Begin je maar alvast te verheugen: State of Fashion 2024 komt eraan! Het internationale modeplatform, dat is geworteld in Arnhem, houdt tweejaarlijks een zinnenprikkelende modebiënnale. Ties that Bind vindt plaats van 17 mei tot en met 30 juni. En we doen, net zoals in 2022, mee!

Drie maakateliers

We vroegen de Arnhemse interculturele community om samen met een aantal ontwerpers in drie maakateliers aan de slag te gaan. Tijdens de biënnale worden de eindwerken gepresenteerd aan het publiek.

Kom je kijken?

Atelier Teddy

In vijf inspirerende sessies ontwerpt de Amsterdamse modeontwerper Ruben Jurriën samen met een groep leerlingen van het Thomas a Kempis College een minicollectie met het thema ‘slaapknuffel’. Met Rubens eigen knuffel Toetie als sidekick maken de leerlingen in Atelier Teddy kennis met blockprint-, borduur- en patchworktechnieken, én met elkaar. Ruben vertelt hoe hij dat aanpakt: ‘Eerst ga ik met een presentatie alle klassen langs. Ook maken we een kleine ets. Van een gum kan je heel gemakkelijk een stempel maken. Met een kleine groep ga ik daarna in drie dagen het maakproces aan. Maar ik ga stiekem ook proberen om de hele school een stempel te laten maken met een knuffel erop die een superheld wordt!’ lacht hij.

Wie is Ruben?

Ruben studeerde in 2022 cum laude af aan het Amsterdams Fashion Institute met de flamboyante, one-size-fits-all collectie ‘Pak van mijn hart!’. Zijn werk kenmerkt zich door speelsheid, inclusiviteit en het verbreken en verbreden van regels en verwachtingen. Met zijn rebelse, kleurrijke ontwerpen wil hij de wereld verrijken met een flinke dosis vrijheid, blijheid en kindness. ‘Ik ben eigenlijk een positiviteitsstrijder,’ grapt hij.

En wie is Toetie?

Toetie speelt een grote rol in het werk van Ruben. Het knuffelkonijn uit Rubens eigen jeugd staat symbool voor de innerlijke vrijheid die hij als kind ervoer en geeft uitdrukking aan een gevoel van veiligheid om jezelf te kunnen zijn. Toetie is beschermengel en superheld ineen. Hij komt terug in prints, in de vorm van een colbert en figureert zelfs in een strip. Ook heeft Ruben Toetie opnieuw gemaakt, maar dan vijf keer zo groot. Waarom is Toetie zo belangrijk? ‘Elk mens heeft of had wel een knuffel of een knuffeldoekje. Het is bijna iets magisch, een knuffel is een vriend die zegt: je kan het! Eigenlijk kun je zoiets als je volwassen bent ook nog best gebruiken.’

Ruben Juriën

Een knuffel is een vriend die zegt: je kan het! Eigenlijk kun je zoiets als je volwassen bent ook nog best gebruiken.

Atelier Home

De Nederlands-Mexicaanse modeontwerper Zyanya Keizer maakt met de deelnemers van City at Home een drietal ontwerpen van hergebruikte materialen, kralen en verf. City at Home is een ontmoetingsplek in Malburgen en biedt een thuis aan vrouwen die zich geïsoleerd voelen in de Nederlandse maatschappij. Sinds drie maanden werken ze tweewekelijks aan drie uiteenlopende items waarin de persoonlijkheden van de verschillende makers goed te zien zijn.

Eigen handschrift

Zyanya is enthousiast over Atelier Home. ‘Het is leuk om te zien hoe iedereen werkt’, vertelt ze. ‘De een snel en perfect, de ander probeert gewoon wat.’ Uitgespreid op de enorme werktafel ligt het grootste werkstuk waaraan de vrouwen bezig zijn geweest, een jas die bezaaid is met kralen en die nog wel wat handen kan gebruiken voor de presentatie op het publieksevenement vanaf 17 mei.

Wie is Zyanya?

Zyanya woont en werkt in Arnhem, maar is geboren in Mexico-City. Haar experimentele, sculpturale ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van mode en kunst. Met een haarscherp oog voor detail en een grote waardering voor ambacht en handwerk maakt ze collecties die een gelaagd verhaal vertellen. De natuur is een steeds terugkerende inspiratiebron, maar ook filosofische gedachtenspinsels, maatschappelijke en culturele kwesties of universele emoties kunnen het beginpunt zijn van een verkenningstocht van materialen en texturen.

Op lokaal niveau werken met gemeenschappen is volgens haar de enige manier om iets te veranderen in de (mode)wereld. Atelier Home is hier een voorbeeld van.

Dit is een community-ding

Soms zeg je hoe iets moet gebeuren, maar dan doet iemand het toch gewoon op haar eigen manier. Dat is niet erg. Atelier Home is een conscious work, een experiment waarbij niks fout is en waarbij we met veel respect voor elkaar werken. Je moet wel laten zien dat dit ook het werk is van iemand anders. Ik heb daar de afgelopen tijd een shift in gemaakt: dit is geen modeding, dit is een community-ding.’

Zyanya Keizer

Atelier Batik

In Atelier Batik gaan Myrthe Groot en Romée Mulder van modelabel GUAVE en een aantal Arnhemmers met een Indische, Indonesische of Molukse achtergrond aan de slag met batik, een traditionele Javaanse handwerktechniek waarmee met hete was en verf gedetailleerde patronen en motieven op stof worden gedrukt. Arnhem-Zuid is de place to be, want een groot deel van de community woont er.

Batik is een ambacht dat van moeder op dochter wordt overgedragen. ‘Zelfs in de motieven en patronen zijn verhalen te ontdekken,’ merken Myrthe en Romée op, ‘want die zijn in elke streek anders.’

Wie zitten er achter GUAVE?

Romée en Myrthe leerden elkaar kennen tijdens de opleiding Fashion Design. Romée en Myrthe laten in hun collecties niet alleen een gedeelde liefde voor handwerk en vakmanschap zien, maar hun designs zijn ook een resultaat van de zoektocht naar hun eigen roots, die deels in Indonesië liggen. ‘Batik is een manier om uiting te geven aan je culturele identiteit. Er wonen zoveel mensen van de eilanden in Nederland. Zij drukken zich wel uit in eten en in muziek, maar níet in mode. Dat gat hebben we voor onszelf opgevuld met GUAVE.’

Meer over State of Fashion?

In co-creatie programmamaken?

Wil jij ook in co-creatie met publieke en lokale community een cultureel of kunstzinnig programma maken? Daar helpen we graag bij! Dat kan in heel Nederland, want met onze antropologische aanpak weten we op iedere plek netwerken te herkennen en mensen te enthousiasmeren. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Renée.

© 2024 Bureau Ruimtekoers