Het is tijd voor nieuwe rituelen en feestdagen! Doe je mee?

Op 18 juni organiseren de winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag een nieuwe Happy Sunshower Picknick! Daarmee vieren we de komst van de zomer en staan we stil bij het aanbreken van een nieuw seizoen. Dat klinkt als een nieuwe feestdag, en dat is het ook! Samen onderzoeken we nieuwe gemeenschappelijke rituelen voor onze samenleving.

Nieuwe feestdagen? Kom naar de Sunshower Picknick!

Op 18 juni nodigen de winkeliers van Winkelcentrum de Drieslag iedereen uit voor de Sunshower Picknick! Een moment om te genieten van de lekkerste hapjes, leuke muziek, dans en … om samen de zon te vieren! Zo willen zij een viering organiseren die symbool staat voor een nieuw jaar en het eren van het licht. Op (bijna) de langste dag van het jaar, 21 juni.

Kom je naar de Sunshower Picknick

Happy Norooz

Deze viering ontstond in 2021 toen kunstenaar Tina Lenz en de winkeliers het Norooz feest organiseerden. Norooz is van oorsprong een lentefeest dat al meer dan 3.000 jaar wordt gevierd als het begin van een nieuw jaar in landen als Irak, Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Oezbekistan en Iran. De viering staat symbool voor de nieuwe dag, terugkeer van het licht en vindt altijd plaats op 20 en 21 maart. De laatste dag van de winter, de eerste dag van de nieuwe lente.

Nieuwe samenleving, nieuwe feestdagen

De meeste Nederlanders kennen Norooz niet. Logisch, want het is van oorsprong dus niet Nederlands. Maar, de samenleving verandert. Steeds meer mensen met diverse culturele achtergronden wonen samen in wijken en steden. Dat vraagt ook om een nieuwe benadering van onze gedeelde rituelen, erfgoed en … feestdagen!

Hoe zoiets eruitziet, dat geven we samen vorm.  En het vieren van Norooz in Malburgen was een eerste verkenning. Daaruit volgde de eerste editie van de Sunshower Picknick, en nu organiseren we de tweede editie op 18 juni. De winkeliers hebben de lead, hun doel is om de verschillende culturen in de wijk te verbinden met het vieren van deze feestdag.

Ludo Grégoire in Het Parool

“Feesten geven uiting aan onze ­cultuur, aan gedeelde waarden en daarmee aan onze identiteit. Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben.”

“Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben”

Het belang van nieuwe feestdagen is niet iets nieuws. Rituelen veranderen, net zoals de samenleving verandert. Ludo Grégoire schreef over nieuwe feestdagen een interessant opiniestuk in het Parool: “Feesten geven uiting aan onze ­cultuur, aan gedeelde waarden en daarmee aan onze identiteit. Kijk naar de feesten die ik vier en je weet wie ik ben.” aldus Ludo. In het artikel presenteert hij met een feestdagenkalender. Met op 21 maart … géén Norooz. Wel de Dag van de Gelijkheid. Gelukkig maar, toch nog een vrije dag!

Doe je mee?

Kom je mee ervaren hoe het vieren van nieuwe feestdagen voelt? Kom dan langs bij de Sunshower Picknick op 18 juni!

Blijf op de hoogte van Ruimtekoers

Schrijf je in en ontvang zes keer per jaar de Ruimtekoers nieuwsbrief!

Laten we samen leren. Doe mee met de Ruimtekoers Akademie!

Samen met jou onderzoeken en vernieuwen we participatief ontwerp en gemeenschapskunst. Ervaar participatief werken tijdens workshops en verdiep je kennis tijdens lezingen of met onze artikelen. Zo leren en ontwikkelen we samen. Doe je mee?

Ontdek onze Akademie →

© 2024 Bureau Ruimtekoers