Ontwerpen vanuit de antropologie (menskunde), dat is wat kunstenares Tina Lenz doet. Ze is een bekende ontwerp antropoloog en gaat voor Ruimtekoers Festival op zoek naar de gebruiken en rituelen die mensen verbindt op winkelcentrum de Drieslag. Zo ook bij bakker Sehbas!

“Sehbas, je moet er nog wel wat feta op leggen”

Daarvoor loopt ze bijvoorbeeld mee met winkeliers in hun dagelijkse praktijk. Op basis daarvan gaat ze, samen met hen, onder andere vlaggen ontwerpen die de identiteit van de winkel(ier) uitbeelden. Op een regenachtige dinsdagochtend is ze druk bezig bij ‘DRIESLAG bakkerij & döner’ van Sehbas Barwari. Een ingewikkelde term als ‘participerend ontwerpen’ krijgt daar heel vanzelfsprekend vorm.

Sehbas maakt met veel liefde een Turkse pizza klaar, zodat Tina er foto’s van kan maken voor de vlag. Tina geeft nog een tip en Sehbas oppert dat hij er nog wel een peper bij kan leggen als garnering. Vaste klant Amantha zit in de vensterbank met een chocoladebroodje te ontbijten. ‘Sehbas, je moet er nog wat feta op leggen’, zegt ze. Tina geniet zichtbaar en zegt: “Kijk, zo gaat dat, sámen ontwerpen.”

“We trekken multicultureel publiek, en dat is juist zo leuk!”

Tussendoor komen er steeds klanten even brood halen. Scholieren lopen in en uit voor een Turkse pizza. Vaste klant Amantha is er bijna iedere dag als ze haar zoon naar school heeft gebracht. ‘Ik kwam hier een keer met een vriendin en sindsdien ben ik verkocht. Ze hebben hier zoveel lekkers, altijd alles vers. En het is ook nog gezellig!’ De volgende klant kent Amantha en er ontstaat een winkel breed gesprek over van alles en nog wat. Rushat, de neef van Sehbas, staat intussen ook achter de balie pizza’s te maken.

Sehbas komt oorspronkelijk uit Irak en woont twintig jaar in Nederland. Hij leerde voor machineoperator en automonteur. Een half jaar geleden besloot hij de bakkerszaak op de Drieslag over te nemen. “Dat is heel wat anders, ja. Maar in mijn familie zijn we bijna allemaal ondernemer. Hard werken is normaal. We zijn elke dag van 8 tot 20 uur open, behalve op zondag. Tijdens de Ramadan nog langer, tenminste als het pas laat donker wordt. We trekken multicultureel publiek en dat is juist zo leuk.”

Om mensen te trekken is een wat gevarieerder aanbod beter”

Sehbas en zijn neef Rushat spreken veel talen, van vloeiend Nederlands tot Turks, Koerdisch en Farsi. Ze zouden het winkelcentrum graag wat meer een gezicht geven. Met een duidelijke ingang met een mooi bord, zodat mensen zien dat er een winkelcentrum is. Sehbas: “Als we als ondernemers iets willen, moeten we met zóveel partijen rekening houden, dat is bijna niet te doen. Hierboven wonen mensen en er zijn veel verschillende pandeigenaren. Ik begrijp ook niet zo goed dat er vergunningen worden verleend voor allemaal dezelfde soort winkels: er zitten nu vier kapperszaken. Om mensen te trekken, is een wat gevarieerder aanbod beter.”

Ze zijn blij met Tina en de aandacht vanuit Ruimtekoers Festival voor de Drieslag. Zo gaat achter elke winkelpui een wereld schuil: een andere cultuur, lekker eten, fijne producten of gezellige dienstverlening. Mensen ontmoeten elkaar, maken een praatje, leren elkaar kennen en zo verbinden alle ondernemers op hun eigen manier de mensen in de wijk.

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2023 Bureau Ruimtekoers