Soms dwing je de zon af door zelf de stralen op te hangen. Malburgen heeft sinds vorig jaar een jaarlijks terugkerend ritueel, met ruimte voor nieuwe feestdagen, waar we samen de stralen van de zon vereren en de zomer uitbundig vieren. Onderdeel hiervan is de workshop Verhalen die stralen!

Vier de zomer

Met de Sunshower picknick van vorig jaar zijn we aan een jaarlijks ritueel begonnen. Daarom is er zaterdag 18 juni weer een picknick op winkelcentrum de Drieslag! Samen met deelnemers van de workshop Verhalen die stralen zorgen we voor de verbinding en aankleding van het winkelcentrum.

Tina Lenz

Soms dwing je de zon af door zelf de stralen op te hangen.

Verhalen die stralen

Als verbinding tussen de wijk en dit evenement wordt er in de aanloop naar de Sunshower picknick de workshop Verhalen die stralen georganiseerd, met organisaties en initiatieven uit de wijk. Tijdens deze workshops gaan we op creatieve manieren met elkaar in gesprek over wat mensen laat stralen en waar deelnemers vrolijk van worden en hoe we deze lichtpuntjes kunnen versterken en doorgeven. Deelnemers worden letterlijk in het zonnetje gezet.

Afgelopen weken waren er verschillende workshops met: ouderen in Malburgstaete, jongeren bij Huis vóór de Wijk, wijkbewoners bij de Kruiskerk, en meiden van Empowering Nisa. Samen met deelnemers van de workshop zocht programmamaker Jorine naar gelukswensen die gedeeld worden met de buren en ondernemers tijdens de Sunshower picknick. Door middel van persoonlijke verhalen, herinneringen en complimenten, komen de deelnemers tot een uiteindelijke gelukswens die op een geel lint wordt geschreven. Deze linten krijgen tijdens de picknick een plek op de Drieslag.

gelukswens van een deelnemer

Één zonnestraal is voldoende om het donker te verlichten.

Zelf de stralen ophangen

Met een team vanuit Bureau Ruimtekoers, samen met Tina Lenz en Diede Bongertman, versierden we op vrijdag 10 juni de Drieslag met gele linten. Deze linten zijn niet alleen voor de picknick, ze blijven de hele zomer hangen. Zo vieren we samen de zomer en creëeren we verbinding met de wijk, door de interactie die ontstaat met voorbijgangers die hun boodschappen doen. Het leidt tot reacties als: “Wat leuk dat jullie dit doen, dit maakt de Drieslag vrolijker!” of: “Het ziet er mooi uit, dit mag hier het hele jaar wel hangen!” Er wordt zelfs meegedacht over het wassen van de linten, zodat deze kunnen worden hergebruikt.

De deelnemende ondernemers kregen een speciaal gemaakt bord voor hun gevel, waardoor ze herkenbaar zijn tijdens de picknick.

Aanleiding

Vorig jaar ontstond een tijdelijk erfgoedcollectief van 7 winkeliers van de Drieslag – waarvan vijf met een Koerdische achtergrond – diverse inwoners van de Arnhemse wijk Malburgen, samen met maker en design-antropoloog Tina Lenz én het team van Bureau Ruimtekoers. De aanleiding was het artistiek onderzoek van Tina Lenz: Ritueel Geopend.

De winkeliers werden benaderd om participerend hun persoonlijke waarden, verlangens en behoeften voor hun eigen onderneming en het winkelcentrum te onderzoeken en delen. Dat resulteerde in nieuwe vlaggen, publicaties en evenementen.

Aanleiding van het project

Hoe maken we ruimte voor nieuwe feestdagen en versterken we daarmee de leefbaarheid van wijken?

Lees meer over Ritueel Geopend

Happy Norooz!

Hieruit ontstond het idee om samen het lenteritueel Norooz te vieren. Op deze wijze werkten zij aan het openen van het van oorsprong Perzisch ritueel, met als doel deze cultuuruiting eigentijds en klaar voor de toekomst te maken in deze stedelijke context. Anderzijds verbonden zij gemeenschappen in de wijk en brachten zij culturen bij elkaar met als doel de leefbaarheid van de wijk te verbeteren met en voor iedereen.

Deze viering staat symbool voor de nieuwe dag, terugkeer van het licht en vindt altijd plaats op 20 en 21 maart. De laatste dag van de winter, de eerste dag van de nieuwe lente.

Lees meer over Happy Norooz!

Proef de Drieslag, ontmoet je buren, vier de zomer!

Vorig jaar kon door corona de viering helaas niet doorgaan, dus vierden we de zon en de zomer op 7 augustus. Samen met de winkeliers op Winkelcentrum de Drieslag en partners uit de wijk organiseerde Ruimtekoers de Sunshower picknick met als slogan: “Proef de Drieslag, ontmoet je buren, vier de zomer!”

En zomer, dat was het op Winkelcentrum de Drieslag. Het was géén gewone picknick, bezoekers konden hun speciaal gemaakte picknicktassen vullen tijdens een speurtocht langs de winkeliers van het Winkelcentrum. Om vervolgens samen met de buren te genieten van al het lekkers op het terras: proef de Drieslag, ontmoet je buren en vier de zomer!

Lees meer over de picknick van vorig jaar

Sunshower picknick 2022

Dat vraagt om een vervolg. Op 18 juni organiseren de winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag een nieuwe Happy Sunshower picknick! Daarmee vieren we de komst van de zomer en staan we stil bij het aanbreken van een nieuw seizoen. Dat klinkt als een nieuwe feestdag, en dat is het ook! Samen onderzoeken we nieuwe gemeenschappelijke rituelen voor onze samenleving, onder de zonnestralen van gele linten met complimenten. Eet je mee?

 

 

© 2024 Bureau Ruimtekoers