Het liefst zouden we groots en met de hele wijk het lentefeest ‘Norooz’ vieren – 20 en 21 maart – op de Drieslag. Het feest van een nieuw jaar, een nieuw begin. Een alternatief voor ons vaak zo winterse Oud & Nieuw.

Winkeliers en inwoners vieren samen Norooz

Dat we af en aan in lockdown zitten, wil niet zeggen dat we de lente niet vrolijk kunnen verwelkomen. Het liefst zouden we groots en met de hele wijk het lentefeest ‘Norooz’ vieren – 20 en 21 maart – op de Drieslag. Het feest van een nieuw jaar, een nieuw begin. Een alternatief voor ons vaak zo winterse Oud & Nieuw. Maar omdat nu niet alles mag en kan, vieren we het meer verdeeld over het jaar. Vooral ook deze zomer staan er allerlei activiteiten op het programma. De precieze invulling van Norooz laat nog even op zich wachten. Stadsmaker Tina Lenz, is in ieder geval al in gesprek met een aantal ondernemers op de Drieslag.

Zo treft ze vandaag bij Bakkerij Drieslag ondernemer Sehbas. Even later komt Sanger van restaurant Mesopotamië ook langs. Samen weten ze meteen allerlei herinneringen aan Norooz op te roepen. “We maken vooraf eten en gaan met allemaal gezinnen picknicken in de bergen. Verder is er gezamenlijke dans en zijn er concerten en vuurshows”, vertelt Sehbas. Sanger knikt instemmend. Hij komt, net als Sehbas, uit Irak. Sehbas en Sanger woonden daar vroeger op een uur of vijf rijden van elkaar. Nu zijn ze in Nederland bijna buren met hun ondernemingen.

Norooz is een feest van licht, bloemen en veel eten. Miljoenen mensen over de wereld vieren het. Om de komst van het nieuwe licht te benadrukken, gaat Tina binnenkort met lichtkunstenaar Rinaldo Klein Bleumink naar alle ondernemers. Hij gaat een kunstwerk maken van 35 lichtblokken en elke ondernemer kan zijn of haar blok zelf mee ontwerpen.

Bij buurtsupermarkt Almostakbal valt dat idee meteen in goede aarde. Helma, van huis uit een echte Klarendalse, runt de supermarkt samen met haar Marokkaanse man Karim. Sinds de visboer is vertrokken, hebben zij elke dinsdag verse vis. Hun andere producten (zoals dagelijks vers brood, groente en fruit) én mooie verhalen hebben ze iedere dag.

‘We gaan binnenkort verbouwen’, glundert Helma. “Ik weet trouwens nu al wat ik op dat lichtblok wil: in ieder geval de kleuren van de Marokkaanse vlag.’Het is een grappig duo: de donkere Karim en Helma met haar lichtblauwe ogen.’ Die ogen heb ik van mijn vader, kijk! (ze laat een foto zien) En mijn kleinzoon heeft ze ook, kijk maar! (nog een foto). Karim is inmiddels ook alweer verwikkeld in een leuk gesprek met een klant. Het boodschappen doen, voelt hier bijna als een familiebezoek.

Norooz in de zomermaanden

Ruimtekoers laat zich nooit kisten, dus de plannen die er zijn voor het lenteweekend, blijven overeind. Ze verschuiven alleen deels richting de zomer. Tina: ‘We gaan na de lockdown bijvoorbeeld in workshops samen picknickkleden maken. Zodat iedereen die wil op de Drieslag kan komen picknicken. Je picknickmand kun je gemakkelijk vullen met het uitgebreide aanbod in het winkelcentrum. De bedoeling is om met allerlei bewoners samen te komen en ons eigen lentefeest, misschien wel het Drieslagfeest, te vieren!’

Norooz in Malburgen is onderdeel van het Stadsmakersprogramma Ritueel Geopend en wordt mede ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers