Ook dit jaar was Werkplaats de Paardenbloem weer geopend in Malburgen, op de Drieslag. De Onkruidenier en inwoners verkenden opnieuw samen de groene vegetatie van de wijk.

Op naar een groene pergola in het winkelcentrum de Drieslag

Tijdens de programma’s in 2019 en 2020 werd het helder dat inwoners graag de handen uit de mouwen willen steken. En daar kwam dit jaar eindelijk beweging in.Samen staken zij de handen uit de mouwen en hielpen mee met het organiseren van de workshops en het vergroenen en bloemrijker maken van Winkelcentrum de Drieslag.

Midden in de winkelstraat staat een stalen pergola die wel een opknapbeurt kan gebruiken aldus de winkeliers en bewoners. Dus, aan de slag! Vanaf het begin was buurtbewoner en kunstenares Feilin Han betrokken. Zij maakte prachtige tekeningen van de pergola om die vervolgens te laten beschilderen door voorbijgangers met hun ideeën over de aankleding ervan. Dat gebeurde met natuurlijke verf die expert Lucila Kenny van de Onkruidenier maakte, met opnieuw weer andere inwoners. Zo hielp iedereen mee! Naast Feilin was ook buurtbewoner Annebeth nauw betrokken. Zij nam ons mee in de wijk die zij zo goed kent opzoek naar eetbare planten, om te laten zien dat die op elke straathoek groeien. Dat deed ze in één van de workshops die de Onkruidenier en het collectief afgelopen zomer organiseerden.

Een fijne plek voor mens en bij

Tijdens de tweede workshop leerden we de bijen van Malburger Redouan kennen en proefden we de honing die zijn bijen maken. Redouan is betrokken wijkbewoner en leerden we vorig jaar tijdens Ruimtekoers Festival al kennen. Hij kwam destijds een potje honing brengen met de mededeling dat hij het belangrijk vindt dat er in de wijk wordt geïnvesteerd in en kennis gedeeld over het groen. Dit jaar deelde hij dus behalve zijn honing ook zijn kennis over de bij en het belang van bijen voor het behoud van de biodiversiteit in de stad. Redouan vertelde tijdens de workshop welke planten belangrijk zijn voor de bij en Lucila wist weer verf te maken van precíes die planten die de bij zo interessant vindt. Zo leerden we hoe je een groen winkelcentrum kunt ontwerpen waar zowel mens als bij blij van wordt.

Na twee dagen hard werken op de Drieslag…

Uiteindelijk leidden deze workshops samen en alle kennis, ideeën, wensen en dromen die daarin ter sprake kwamen tot een ontwerp voor de vergroening van Winkelcentrum de Drieslag. In het midden van dat winkelcentrum staat een grote stalen, grijze pergola die wel wat aankleding kan gebruiken volgens buurtbewoners. En dan het liefst met planten die een dubbele functie hebben; kruiden bijvoorbeeld, die maken het mooi groen én zijn uiteindelijk goed te gebruiken door winkelend publiek.

Één van die buurtbewoners die al sinds de zomer zeer betrokken was is Bas, bewoner van de Drieslag en hovenier van beroep. Hij vind het bijzonder om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het vergroenen van zijn eigen leefomgeving en het winkelcentrum. ‘Mooi dat mijn kennis zo goed van pas komt en het onder mijn raam nu groener is! Het winkelcentrum, mijn voortuin, ziet er nu veel gezelliger uit.’

Ook Annebeth was tijdens de vergroening van het winkelcentrum weer van de partij en aan het stralen. ‘Zo bijzonder dat dit winkelcentrum nu ook helemaal groen wordt. En mooi om te zien hoe veel mensen er helpen en dit belangrijk vinden, ook de kinderen doen heel enthousiast mee!’

Het waren twee prachtige dagen, de zon scheen en de mensen straalden. Er kwamen veel mensen aanwaaien, zoals een bewoner die vertelde dat hij een bijzondere oregano plant heeft en daar wel een stekje van wilde afstaan voor de Drieslag. En jahoor, een halfuur later stond hij daar met een stekje. Zo bouwen we samen aan een groene leefomgeving voor iedereen!

Wil jij ook werken aan groene initiatieven in de wijk?

Wij helpen jou graag met een project zoals Werkplaats de Paardenbloem. Daarin bepalen betrokken inwoners, van allerlei achtergronden en die nog niet eerder betrokken waren bij buurtinitiatieven, hoe hun groene leefomgeving vorm krijgt. Dat proces begeleiden wij. Misschien wel wat voor jou? Laat het weten, projectleider Pim vertelt er graag over!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers