Als Bureau Ruimtekoers zijn we betrokken bij Van A tot Zuid, een toffe ontwikkeling van gemeente Arnhem, op het gebied van social design en participatie. In het project begeleiden we tien Arnhemse makers die, geïnspireerd door inwoners van Zuid, aan de slag gaan met deze proefprogrammering (te zien in maart!).

Van inspiratiesessie naar ontwerpmiddag

De makers zitten vol inspiratie uit eerdere ontmoetingen en gesprekken met mensen in winkelcentrum Kronenburg en andere delen van Zuid. Vandaag verzamelen ze zich in het RijnIJssel-gebouw om elkaars programmaplannen-in-de-maak verder te verbeteren en te finetunen. Dat gebeurt in de vorm van een carrousel: elk makersduo gaat met een ander duo om tafel. Eerst pitchen twee makers hun plan en horen de ideeën van hun tafelgenoten daarover aan en vervolgens draaien ze het om. Twee keer tien minuten, de klok loopt.

Dat gaat dan ongeveer zo …

Modeontwerper Mirte heeft veel buurtbewoners ontmoet in wijkcentrum de Madser. Een groep jonge meiden en een groep jonge moeders die ‘mega-enthousiast’ waren om mee te doen. Het idee van Mirte en deze dames is om van verschillende generaties uit Zuid een ‘wolkendek’ van dromenprints af te drukken op stof. Onder dat dromendek komt een 3D-collage van dierbare objecten en herinneringen van iedereen die meedoet, zodat er door die combinatie een soort ‘psychedelische vibe’ ontstaat, geprint op stof.

Dromen uit Zuid

Duomaker Bilal werkt gelijktijdig in een workshopachtige setting met semi-professionals uit de wijk aan een nummer over Dromen uit Zuid. Na deze duopitch van Mirte en Bilal concludeert Nur van het andere duo: ‘Jullie power is duidelijk, maar hoe gaan jullie toeschouwers van jullie performance de aanzuigende werking daarvan laten voelen?’ Mirte denkt aan samen met mensen een kledingstuk maken, Bilal ziet interactie vooral in het proces van muziek maken. ‘Er gaan veel muzikale dromen samenkomen.’ Nur oppert iets als een OR-code, die mensen kunnen scannen als ze meer willen weten of verder willen helpen ontwerpen of musiceren. ‘Zodat het mogelijk een vervolg krijgt waarvan mensen deel kunnen uitmaken.’

Zintuigelijke rituelen

Dan draaien de rollen om en pitchen Nur en Alieke. Hun concept? Een interactieve, intieme installatie over persoonlijke, zintuiglijke rituelen. Ze vertellen wat ideeën over een huisje dat op één plek blijft staan en waar mensen hun ritueel kunnen toevoegen en een ander ritueel kunnen meenemen. Met een pak van speciaal materiaal dat Nur kan aantrekken in het huisje. Ze willen dat zo maken dat iemand een fysieke indruk op dat pak kan achterlaten.

Nur: ‘Bijvoorbeeld het gevoel dat zen-meditatie geeft in je lichaam.’ Mirte reageert enthousiast en denkt razendsnel mee. ‘Ik ken een materiaal en techniek waarbij een soort schuim uithardt na aanraking waardoor je bijvoorbeeld een handafdruk kunt bewaren’. Terwijl Alieke en Nur van alles opschrijven, eindigt Mirte met: ‘Als je een etalagepop nodig hebt om het pak aan te trekken, kan ik helpen!’ In een volgende ronde tipt Cassandra nog aan Nur en Alieke: ‘Jammer om rituelen door mensen te laten meenemen, want daarmee houdt iedereen een ritueel (weer) alleen voor zichzelf. Het is misschien mooier om het met veel meer te kunnen delen.’

Cassandra

Het is mooier om rituelen met veel meer mensen te kunnen delen.

Koffiepauze

Tijdens een pauze in de carrouselrondes zit woordkunstenaar Jesse even in de aula van de school met koffie. Ineens ziet hij een bekende, het blijkt een docente. Jesse legt uit waarom hij in het gebouw is: hij gaat met fotografe en beeldkunstenaar Samira samen korte, fragmentarische docu’s maken. Die gaan over jongeren met een leegte in zich, met een wens, maar hun stem wordt niet gehoord. ‘Wij willen hen door de docu’s een stem, een blik of gehoor bieden’, legt hij uit. ‘Maar niet door hun hele verhaal weg te geven. Kijkers moeten juist nieuwsgierig worden en de docu’s moeten aanzetten tot kijken en vooral ook luisteren naar jongeren.’

Als hij dan terloops opmerkt dat hij al op verschillende plekken met veel jongeren heeft gepraat, in twee AZC’s bijvoorbeeld, zegt de docente: ‘Heb je toevallig al aan mijn leerlingen gedacht? Wat jij nu beschrijft is op meerderen van hen van toepassing.’

Werk aan de winkel!

Eenmaal weer boven in de school klinkt Alieke: ‘Wat fijn dit, wat ongelooflijk mooi wat iedereen aan het doen is!’ Met hoofden boordevol nieuwe input, aangescherpte ideeën en vooral heel veel extra zin om weer met bewoners verder aan de slag te gaan, vertrekt iedereen eind van de middag naar huis, atelier of studio. Werk aan de winkel!

Deze creatieve kruisbestuiving tussen makers onderling, maar vooral ook tussen makers en bewoners van Zuid wordt zeker vervolgd. Met dank aan gemeente Arnhem! Onthoud in ieder geval vast 21, 22 en 23 maart en laat je een van die dagen verrassen door een prachtig proefprogramma!

Wil je meer weten of met ons samenwerken?

Dat lijkt ons heel leuk! Laten we samen aan de slag! We helpen je graag met het verduidelijken van je plannen, met een creatieve brainstorm. We luisteren goed en we houden ervan om te inspireren met onze inzichten. Interesse? Neem eens contact op met Florien. Tot snel!

© 2024 Bureau Ruimtekoers