Daar kun je ter plekke tekenen, kleien of wat je maar wilt. Maar je mag er natuurlijk ook thuis even over nadenken en het een week later langsbrengen. Het leuke is dat, doordat bewoners de kar zelf vullen, iedereen een beetje eigenaar van het museum is.”

Ook meedoen?

Denk je nu: ‘Het Musea Cultura moet ook een keer bij ons op de club, in het buurthuis of bij het straatfeest komen staan!’ Of wil je zelf graag iets toevoegen en kun je niet op woensdagochtend naar de markt komen? Geef het dan door aan de redactie van de wijkkrant. Dan geven we je verzoek door of zorgen we dat jouw bijdrage op en een of andere manier in het museum terecht kan komen.

Wil je meer weten over Nikki en Circus Andersom, over Tina Lenz of over Ruimtekoers? Kijk op www.ruimtekoers.nl.

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Renée. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers