State of Fashion: Promenade on slow street

De interventie ‘Promenade on slow street’ maakt een wandeling naar de toekomstige winkelstraat mogelijk, waar alles misschien wel draait om relaties, sociale interactie en ambachten. En switchen naar een nieuwe winkelstraat begint natuurlijk bij … 2Switch!
Promenade on slow street
Overal ter wereld moeten winkelstraten een nieuw ontwerp krijgen. Het is belangrijk dat we kijken naar hoe we winkelen, naaien, repareren, ruilen, samenwerken en creëren. We moeten toe naar een nieuwe manier van kleding en accessoires ervaren, van onszelf uitdrukken met wat we dragen. Maar ook naar vernieuwing van de plek waar en hoe we toegang hebben tot mode. De interventie ‘Promenade on slow street’ maakt een wandeling naar de toekomstige winkelstraat mogelijk, waar alles misschien wel draait om relaties, sociale interactie en ambachten.
Speciaal voor deze interventie ontwierp Clara Chu – multidisciplinair kunstenaar en designer uit Londen – samen met Bureau Ruimtekoers een installatie. Ze creëerde zo een levend sculptuur waarin we onze toekomstige winkelstraat visueel kunnen maken. Dat deed ze bij 2Switch mét spullen en materialen van 2Switch. Tijdens State of Fashion is de installatie te bezoeken in de stad. Kom kijken, ga ook in deze mobiele ‘promenades’ aan de slag en laat jouw ideeën en inspiratie achter!



Aan het werk bij 2Switch
Clara Chu ontwerpt onalledaagse creaties, zoals tassen, gemaakt van alledaagse dingen. Voor haar mobiele installatie Promenade on slow street kwam ze terecht bij 2Switch in Arnhem. Ze werd daar niet alleen gastvrij onthaald; ze kreeg er ook meteen een werkruimte aangeboden en mocht voor haar installatie putten uit álles wat er bij 2Switch voor handen was. Daar maakte de kunstenares dankbaar gebruik van. Luchtbedden, kratjes, stoelen, tuinslang; van alles verdween mee naar boven om een plek te krijgen in de installatie. Michael Edenburg is filiaalleider van 2Switch en keek samen met zijn collega’s met verbazing naar de creaties die ontstonden.
Michael van 2Switch
Clara kwam hier en vond alles amazing en awesome. Ze kijkt op zo’n andere manier naar spullen, ze lijkt in alles een creatie te zien die ze ervan zou kunnen maken.
Een tweede huis
Michael vertelt: “Op een gegeven moment was ze bezig met heel veel kleur. Ik bracht haar toen een knalgeel luchtbed wat we binnen hadden gekregen. Of ze daar iets mee kon? Uiteraard!
Bij 2Switch zijn we één grote familie, we zijn voor veel mensen een (tweede) thuis. Clara voelde zich hier ook helemaal op haar gemak. De collega’s waren snel gewend aan dat ze steeds de winkel indook, om vervolgens met haar ontdekkingen weer naar boven te verdwijnen. Wat ook grappig was: Clara wilde graag een fiets lenen, maar we hadden toen net geen fietsen op voorraad. Tot er precies op dat moment een fiets binnenkwam die haar perfect paste. Ze heeft die hele week op die fiets rondgetoerd door de stad.”



Een tweede leven
Michael is ruim anderhalf jaar filiaalmanager van 2Switch en het is de baan van zijn leven. Mensen zijn voor hem het allerbelangrijkst. Daarnaast vindt hij dat we met z’n allen moeten zorgdragen voor de wereld en iets moeten doen aan de belachelijk snelgroeiende afvalberg en aan ongebreideld aankoop- en consumptiegedrag. Eén en één is twee: nu helpt hij mensen (re-)integreren en zorgt hij dat geweldige spullen een tweede leven krijgen, in plaats van in een vuilcontainer te belanden. Hij heeft inmiddels heel wat contacten opgebouwd in Arnhem en dat heeft al heel wat warme samenwerkingsverbanden opgeleverd, zoals met Bureau Ruimtekoers.
Het centrale thema van State of Fashion dit jaar: Ways of Caring, én de zoektocht naar een meer duurzame en zorgzame mode-industrie, past hem zeker. 2Switch verzorgde van alles voor het festival: de inrichting van de chillruimte voor vrijwilligers bijvoorbeeld, maar de stichting leverde ook spiegels, bestek, weckpotten, zonnebrillen, hoelahoepels, een tuinslang, ijskasten, grote pannen en nog veel meer.
Een lachende Michael
We zijn een soort hofleverancier!
“Mensen weten vaak wel dat we een heel breed tweedehands-assortiment hebben. Maar we hebben nog een veel groter en belangrijker doel: mensen – die om verschillende redenen buiten de boot raken in de maatschappij – weer op weg helpen om mee te doen. Of het nu gaat om de taal beter te beheersen, om weer structuur te krijgen of om na een tijdelijke, slechte periode weer actief te willen worden; voor iedereen is er bij ons een plek.”
Zoals Clara in voorwerpen altijd een mogelijk ontwerp ziet, zo ziet Michael overal een kans voor een hernieuwd leven. In mensen én in spullen. Ook dat is een kunst!
Meer weten, of de installatie van Clara Chu en Bureau Ruimtekoers bezoeken? Kijk op www.bureauruimtekoers.nl voor info en data.