Vacature: Bureau Ruimtekoers zoekt een Research stagiair (deadline 15 april)

De afgelopen twee jaar heeft Ruimtekoers de eerste stappen gezet naar een eigen methodiek voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst. De komende tijd gaan we deze methode verder onderzoeken en delen. Hiervoor zoeken we een research stagiair die ons helpt de impact van onze projecten te onderzoeken en vast te leggen. Doe je mee?

Wat doet Bureau Ruimtekoers?

Bureau Ruimtekoers gelooft in de kracht van verbeelding! Daarom werken wij samen met kunstenaars en ontwerpers aan creatieve projecten, waarmee we inwoners betrekken bij vraagstukken die spelen in hun eigen leefomgeving. Jaarlijks worden er meer dan 12 projecten georganiseerd. Dit doen we in Malburgen in Arnhem-Zuid, én door de rest van het land.

Gedurende het jaar organiseren we projecten op eigen initiatief en werken we in opdracht van gemeenten en adviesbureaus. Dit doen we op thema’s als duurzaamheid, gezondheid, discriminatie en sociale veiligheid. Al deze projecten en opdrachten dragen bij aan het organiseren van draagvlak en het verkennen van een nieuwe richtingen voor een rechtvaardige samenleving.

Gezocht: Research stagiair (x/v/m)

De afgelopen twee jaar heeft Ruimtekoers de eerste stappen gezet naar het ontwikkelen van een eigen methodiek voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Een methode waarmee kunstenaars via antropologische werkwijzen bewoners ontmoeten en samen met hen werk maken en presenteren. Zo krijgen bewoners een stem en werken zij samen met makers en beleidsmakers aan vraagstukken in hun eigen leefomgeving.

De komende tijd gaan we deze methode verder onderzoeken en delen. Hiervoor zijn we op zoek naar een research stagiair die ons helpt de impact van onze projecten te onderzoeken en vast te leggen en zo onze methode verder te ontwikkelen.

Laat ons weten wat je past!

Je stage start in juni of na de zomer en duurt minimaal 5 maanden. Maar we staan open voor een planning die jou past.

Wat ga je doen…

Als research stagiair werk je samen met de hoofdonderzoeker en het projectteam aan projecten met maatschappelijke impact.

 • In de eerste fase van een nieuw project ondersteun je de kunstenaar en projectleider met vooronderzoek naar het specifieke vraagstuk van dat project. Je pakt de telefoon op, spreekt mensen aan en weet een vertrouwensband op te bouwen met de doelgroep. Wat speelt er? En hoe kan Ruimtekoers bijdragen?
 • Tijdens een project doe je onderzoek naar de impact van het project. Je voert participatory observations uit, gaat in gesprek met deelnemers en doet verslag van hoe het project verloopt. Zo verzamel je data. Deze data verwerk je tot inzichten die je op een toegankelijke en begrijpbare manier weet te delen met het team.
 • Na afloop van een project evalueer je samen met het team en schrijf je mee aan verantwoordingen en publicaties.
 • Je denkt mee over hoe we onze impact kunnen vergroten en hoe we onze methodiek kunnen aanscherpen en delen met andere organisaties en makers.

En jij bent…

We zijn op zoek naar een nieuwsgierige, assertieve persoonlijkheid die zowel creatief als kritisch kan denken en werken. Je identificeert je met onze missie om te werken aan rechtvaardige steden, wijken en buurten, mét en voor alle betrokkenen en ziet er een uitdaging in om hier zoveel mogelijk mensen in mee te nemen.

De stad en de publieke ruimte zijn ons speelveld. We vinden het belangrijk dat alle perspectieven op ons samenleven daar bij elkaar komen. Een perspectief in het team dat aanvullend is op de heersende normen is daarom erg welkom.

 • Je studeert aan een relevante HBO of WO opleiding of hebt deze net afgerond. Bijvoorbeeld in de richting van kunst en ontwerp, antropologie of sociologie.
 • Je bent enthousiast, flexibel en sociaal. Je bent goed in het leggen van nieuwe contacten en weet je ideeën op een creatieve manier met anderen te delen.
 • Je bent proactief en hebt zin om aan de slag te gaan in een kleine jonge organisatie waar je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt.
 • Je kan goed schakelen tussen micro- en macroniveau. Zo weet je helemaal in een project te duiken en heb je oog voor wat het project voor individuele deelnemers betekent maar weet je dit ook te vertalen naar de maatschappelijke impact van Ruimtekoers als bureau.
 • Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.
 • Je bent in ieder geval drie dagen per week beschikbaar en bereid om ook in de weekenden en avonden bij programma’s aanwezig te zijn.

Wij bieden…

Een stageplek voor 3 tot 5 dagen per week voor een periode van 5-8 maanden. Je werkt in een informele omgeving met een kantoor midden in de wijken van Arnhem-Zuid, de kraamkamer van ons bureau, met jonge en ambitieuze collega’s met wie je hard werkt om de wereld een beetje mooier te maken. Maar ook:

 • Professionele stagebegeleiding waarin we samen werken aan jouw persoonlijke doelen en ontwikkeling;
 • De mogelijkheid om ervaring op te doen met het werken in een culturele organisatie en het zelfstandig uitvoeren van onderzoek;
 • Veel ruimte voor eigen invulling aan de stageopdracht en ruimte voor eigen initiatief.

Enthousiast?

We horen graag van je! Solliciteer voor 14 april 2022 door je CV en een motivatiebrief te sturen naar sari@ruimtekoers.nl. Neem ook alvast een kijkje op www.bureauruimtekoers.nl of www.ruimtekoers.nl

Wil jij met kunst óók impact maken in de leefomgeving?

Laten we dan eens kennismaken. We leggen graag onze methode uit of helpen jou bij het meten en verantwoorden van jouw impact. Lijkt dat je wat? Neem dan eens contact op met hoofd onderzoek Sari Bouwmeester.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers