Tina gaat op onderzoek Wat zijn jouw lichtpuntjes voor het nieuwe jaar?

Op 20 maart vieren winkeliers op de Drieslag samen met Stadsmaker Tina Lenz het lentefeest Norooz. Norooz staat symbool voor het nieuwe jaar, de komst van het licht en de start van de lente.

Op zoek naar lichtpuntjes met PAR-methoden

Tina is benieuwd naar de lichtpuntjes die inwoners van Malburgen hebben voor het nieuwe jaar. Waar kijken zij naar uit? Wat wensen zij in het nieuwe jaar? Alle lichtpuntjes komen samen als quotes, teksten en foto’s op de muren van het winkelcentrum. En vormen zo een onderdeel van het Stadsmakersprogramma Ritueel geopend. Maar, hoe ontfutsel je nou lichtpuntjes?

PAR methoden

Daarvoor zet Tina een PAR-methode in. PAR staat voor Participatory Action Research en is een verzameling van diverse participatieve ontwerpmethoden waarmee eindgebruikers zoals inwoners naast de ontwerper in het onderzoek staan. De groep wordt betrokken vanuit de eigen ervaring en bepalen samen de agenda. Dus, dinsdagmiddag 9 maart, vind je Tina op het winkelcentrum met gekleurd vouwpapier en een schaar. Zij nodigt bezoekers uit om samen met haar een patroon uit te knippen en daarmee een portret te maken van hun wensen.

Papercraft

Een interventie die Tina heeft ontdekt tijdens haar tijd in China. ‘Chinezen zijn dol doorgaans op papercrafts. Mijn studenten gingen vaak los op papier. Nu gaat het over een symbool te vinden voor je eigen lichtpuntverhaal’ aldus Tina. Het samen met papier werken wordt veel gedaan tijdens Chinese bruiloften, geboorten en oogsten. En bijvoorbeeld bij het Chinese nieuwjaar. Het kunstwerkje blijft slechts goed tot de volgende lentebui. In deze blog van Tom lees je er meer over: ‘Paper-cutting in China is for everyone, it represents their needs and aspirations, or simply just comforts the soul.” The words of Zhang Fanglin, a fourth generation paper-cut artist from Nanjing, a city on the south bank of the mighty Yangtze River.’

Papercrafts als lichtpuntjes voor de toekomst

Het resultaat?

Anderhalve week voor het Norooz waren Tina en Katinka samen te vinden in de belwinkel van Mahmoud Latif. Een van de initiatiefnemers van het feest. Bezoekers kregen de gelegenheid om met een schaar en vouwpapier aan de slag te gaan. De uitkomsten? Mooie figuren en fijne gesprekken. Lees er hier meer over!

© 2024 Bureau Ruimtekoers