De hele zomer te bezoeken, Verhalen met Zorg geopend in het Nederlands Openluchtmuseum

In opdracht van het Nederlands Openluchtmuseum ontwikkelden Bureau Ruimtekoers en kunstenaar Nikki Loef het participatiekunstwerk Verhalen met Zorg, waarmee zij ruimte maken voor oprechte verhalen over mantelzorg. De interactieve installatie is nog de hele zomer te bezoeken tijdens openingstijden én tijdens workshops. Doe je mee?

Waarom zorg jij voor een ander?

In 2023 werpt het Nederlands Openluchtmuseum licht op het jaarthema ‘Zorg voor elkaar’ waarbij zij laten zien hoe we naar elkaar omkijken in het verleden en het heden. In een reeks programma’s worden diverse vormen van zorgen voor een ander gedeeld. Een van de programmaonderdelen behelst het ontwikkelen van een  participatiekunstwerk over mantelzorg. Wist jij dat er in Nederland zo’n 5 miljoen mensen mantelzorg geven? Veelal belangeloos en soms langdurig en intensief.

Verhalen met Zorg

Samen met kunstenaar en mantelzorger Nikki Loef ontwikkelden we het participatiekunstwerk Verhalen met Zorg. Een installatie gemaakt voor en door mantelzorgers of anderen die zorg verlenen. Bedoeld om ruimte te bieden aan oprechte verhalen over zorg. Daarmee gaan we voorbij de ‘ode aan de mantelzorger’ want complimenten zijn fijn (en die zijn er al genoeg), maar daardoor is er ook minder ruimte voor de heftige verhalen over mantelzorg. En juist die verdienen ook een plek.

Kleiwerkjes als symbolische Verhalen met Zorg

Vanaf januari was Nikki in gesprek met de mantelzorgers. Over hun uitdagingen, moeilijkheden en frustraties. Maar ook over hun wensen voor de toekomst. Tijdens de gesprekken maakten Nikki en de deelnemers kleiwerkjes. Het kleien zorgde ervoor dat de gesprekken niet het doel waren en er vrijelijk werd gepraat. En op die manier symboliseren de kleiwerkjes de gespreksonderwerpen en werden zo de Verhalen met Zorg. De gesprekken werden ook opgenomen en zo maakten Nikki en het team van Ruimtekoers een podcastserie. De Verhalen met Zorg zijn dus ook te beluisteren. Fotograaf Cécile Bok maakte foto’s van de gesprekken en de kleiwerkjes.

Interactieve installatie bij de entree van het museum

En zo komen de verhalen samen in een interactieve installatie op het entreeplein van het Openluchtmuseum. Daar staat nu een prachtig glazen huis, met grote panelen waarop de verhalen van de vijf mantelzorgers in beeld en tekst worden gedeeld. Via QR-codes kunnen bezoekers de verhalen met zorg van Nikki, Nadine, Myrthe, Kenneth en Hanneke beluisteren. Op het prikbord kunnen bezoekers hun kleine zorg-anekdote delen of oproepjes plaatsen.

Een spiegel voor jezelf

Ik hoop dat de variëteit van zorgsymbolen, zoals ik de Verhalen met Zorg ben gaan zien, die in de komende tijd worden gemaakt de complexiteit en veelzijdigheid van het concept zorg zichtbaar maakt. Iedereen heeft wel een zorgverhaal. Een verhaal dat soms net zo veel vertelt over onszelf als over de ander. Zorgen voor een ander is ook vooral een spiegel voor jezelf.

Nikki Loef

Doe je mee? Wat is jouw verhaal met zorg?

De installatie is de gehele zomer te bezoeken tijdens openingstijden van het museum. En een keer per maand gaan Nikki en andere workshopgevers opnieuw in gesprek met bezoekers. Aan de keukentafel in de installatie kunnen bezoekers dan hun verhaal met zorg kleien. Zo blijven de Verhalen met Zorg groeien. Aan het einde van het seizoen, na acht maanden, is de gehele glazen container gevuld met een diversiteit aan kleiwerkjes en laten daarmee vooral zien dat we allemaal zorgen. Wil je meedoen? Kijk dan in onze agenda voor de exacte momenten.

Check onze agenda

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Margot. Tot snel!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers